tisdag 31 augusti 2010

Riggar för distansfisket med mera.

Vi förtsätter med att lära dig att kasta långt och med precision även denna gång och vi tittar på "Trasselfria" tackel och riggar, samt lite kring vad du kan använda för att minimera dem tråkiga trasslen som vi alla för eller senare upplevar.
Vi tittar även på din hands placering på rullfästet och det är en viktig sak, håller du fel kommer din rulle att vrida sig och din precision går käpprakt åt ... ja, du vet nog vart...du hamnar inte där du siktade!Chod - riggs och leadclip tackel gjorda med leadcore är dem som trasslar minst, du kan använda riggtube, men den kan glida ur din tailrubber och det är inte bra. Go for leadcore och du minskar redan här en del av trasslen som kan uppstå.
Blytyperna har jag varit inne på senast och vikterna, ja, det beror lite på vad du har för spö och dess egenskapar och det var också framme senast.
Bland själva riggarna finns det fyra stycken som är bra för distansfiske och det är en D - rigg för pop - upp och du fiskar den på din Chod - rigg. Den nästa är en botten rigg som ska vara relativ kort och inte ha världens längsta hair, på bilden till höger ser du att jag knuter fast hairet till krokskaftet med en tunn PVA - tråd.
Detta gör att boilien eller annat bete inte börjar fladdra under kastet och spinner runt krokskaftet och förstör din betespresentation. Jo mindre beten du använder jo mindre luftmotstånd skapas det och du kommer längre!
Använd alltid så kallade combi - riggs eller riggs var coatingen sitter kvar, dessa semi - stiff riggs trasslar inte lika lätt som en naken braid.

Multi - riggen här till vänster trasslar sig väldigt sällan och det är en rigg som du kan använda både till pop - ups och bottenbeten. Slutligen det bästa av det hela är en rigg av nylon eller fluorocarbonmaterial eller om du använder en stiff - rigg som visad till höger.
Det styva materialet kan inte kränga sig runt din leadcore under kastet och dessa nämnda materialer dra bort betet från blyet, se bara till att du antingen har en loop eller en ring swivel vid blyet.


Om du använder dig av vanliga braided riggs är det ett måste att använda dessa Anti - Tangle Sleeves! Dem håller själva riggens komponenter från leadcoren eller riggtuben under kastet och dem hjälper till att räta ut din rigg efter det så kallade Touch down och karpen har nu en möjlighet att pricka sig på kroken. Korda, Fox och Nash har dessa i sitt sortiment och jag anser dessa vara dem bästa på marknaden.
Jag har provat andra, men dem är antingen för mjuka eller så spricker dem när man trär dem över lekandet eller liknande. Dem finns i silt, gravel och weed och skulle dessa färger inte passa dina karpar, så kan du ändra färger med olika vattenfasta tuschpennor och själv skapa din camo som lurar fisken.



Innan jag kommer till själva utförandet av dem diverse kastmetoder och tekniker, så ska vi en gång för alla slå fast hur du ska hålla handen runt rullens fot och rullfästet. Du kan prova olika sätt, men jag vet att du kommer att ge mig rätt när det gäller precisionen. Du ska ha två fingrar på var sida om rullfoten, det är ända sättet att få en bra stabilitet under kastet.
Har du ett eller tre fingrar framför rullen kommer den att vingla och denna rörelse transporteras upp i spöet och ut i klingan och precisionen försvinner - 2 mm felvridning gör flera meter i sideld på 100 meter och du kan nog själv räkna ut hur det blir på 140 - 150 meters avstånd.
Använd en torr tunn skinnhandske när du ska kasta riktigt långt, den ger bra grepp om rullfästet och det sker ingen vridning i kastet. Din spole ska vara nere i botten under kastet och inte uppe, detta ger dålig stabilitet också, din spole skall vara hårt åtstramad, så den inte kan rotera under den press det uppstår under kastet.
Mycket att tänka på, men du kommer snabbt in i detta och skulle du glömma att strama spolen, så lär du dig det genom ett skadad pekfinger, som oftast måste sys på Lazerettet.
På tal om Lazerettet, så ska jag i morgon göra en otrolig kul sak på Kalmar Lazerett, jag ska fotografera mina ögonbottnar, då jag har rikemanssjukan Diabetés. Detta sker vart annat år och det brukar ta upp emot 24 timmar innan man ser normalt igen och under tiden är det solglasögon som gäller. Så bloggar jag inte i morgon kväll, så vet ni varför och Bengt får en liten mysstund ;-) Han kommer nog att ringa och fråga mig varför blindstyret inte har uppdaterad bloggen - det gör inget, snart ser jag igen och jag vet vart min påk finns!




måndag 30 augusti 2010

Tankar kring distansfiske.

