torsdag 22 april 2010

Det är vår och här har du metoderna som ger fisk!

Många har redan varit ute och en del har redan fått sina första fiskar. Det finns fortfarande dem som sitter hemma och avvaktar sin premiär. Här har du lite enkla varianter på vad du kan göra för att lura din första eller nästa karp.
Ut med spöna, fisken är i rörelse åtminstone i dem södra delarna av vårt avlånga land och du behöver lite fresh air efter dem långa vintern. Mina tips fungera överallt och i alla vatten, men du måste fiska på rätt plats och än så länge hålla dig från kalla nordan och ostliga vindar. Fiskar du dagtid, så fiska var solen ligger på och värmer, gärna i närheten av snags som buskar, vasskantar eller gammal växtlighet. Dessa features håller alltid en del naturlig föda och karpen vet om detta.
Nattetid kan du fiska med spöna både på grunt och lite djupare vatten typ i närheten av en brant eller djupkant, karpen växlar mellan dessa platsen allt eftersom vattentemperaturen stiger eller sjunkar under kväll, natt och morgonen.
Välsynliga pop - ups på en Chod - rigg kan du fiska med överallt, du bestämmer bara hur mycket frigång din korta rigg ska ha. Små nätta snowmans fungera också bra med en fluoro pop - up på toppen.
Partikelbeten fungera också bra under våren, men se upp med mängden och ha gärna en massa salt och chillipeppar i dem, karpen älskar dessa ingredienser.

Alla dina sticks, boiliesticks och pelletsbags ska vara små. Dem lockar inte mera för att dem är stora som handbollar, utan deras syfte är att få karpen till just ditt krokbete och resten kan du. Gör dessa saker hemma i lugn och ro, så du har ett gäng färdiga under fiskets gång.
Under våren samlas oftast karparna i mindre stim och det kan från ena stundens tystnad bli en väldig fart när dem väl kommer in och börjar öppna munnen, så ha ett gäng bags och sticks klara hela tiden du är ute.


Under varma dagar med solsken kommer karpen in på grunt vatten och en floaters kan vara rätt melodi för dessa fiskar. Efter en solig dag med bra värme, blir det oftast en kall natt som kan innehålla flera minusgrader till och med en bit in i majmånad och det drar ut karparna på djupare vatten.
Ett effektivt sätt för att stoppa dessa fiskar är att fiska med starkt dippade beten, beten som har legat i dipp länge och som är genomsyrade av doft. Dessa starktdoftande beten tillsammans med fluoro pop - ups är även ett perfekt vapen om du fiskar med single baits.



Jag har tidigare beskrivit på bloggen hur du kan koka ris i 5 minuter och sedan låta det stå och kallna, det blir ett stort gäng med fakemaggots och du kan färga riset och doftsätta det innan eller efteråt. En stor näve med dessa riskorn under en buske och sedan en välsynlig pop - up över denna matta brukar inte karpen kunna låta bli, dem är som tokiga och bökar på platsen väldigt länge.
Små stringer med 2 hela boilies eller 4 - 6 boiliehalvor är också ett effektivt sätt att lura karpen och jag bruker montera mina boilies Butterfly - style genom att dela mitt krokbete och montera det så att boiliehalvorna sitter med den runda delen mot varandra. Karpen ser dem som 2 halvor och märker inte misstaget förän det är för sent.
Håll koll på vattnet framför dig, minsta lilla bubbla kan vara ätande fisk och du bör lägga ett bete på platsen. Ibland kan det räcka med att man ser en ryggfena för att veta vart karparna befinner sig och kan du vara flyttbar är det en stor fördel nu på våren var fisken rör sig mycket. Glöm inte heller att ha ett spö, var du snabbt kan tackla om till en zig - rigg, karpen går på det djup var det är varmast och under stilla soliga dagar är det oftast direkt i ytan eller en liten bit under denna. Under kalla dagar med hårda vindar går den oftast vid bottnen var det då är varmast.
Sitt inte inne och vänta på bättre tider, jag personligen är lite rädd för att vi får en pissig sommar med en massa regn och efter semestern går det snabbt över i höstrusket och sen...ja, ni vet vad vi nyss har genomlidit av snö, is och annat. Så passa på nu, kolla dina gamla hak var du tidigare har fått karp, dem är inte långt därifrån och det är på hög tid att du börjar etablera dina beten för framtidigt fiske.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.