fredag 23 april 2010

Chilli Con Carpe!

Nja, något recept på tillagad Karp får du aldrig av mig, men en hink full av heta bönor som Karpen älskar, det kan jag ställa upp på vilken tid av dygnet. Det är enkelt och dessa bönor är fulla av energi i form av kolhydrater, fett och andra nyttiga ämnen som Karpen behöver och det framförallt nu på våren.
Det ända du behöver tänka på är att mäska med dem efter metoden lite och ofta, samt att du inte slänger vattnet du kokta dem i, det kan du ha till annat och det kommer jag till på slutet.Här har jag ungefär 2,5 kilo Pinto, Berlotti och Black eyed beans i en 10 liters hink, dessa bönor har ungefär samme storlek och hårdhet och kräver samma blötläggningstid.
Kolla för hand om det finns stenar och annat skräp bland dem och ta bort detta, därefter spolar du av dem med ljummigt vatten.
Därefter spolar du på varmt vatten och tvättar bönorna så dem blir rena och fina, låt det står ett par minuter och dem som är dåliga kommer upp till ytan och dessa tar du bort. Upprepa denna procedur två gånger och det är klart för att kryddas.

Här är en blandning av stark chilli och Piripiri, två heta ingredienser som Karpen älskar. Jag har förmån att jobba med flera som tar hem dem rätta sorters kryddor till mig från sina hemländer och det är rätt fantastiskt hur många styrkor det finns på röd chillipeppar.
Jag väljer alltid det starkaste jag kan få tag på och det är verkligen hot stuff vill jag lova. 150 gram av denna blandning och 200 gram salt blir perfekt för 2,5 kilo torra bönor.


Lägg ner Chilli, Piripiri och saltet och häll varmt vatten över bönorna tills dem är täckta med 8 - 10 cm vatten och därefter rör du om med en slev, inte med händerna!
Har du små sår kommer det att svida och det är inte skönt med heta kryddor i såren. Obs! Bönorna sväller upp och du måste hela tiden se till att det finns vatten över dem!



Låt detta stå i hinken 48 timmar och gosa till sig, som sagt, håll koll på att det hela tiden finns vatten över bönorna. Efter 48 timmars blötläggning är det dags att koka dina bönor och du bör koka dem i 15 - 20 minuter tills dem har en fast konsistens var du får trycka lite innan dem mosas mellan fingrana, då är det rätt konsistens på dem och dem är klara för fiske. Jag brukar hälla dem tillbaka i en hink med tätslutande lock och ställar ut dem ett par dagar innan jag använder dem, men du kan använda dem direkt om du vill.
Vattnet ska du spara och använda till methodmixar, blötläggning av gamla torra boilies som får ett nytt liv efter bara några timmar i det heta vattnet. Du kan även använda vattnet genom att lägga torra Hampfrön i en kylbag och koka upp vattnet igen och hälla det över hampan och låta det stå över natten med locket på kylbagen.
Mäska lite och ofta med dessa bönor och fiska med två bönor på din hair - rigg, använd lite PVA - tejp eller rigfoam runt bönorna innan du kasta ut. Bönornas form gör att dem gärna vill spinna lite under kastet och PVA - tejpen eller rigfoamen eliminera risken för trassel.
Karparna går ibland bersärkagång över dessa bönor och du kommer att se det på din avkrokningsmatta eller i säcken hur mycket dem har ätit av dem, det formligen rinner ur analöppningen på fisken.
Billiga beten, enkla att förbereda, karpen älskar dem och du får bara inte missa detta, du kan använda dem hela året, men under riktiga kalla förhållanden är dem inte bland dem bästa beten du kan använda och jag rekommenderar i stället Tiger nuts för riktigt kalla vatten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.