Jag tänkte att fortsätta med långdistasfisket, Bengan får vi glömma ett tag tills hans nya spön kommer hem. Jag väntar även på lite gynnsamt väder så han och jag kan ta lite bilder på dem olika kasttekniker och kroppsställningen mm.
Så det kommer förhoppningsvis ganska så snart, vi titta lite på spön, rullar, lina, bly och för-och nackdelar med fiske över långa distanser. Så du får med dig lite tips på vägen om du tänker köpa dig en utrustning som spräcker horisonten i bitar.Utbudet av spön för detta är enormt och jag verken kan eller skall rekommendera något spö till dig, spön är något personligt och det som passar en person passar inte den andra. Det handlar både om teknik och kraft, längd och kroppsbyggnad, är du kort i rocken, rekommenderar jag dig en 12 fotare och är du kraftigt byggd och kan komprimera en 13 fotare, så kan du välja denna längd. Märken som Harrison, Century, Nash, Greys, Free Spirit är bland dem mest sålda och du kan med extra betalning få dem som du vill ha dem.
Mina egna spön som jag kastar längst med är North Western Kevlite 13 fot 3,25 lb tillsammans med lite gamla kultrullar från Daiwa: Emblem S 6000 Tournament som har Emblem X 6000 spolar, dessa spolar har en metallkant som ger ytterligare ett par extra meter. Jag kan dessa grejor och det går långt och det landar exakt var jag vill, något jag har talad om innan jag kastar och en del skakar på huvudet och andra fattar inget. Som sagt ett spö är en förlängning av din arm och det är personligt, det krävs dock att du kan utnyttja spöets resurser och din teknik ska vara perfekt, då som först kommer du långt och har precisionen med dig.
Jag har även en annan uppsättning bestående av 4 stycken 12 fotare som har Okumas Axeon 90 som ledsagare och det går en bra bit det med, men långt ifrån vad mina Kevlite kan prestera. Spöna finns numera med 50 mm buttrings och det är både fördel och nackdel med detta. Det kanske inte passar i din holdall och jag tycker att det fortfarande dyker upp lite vindknuter i en del kast. Marknadens rullar domineras av Daiwa och Shimano och så kommer det nog att fortsätta i framtiden. Vad du bör tänka på är att rulle och spö passar ihop och här är det inte utseendet som spelar in, utan balansen mellan dessa två viktiga parter. Jo mera välbalanserad spö och rulle är, jo lättare är det att få fram precisionen i kasten.

Dem flesta longrange spön ligger mellan 3lb stepped upp och vidare upp till 3 ½ lb eller så kallade, det lite missvisande 3 - 5 0z casting weight. Blyna till vänster och höger på bilden är för distansfiske upp till 130 - 140 meter med en rigg och bete. Blyna i mitten kastar inte bra, men är bra för långa distanser var du lägger ut dina beten från en båt eller baitboat. Blyets vikt har även en stor betydelse för längden på ditt kast men även för spöet: Det finns inte två spön på marknaden som är likvärdiga och här menar jag bland dem olika märken.
Du kan ta med dig två 3 ½ lb spön av olika märken och ett av dem är klena än det andra och den kastar olika och det blir olika längder. Ett 3 ½ lb spö ska klara extrema kast med 4 oz bly, men verkligheten är en annan, en del klappar ihop i kastet och man upptäcker ganska snabbt att det kastar bättre med ett 3 eller 3 ½ oz bly.
Mina Kevlite kastar bäst med 4 och 4 ½ oz bly och dem är ändå bara på 3,25 lb och dem har klarat sig sedan 1996 utan anmärkningar och dem har inte mjuknad något under dessa år.


