tisdag 2 mars 2021

Crimps vs Knots!

Den numera populära Figure of eight knuten är bra, enkel att knyta, passar till dem flesta material, men knutar har även lite nackdelar! Med material som nylon, fluorocarbon och t o m min favorit Amnesia, så händer det att dessa linor går av i knuten närmast ex-vis lead clipset och man står där med loosad firre och en liten ögla med en del av knuten kvar ... Inte bra och definitivt inte det vi ville uppleva!

Med Crimps är det lite enklare att få rätt längd på den styvare delen, det blir starkare, väldigt mycket starkare och även här finns det nackdelar .... Crimps är inte bra för en massa coated braids eller rena braids, då det glider isär under väldigt lite press.

Fluorocarbon är ett totalt no-no med crimps, det funkar inte och denna typen av lina går av väldigt enkelt och det sker precis intill hylsan, så du är varnad, men prova gärna själv att se hur olika material fungerar. Jag använder Amnesia linan väldigt mycket, den är perfekt i styvhet, lätt att sträcka och den har som namnet säger minnesförlust. Den har lite töjbarhet och det passar mitt fiske bra, så vi tar en titt på hur du gör dina styva delar med Amnesia eller med en vanlig nylonlina.

Vad du behöver: Sax, Crimps, tång, lina och tändare.
Här ovan vad du behöver och du ska ha en lina som passar till dina crimps. Dessa på bilden är Wychwoods Crimps i storlek 0,60 och dessa passar perfekt till en 20 lb Amnesia, Fox Rigity och Solars Chod link mm, dessa ligger på 0,40 - 0,48 mm i tjocklek.
Linan genom hylsan på rätt sätt.
För linan genom hylsans två ingångar, aldrig i samma, vilket inte borde få rum. Dra ut lite på linänden och vik denna åt sidan lite.
Värm linänden med tändaren och anpassa din ögla.
Nu värmer du en lite bula i änden på linänden, som du nyss drog ut och jag tror bilden visar dig vad jag menar.
Pressa ihop hylsan hårt och en gång.
Dra i öglan, så att den lilla bulan kommer mot hylsan och nu justerar du själva öglans storlek efter ditt önskemål och därefter pressar du ihop hylsan med ett hårt tryck. 

Hylsan ska pressas ihop, så att linan ligger rätt och jag hoppas att bilden ovan visar dig detta. Klicka på bilden för större bild. Skulle detta bli fel, så glider allt väldigt enkelt, men rätt, så blir det starkt!

Så ska det se ut när du är klar.

Färdiga crimpade Amnesia booms.

Du testar styrkan, att det inte glider och sträcker med Puller tools.

Klara för 360-rigg eller andra tacklingar.

Snyggt, prydligt och super starka!

Gör du rätt, så håller dem bättre än med knutar!

Det var allt för denna gång, men nu, var du har sett hur du går tillväga och kanske fått lite inspiration, så ska dessa Crimped booms ha lite vassa saker, med andra ord lite krokar mm, som dels ger dig fisk, men samtidigt är så oändliga, när det gäller flexibilitet, så det bjuder jag på nästa gång och till dess önskar jag er alla skitfiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.