måndag 3 maj 2010

Bli av med blyet, under vissa förhållande arbetar det emot dig!

Det finns vissa episoder var blyet kan arbete emot dig och det är främst under fiske mot och över snags. Jag hade i helgen en fisk som gick fast för mig och jag trodde det var kört, men jag lyckades dock att frigöra den och allt lugnade ner sig.
Sen var det bara att modifiera dem två spöna som jag hade mot en buske och det löste sig på ett bra sätt. Jag trodde att det var rent i vattnet efter att vi hade plockat upp en hel Björk som hade sjunkit ner och grenarna stod upp en bit i vattnet. Så var det inte och det finns ytterligare ett träd som måste bort från platsen.
Vi ska titta lite på vad du kan göra i denna situation och visst det kostar dig ett bly vid varje run, men det är bättre att få upp fisken än att den går fast. Nu vet jag att en del säger att man kunde ha bytt plats, helt rätt, men jag var övertygad om att det var rent mellan mig och busken. Börja med att trimma ditt Korda leadclips som visad på bilden, du ska bara ha två skåror kvar där du monterar ditt bly. Det räcker för att både kasta långt och för att det ska frigöra blyet under runnet eller drillningen av karpen.
Tvinna en bit PVA - tejp eller använd en PVA - tråd som är stark nog så du kan knuta det hårt kring leadclipset som visad.

Trimma knuten så nära du bara kan, annars finns det risk för trassel i kastet om ditt riggmaterial kommer i kontakt med knuten under kastet. Se även till att du täcker ditt lekande på blyet med en siliconsleeve, det räcker med en sådan bit som du ser här.


För ner ditt tailrubber och tryck det hårt med PVA - knuten, ditt tailrubber eliminera trassel under kastet. Nu är det klart för fiske mot och över snags, PVA - knuten löser upp sig och blyet sitter tillräckligt fast för att nypa fast karpen när den tar ditt bete.
Men när den stickar eller skakar på huvudet för att bli av med det obehagliga släpper blyet och du får snabbt upp karpen till ytan och över hindren som finns i vattet under fisken. Drilla fisken med lite hög spöföring och du kan landa din fisk utan större problem.



Avslutningsvis ett litet tips som är otroligt viktigt! Hur roligt är det att veva in för att byta beten på morgonen och upptäcka att din normalt sett effektiva rigg är fullständigt ihoptrasslad, du har legat med din rigg bland karparna och inte haft ett bleep! Man blir frustrerad och vansinnig! Karpen har varit framme flera gånger under natten och försökt att ta ditt bete, men den goa kulan kom liksom aldrig in i fiskens munn på grund av att den var inlindad i hela riggen med bly och allt.
Alla som har studerad Karps beteende på nära håll, vet att om en karp vill ha ett bete, så försöker dem på alla sätt att få tag på det, men här var det stopp! Boven i dramat ser du här på bilden, den lilla läppen som sitter i änden av detta tailrubber och som jag viser med min hairneedle kan och vill trassla din mjuka och fina riggmaterialer. Jag vet att många nu tänker lägg av, det kan omöjligt beror på den lilla biten av gummi som sticker ut, men så är det.
Det fastnar lite lätt i denna och sedan spinner betet och riggmaterialet sig runt antingen ditt lekande på blyet eller runt din Leadcoreleader/riggtubing och du fiskar med en trasslad rigg var karpen inte kan ta ditt bete och skulle den kroka sig, så finns risk för ett brott på riggmaterialet om det är trasslad runt lekandet eller annat och det händer.
Se över dina tailrubber direkt du köper dem och klipp av denna läpp, så kan du sova gott och bli väckt av en karp som hittade en trasselfri rigg. Många tänker inte på dem små detaljerna i fisket och jo mera noga du är, jo mera karp kommer du att landa.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.