För riktigt extrema avstånd använder jag Kordas Distance leads på 4 ½ oz och i större vatten har jag oftast mina hemmagjorda 4 oz hangers på linan. Dina vanliga hangers kryper upp till klingan och din lina spänns upp som en tvättlina på dessa långa avstånd och det är strömmarna som gör detta. Jag har än så länge inte hittat en indikator som klarar detta och här finns det plats för lite bra uppfindningar. Jag har även hangers som ligger ungefär 3 oz och dem har jag i lugnt väder!
Dina riggar skall vara så strömlinjeformade som möjligt och du bör knuta fast ditt hair mot krokskaftet innan kastet utförs, för att eliminera trassel. Använd små bags om du behöver det och använd dem så kallade anti - tangle sleeves som finns på marknaden, dem hjälper dig också. Allt skitsnack om att du ska följa din rigg under färden, det kan du glömma! Kastar du som du ska och komprimera spöets spänst på rätt sätt, så är din rigg 60 - 70 meter ifrån dig när du öppnar ögonen och det syns inte om riggen är trasslad.
Nu tänker du nog va då öppna ögonen! Jag har sprängt både leaders och hela leadern har försvunnit från spolen, fast jag hade ca 35 varv på spolen, jag sprängde ett Century Full Metal Jacket i Frankrike och det stod 6 spöbitar uppradade som tensoldater i gräset framför mig, dem vill man inte ha i fejset, kan jag lova! Byglen kan slå över i kastet och spöet kanske håller och du får en fin sminkning på köpet - Just a word of varning! Stäng ögonen när du släpper linan!



Fördelar och nackdelar med distansfiske? Vi kan börja med fördelarna och det är att du når ut på ställen som andra inte når. Vi har inte dem press på våra fiskar än, men det kanske kommer i vissa vatten. Jag precisionskastar på markörar som ligger långt från land och slipper båten. Sen är gräset alltid lite gröna ute vid den där ön du vet och ett singlebait rakt ut i det blå kan ge en strykare mm.
Nackdelarna är nog flera. En krokad karp som gasar på efter att ha fastnad, kan gå i sidled en bra bit och hamna i kanten 120 meter bort från ditt swim. Nappindikationen är inte den bästa på extrema distanser, det kanske bara blir ett bleep och fisken har redan gått 30 meter i sidled, när du tar spöet.
Är ditt swim anpassad för att kunna kasta långt med en 13 fotare eller får du inte plats? Du måste ha kastutrymme, det innebär att din bivvy eller shelter måste stå längre från poden. Behöver vi kasta hål i horisonten för att få fisk? Ja, ibland hittar man produktiva spots på stora avstånd i form av en snags som fisken går runt eller dylikt.
Jag vet att det är roligt att kasta långt och när kompisen utstötar fy fan va långt, så står man där flinande och säger att det är bara gångavstånd, men här vill jag att du tittar på bilden.
På kvällen lägger du ut dina beten 2 mil bort och sen börjar det att blåsa upp! Kommer du ut igen till samma plats i mot eller sidovinden? Kan du använda din spod för att mäska där? Svaret är nej och jag rekommendera att alltid kolla hur långt du kommer med din spod först och sedan ta den längden med i dina uträkningar.
Det finns lite att tänka på innan du börjar kasta, det finns inget värre än att först få en fin fisk och sedan aldrig nå ut där igen, resultetet blir att man börjar fippla med spodden och det ligger mäsk lite överallt eller så har du bara en liten PVA - bags som kanske kommer ditt. Ganska tänkvärt eller hur?




söndag 29 augusti 2010

Eddie Enöga i går och Fuckface i dag tillsammans med två av hans kompisar.

Ja, det blev tre karpar på detta stalkingpass, som nog är ett av dem sista för året. Jag märkar att dem inte går upp lika villigt som tidigare och jag har nog varit med till att stressa dem lite under året. Jag vet inte hur många jag har landad, men det finns uppskrivit någonstans. Många är det och dem lär sig för varje gång dem gör ett misstag.Fuckface är det tredje gången jag landar, han var med mig första gången på ett fish - in som Sandgren och jag vann med tre fiskar, dem två andra gångerna är i år och båda gånger föll han för Doggy på ytan. Det är kul att se denna fisk ta beten från ytan, den står lodrätt i vattnet och det är bra fart på paddlen efter krokningen.
Här glider det ner en del beten och han växer i lagom takt, hela huvudet är lite snedvriden och det verkar som det fattas en del av gällocket. Men han äter och verkar trivas och det går nog ingen nöd på honom.

Här är Bengts första från igår, även den föll för Doggy på ytan, Bengt hade gott om fisk upp, men en del fjäderfän förstörde det för honom genom att skrämma fisken.
Mina andra två karpar i dag var spegelkarpar i typ samma storlek och jag bommade en väldigt fin Koikarp, den hade betet inne i munnen när jag krokade, men verkan fisken eller jag kände något och den gick bara sakta ut i näckrosorna och fortsatte att äta, väldigt frustrerande att jag inte ska landa en av dessa oranga fiskar.


Bengt´s andra karp från igår var en liten Linear och det blev hans sista innan änderna kom och jävlades med honom. Vi tycker båda om detta roliga fiske, men det börjar bli dags att sätta sig i bivvyn och invänta den analkande hösten med bra och dåliga dagar. Jag hoppas bara jag slipper dimman som dyker upp ibland, det är inget bra för fisket, men när den lätter, kommer oftast runnet inom en kvart.
Jag är ledig vecka 37 och det ska bli 10 dagars fiske, som jag troligen delar upp på två vatten OM det inte blir för bra i det första av dem. Jag ska ha med mig ett stalkingspö och en påse Doggy, man vet aldrig vad som kan dyka upp en fin septembermorgon. Så nu gäller det att få med allt i utrustningen, så den är klar för ledigheten.



Jag avslutar denna gång med Stuart Thurstons magnifika Guldfisk som någon privatperson troligen hade satt ut i hans karpvatten. Fisken väger 3,320 kg och blir troligen ett nytt engelskt rekord, den togs på boilies bland ett gäng vanliga karpar som Stuart landade under sin weekendsittning. Mycket vacker fisk med sina vita fenspetsar, lite roligt med akvariefiskar i sitt hemmavatten!




lördag 28 augusti 2010

I´m still alive och landade Eddie Enöga!

Bengt kom och han segrade, han var på bra humör när han hämtade mig i morse och han hade ingen påk vare sig i näven eller i bilen. Detta innebar att jag klarade livshanken än gång efter gårdagens inlägg var jag drev lite med honom. Han behöver att få lite mobbing, det stärkar hans självomtalade manlighet.
På tal om manlighet, så kände jag mig som en 90 åring i dag, grabben var dålig hela natten och jag satt bredvid honom med huvudet fullt av Migrän. Fiska det skulle vi oavsett hur det var med mig, lite tråkigt bara att ha ett migränanfall och se dimmigt, det lättade dock framåt middagstid. Hur kan man ha värk i en protes? Vi åkte först till ett mindre vatten och här var vattnet brunt och det tilltalade ingen av oss, så efter en kopp kaffe stack vi till Rismåla. I bilen berättade Bengt att han hade varit en sväng runt Linnéasjön och att det satt en kille på Udden, bilen stod parkerad bredvid Bivvyn!
Nu undrar jag om killen var svårt handikappad och hade svårt för att gå med grejorna eller om det var en lat människa som sket fullständigt i att det finns en parkering 50 meter bort var bilen skall stå.
Vem du än är, så var du gäst vid ett vatten och jag tycker att du ska agera därefter, finns det en parkering, så är det här bilen skall stå och inte inne i det som kommunen betrakter som ett parkområdet. Drar du bara ner gylfen, när du är skitnödig? Du har nyss bidragit till ytterliga ett dåligt rykte bland karpfiskarna, stort tack!
Bengt har mord i blicken på bilden! Var det mitt inlägg igår som kom fram på hornhinnan eller vad det nörden på Udden? Bengt vaktar här två buskar, men det ville inte komma fram någon karp här och vi fortsatte runt gölen, fisk skulle det bli.

Bengans grejor under dagen var ett 10 fots Prologic T - Carp 3 lb med en 5000 Shimano som hade en JRC lina i 0,30 mm. Det roliga är att jag vill ha ett T - Carp till och Bengt ska skaffa sig ett Century Stalker Stealth som jag har. Jag vill ha två T - Carp till Ambushing och två Centurys till frilina och flötmete. Dags att börja spara igen!
Efter ett tag delade vi på oss, Bengt hamnade på Lilla dansbanan och jag fastnade i Bloms vik ett tag, men gick sedan ner i Stenviken var jag hittade två Koikarpar. Jag fick ut lite beten på ytan och dem svärmade under dessa ett tag och försvann. Jag gick runt viken och ner i ett litet hak som jag har röjt upp för ett tag sedan, här fanns inget att hämta, men när jag skulle backa ut ur det trånga swim, fick jag se en röd munn på andra sidan av viken. Det var bara att smyga tillbaka igen och göra ett försök på den.
Väl framme såg jag att båda fiskarna åt bakom en liten tuva och jag placerade mitt bete med linan över tuvan. En av fiskarna var uppe på mitt bete med nosen och var på väg igen för att ta betet, när en vindpust lyfta ner min braid från gräset, linan hamnade på vattenytan och det var good - bye till båda fiskarna! Jag fattar inte att dessa färgade saker är så skygga av sig, ingen har än så länge landad en från ytan, men så är det.


Frustrerad gick jag vidare och då kom första samtalet från Bengt: - Där kom den först lilla gubben och jag grattade honom. 10 minuter senare kom nästa samtal: - Där kom den andra och det visade sig att han hade fått upp ett gäng på 8 - 10 fiskar. Jag kommer ner i den delen sade jag och sen gick jag till T - bryggan var en Regnbågsfiskar hade piskat vattnet till fragga hela morgonen, nu ville jag ha en fisk!
Hela vägen runt hade vi provat alla platser och olika metoder för att få igång fisken, men det var något som inte stämde i dag.


Nere vid bryggan gick det bra till en början, jag fick ganska snabbt upp en större fisk på vänstre sidan, men den höll sig sig på behörigt avstånd från mig. Efter en stund kom Bengt traskande i vassen, några Änder hade skrämt hans fiskar och han satte sig hos mig för att hålla handen! Efter en timmes tid hade jag fått upp melan 4 - 6 fiskar på högre sidan av bryggan och sen kom regnet eller rättare sagt ett skyfall och en del missade takes på mitt bete, fisken var stirrig!
Regnet avtog ett par sekunder och då passade denna fjällis att kliva på och min dag var räddad, Bengt fick äran att håva fisken och fotografera lilla gubben när han krokar av djuret.



Jag har döpt denna till Eddie Enöga, vad som har hänt med fiskens ena öga vet jag inte, men blind var den troligen inte eller var det därför jag lyckades ;-) Dagens tre fiskar var av samma size och jag skulle ha fått bilder på Bengts fiskar, men troligen, strulade hans flatdator och vi tar med dem en annan gång.
Efter denna fisk gav vi oss av, det var ingen mening att sitta ute i ett regn, var man inte kan se betet på ytan och det var två blöta herrar som ändå ganska nöjda, satte sig i bilen hem mot mat, torkning och för min del ett par timmars välbehövlig sömn.





fredag 27 augusti 2010

Step up your body Bengt!

Min tanke är att lära Trekåntens Don Juan, ni vet Bengt att kasta och det blir inte någon lätt uppgift vill jag lova, men ni andra kan hänga med! Han har en del problem med motoriken och för ett tag sedan fick jag se honom i bar överkropp, mina tankar gick direkt till en mix av Kycklingbröst och en del bilder man har sett från Bangladesh. Muskulaturen och hållningen är ungefär som ett välsvarvad fruntimmer och jag undrar hur jag ska lyckas.
Han har längden, men det är det hela, jag tänker dock inte ge upp för denna kompis, jag försökte att få en bild på honom i bar överkropp, men det tillät den vackra Anna inte. Jag tror nu inte att det hade skapat någon större ansamling av ensamstående fruntimmer i samhället, däremot kanske det kommer hjälp i form av mat och Anabolapiller ;-)
Vi (Bängalängan och lilla jag) ska föresten ut och svänga spöna i morgon bitti och jag undra om han kommer efter detta tilltag - Jodå, han kommer, men det kanske blir med en stor påk i näverna, med orden: - Där är du lilla gubben och man får stalka sina karpar med en Kalle Anka bula i pannan. Det är inte bara Bengt´s kropp som är problemet, det gäller även hela hans utrustning som bör bytas ut, så han får rediga grejor. Det går inte med Rånny Thomson pinnar på 2 ½ lb och några beskedna Daiwas, visserligen står det XP på pinnarna, men vad står det för? Extreme pins? Extra pulver? eller står det för X-tra plask, när hela skiten sprängs i atomer under ett av dem biggest cracks you have ever heard on the planet Earth och 8 man får göra en insamling av diverse spö och rulldelar?
Sen ska vi bara inte glömma att ringa efter ambadytten som ska frakta Bengt till sjukan med two broken arms. Byt upp dig och ryck upp dig Bengt, kör lite 13 fot Stepped up och fiska på 70 meter, det klarar du nog?
Spolarna visar braid för tuffa vatten med mycket snags och monolina för distancefiske och vi pratar inte om 100 meter, utan betydligt längre avstånd. För att nå dessa avstånd krävs det både dem rätta spön, rullar, lina, leaders, bly och främst en bra teknik.
På spolen med mono är det en o,28 mm lina och en 0,32 mm Power Pro leader, denna leader är ca 12 meter lång och det gör att du dels kan ta i under kastet och du har leadern på rullen när du har fisken under spötoppen. Hänger du med Bengt? Bra vännen, det tar sig!

I änden av den så kallade chockleader har jag en öglan som görs genom att lägga braiden dubbel och sedan gör du en ögla och trär den dubbelvikta braiden 4 varv genom öglan, fukta och drar åt, därefter limmar du knuten med snabblimm.
Jag använder en Mahin knot för att skarva braiden till nylonlinan och som du ser blir knuten spetsig och går lätt genom spöringerna, trimma knuten hårt och limma även den med snabblimm. Mahinknuten finns på annan plats på bloggen.

Det är mycket viktigt att knuten ligger längst ner på spolen innan man ska kasta och att alla varven ligger framför knuten. Gör dem inte det är det en bra start för disaster och det blir trassel, stopp i kastet eller vindknuter.
I värsta fall går linan av och ett okontrollerad 5 oz bly försvinner ut i det blå och det kan träffa andra personer vid vattnet eller i samhället 2 mil bort, du är varnad Bengt! Du såg hur det gick i Risse, när jag testade IVT - mannens värsting från Free Spirit, två dog i Motala och en fick ett köttsår i Vetlandia! Jävla tur att Svenne Bloms fönster klarade sig!


Innan man ska kasta riktigt långt, ska man alltid strama spolen, så den inte kan rotera under kastet, den hårda braiden kommer att skära sönder ditt pekfinger om spolen roterar. Använd alltid en skinnhandske som skyddar ditt finger eller en så kallad fingerstall.
Ha alltid spolen i botten när du ska kasta, det ger bättre balans i kastet och det minskar vridningsmomentet i kastet. 2 mm felvridning i kastet gör flera meters fel i sidled på 130 meters avstånd och det vill vi inte ha, när vi ska träffa rätt i glipan i växtligheten.
Jag går inte in på kasttekniken, jag kommer till dessa i andra inlägg om jag får ihop lite bra bilder på det, men för bästa precision är det overheadkast som gäller och för extrema distanser är det pendulumkast och off the ground kast som gäller och här kan det spöka med precisionen, något jag kommer till senare.



Kastvikten kontra spöets testkurva är också en viktig detalj, jag använder dessa typer av bly för distansfiske, men jag är fortfarande tveksam till om denna typ av bly är dem mest långtkastande. Dessa bly har den mesta av vikten i nosen som sig bör, men dem är långa och det får dem till att wobbla i början av kastet och det stryper lite på kastens längd.
Jag har haft flera diskussioner med folk som tävlar i Casting och man drar upp golfbollens utformning, som ska vara det ultimata. Jag håller med till en viss del, runda bly, så kallade Carpballs kasta väldigt långt, men med ett tackel blir det oftast trassel i kasten och deras teori håller inte för mitt fiske.
Att veva in ett tackel på morgonen som har legat trasslad hela kvällen och natten är nog något det värsta man kan uppleva på morgonkvisten! Jag använder carpballs till featurefinding och om jag lägger ut mina beten från båt, inget annat!
Det var allt för denna gången Bengt, begrunda detta, byt ut dina grejor, hämta mig i morgon bitti med ett smajl på dina rosa läppar. Skippa påken, allt som händer är att jag får en bula och risken för att jag blir frisk är stor och det vill du inte uppleva, låt mig vara tokig! Kom välutvilad, glad i hågen och förberedd, i morgon ska du få åka så det ryker ur båda dina gulliga öron.




torsdag 26 augusti 2010

Cheap and false baits.

Detta har varit med förut, så det är inget nytt under solen. Det är så effektivt och det är grunden till att jag upprepar det inför höstfisket, vattnet blir sakta klart och dessa fakebaits eller om du använder The real thing kommer verkligen till sin rätt. Se upp med vatten med för mycket störande arter som småfisk mm.Maggot clips eller bait rings som Theseus Carp har valt att kalla dem, finns i 3 olika storlekar som du kan anpassa efter din krokstorlek och betesstorlek. Dem är enkla att använda och det finns flera sätt att använda dem på, något vi ska titta på.
Jag använder dem både till bottenbeten och pop - up beten, för pop - up beten monterar jag dessa ringer på en liten D - rigg som nästan är en Swimmer - rigg var D:et sitter nära kroköglan, det ger bäst krokfäste och lagom rörelse. För bottenbeten knuter jag ringerna direkt i linänden och knuter en Knotless knot som vanligt, du ser det på vänstre bild.
Jag använder för det mesta fake Maggots som jag klipper till av en bit sittdyna i lämplig färg och jag har märkt att rött och vitt är en bra kombination. Du kan även använda dessa fake Maggots till ditt ytfiske, men du måste ha dem tillsammans med en Surfacecontroller så du har en kastvikt och något att ha linkontroll mot under fisket.
Vid ytfisket monterar jag dessa små foambitar direkt på kroken, en ring skapar bara problem och det kan trassla sig under kastet. Vill du ha doft i ditt bete, är det bara att klämma ihop betet med en Peang och doppa betet i dippburken och släppa trycket från Peangen, foamen suger till sig doften och ditt bete är än mera attraktivt för fisken.

Ibland blandar jag dessa fake baits med mina foambitar och får ett balanserad bete och ibland fiskar jag bara med dessa monterade i ringen.
Det bästa är levande Maggots, men det blir ofta problem med småfisken då vi inte har så många "Carp only waters" i landet och ska du mäska med Maggots, så blir det snabbt en dyr historie.


Klipp till dina "Maggots" av en bit sittdyna, det går med en vass sax eller kniv och ett billigare bete är svårt att uppbringa, samtidigt så är dem löjligt effektiva.
Klipp till en större mängd i olika färger och ha dem i en burk, färger som röd, vit, gul, orange, brun, grön och svart är bra att ha och du kan kombinera olika färger med varann.
I vatten med mycket sniglar kan svart eller bruna bitar vara bra, då dem ses från karpens sida som en snigel, många insekter är gröna och bruna och på ytfisket är dessa färger enastående, så prova dig fram till vad som är bäst.



Prova att fiska med dessa fake Magggots över en bed av kokt ris eller Hampa. Hur du göra riset finns på bloggen och likaså så hur du tillberedar din Hampa. 5 dl ris kostar knappt inget och dina beten likaså och det är svidande effektivt och alla har råd med detta oavsett tjockleken på plånboken.
Prova detta under hösten och jag garanterar att du får karp på dessa beten, prova även en välsynlig pop - up boilie över riset och Hampan. För höst och vinterfisket rekommenderar jag fruktiga eller kryddade dofter på dina falska beten eller ha dessa dofter i riset och hampan. En välsynlig Pineappel pop - up över chillihampa är en vinnerkombination, likaså är en ring med fake maggots över ris med salt och stark currydoft. The choice is your and Good Luck!




onsdag 25 augusti 2010

I´m still a bit senile, old and a have a twisted mind about some peoples minds!

Jag är fortfarande lite glömsam, jag glömde att säga att dem bästa spolarna för braid är metallspolar, dessa klarar pressen från braiden som du lägger på. Vanliga spolar kan gå sönder och det är ingen höjdare att få uppleva.
Så ha helst braid på dina metallspolar och nylonlinan på dem vanliga. Kanten på metallspolen gör även att du kastar lättare och längre med braid och självklart är det samma sak med nylon, dem vanliga spolarna ger lite friktion under kasten.Nästa sak jag glömde, var att du kan fiska med flytande bröd vid bottnen under ditt frilina fiske, allt du behöver är en stoppknut av Power gum och du kan göra den av dubbla bitar och få en större knut som håller ditt putty bättre.
Det är ett effektivt sätt att ta både karp och gräskarpen på och prova att ha brödbiten stående 30 - 40 cm över bottnen om vattendjupet tillåter det.
Här går en av mina senaste karpar tillbaka efter just ha tagit en brödbit som fiskade en bit över bottnen. Nappet är oftast en lång sakta utdragning av din lina och du har all tid i världen till att kroka.
Den togs efter att det hade blivit mörkt och jag såg inte min flytande brödbit, men med spöet i näven och brödet en bit över bottnen funkade det. En av dem bästa fighterna på senare tid och den var lite överallt innan den till slut fick känna på håvmaskarna.

Jag får en del mejl och telefonsamtal var man önskar all information om ett eller flera vatten. Man vill ha allt serverad på ett silverfat och jag menar allt, det ända jag inte ska göra är att ta runnet, drilla och landa fisken, den biten klarar man faktiskt själv och det är fantastiskt! Jag förstår inte hur en del är funtade, tror man att man bara kan slänga iväg ett mejl och få all information kring ett vatten bara sådär?
En del av "mina" hemmavatten är små och intima och dem klarar inte något större fisketryck, samtidigt så är det inte bara jag som har skapat dem, utan det är oftast flera inblandade. Hur skulle det se ut om jag spred info som sedan sprids till flera? Vi kommer inte själva att få plats och vi vet jo alla hur det går med fisken med för mycket fisketryck.


Jag lade ner minst 10 års arbete i Stråken för att hitta spots, hårda bottnar, musslor mm och jag var ensam om detta, jag har 14 mil dit, inget körkort, men jag hittade till slut mina heta platser. Ska jag bara lämna ut allt i ett mejl och vara snälla killen? Ingen ringer mig och bjuder in mig till sina egna vatten, ingen ger mig mig någon större trovärdig information och jag vill inte ha någon information överhuvudtaget.
Jag vill lära mig vattnen undan för undan och det är då glädjen är som störst när man lyckas. Att komma till ett vatten, var en snäll person pekar och visar vart jag ska fiska och med vad ger mig inget. Jag vill veta varför jag blankade eller varför jag lyckades.



Jag ser bara hur info sprids i mina egna hemmavatten som typ Linnéasjön, jag träffar på ett par killar som är där för första gången och jag ser hur deras linor pekar mot platserna var jag fiskade och upptäckte för 20 år sedan eller mer. Visst dem fångar sina karpar, men vad lärde dem sig av detta?
Jag förstår att det finns folk som vill ha snabba resultat från stora svåra vatten som exempelvis Stråken, men att ro att jag lämnar ut all info som jag har samlad på mig under alla åren kan ni glömma, det ger er ingen erfarenheter! Det bästa vore väl att jag hade lagt ut markörerna och mäskad en vecka innan, röjt upp platsen och satt med kameran och väntade. No way! It´s not gonna happen! Men kommer det någon som vill ha ett utbytesfiske, så är det helt okay, om det passar dem inblandade att jag lämnar ut information, fast jag tror inte det.
Du blir ingen duktig karpfiskare genom att komma till ett vatten och bara följer anvisningerna som du har fått, man måste använda det lilla man har fått från födelsen och sina erfarenheter. Samla allt och använd det under dem rätta förhållanden och du lär dig dem flesta typer av vatten, allt från små igenväxta pools till stora insjöar, lär dig både av dina misstag och dina lyckade sittningar, försök att ligga steget före hela tiden.
Vi kan ta ett exempel: När du kan Drättingesjön, Fiolen, Stråken, Asasjön, Norra och södra Bergundasjöarna och Salen, så skickar jag dig ett mejl om info och jag förutsätter att du ger mig allt. Skulle du göra det? Jag vet att ditt svar blir ett rungande nej och nu vet du/ni varför jag inte delar med mig. Jag ger ifrån mig så mycket annan info här på bloggen och det får räcka.




tisdag 24 augusti 2010

Leadcore leaders, så gör du dem.

Ni som söker hjälp angående hur man tillverkar sina leadcoreleaders bedes gå in på bloggen och titta på inlägget från den 21 november 2009. Där har ni hela köret i skrift och bilder. Härligt, jag slipper att göra om det en gång till. Lycka till med knåpandet!

Frilinafisket, enkelt och effektivt!

Innan jag börjar med denna metod ska jag medge att jag glömde lite i gårdagens inlägg kring braid - Jag börjar så smått att bli gammal och senil och ber om er förståelse för att det är mänskligt att glömma ;-)
Braids tappar sin färg med tiden den används eller exponeras av solens UV - strålning, detta kan du lätt fixa med vattenfasta tuschpennor i olika färger, det ger även en viss camoflage för din lina, det var det ena som jag glömde.
Det andra var att dem som använder braids för första gången får en lite Hairy upplevelse när det väl sitter en fisk på kroken, du känner allt och jag menar allt på grund av linans stumhet och det kan bli en lite konstig upplevelse jämfört med nylonlinans töjbarhet. Stumheten gör också att du får en betydligt bättre nappindikation på dina synliga indikatorer, spötoppen och ditt larm reagerar snabbare på dem små plocken som fisken kan ge.
Det sista jag vill nämna kring braid är att om du drillar en stor fisk som tar lina, så slits din lina mycket genom att linvarven på din spole dras över dem underliggande linvarven under rusningen. Detta sker genom att din bygel har lagt linan på ett sätt och bygeln står stilla när fisken rusar och linan dras av spolen samtidigt som varven inte stämmer överens med det invevade.
Om du backwindar kommer bygeln att följa dem linvarven på rätt sätt och din lina skadas eller slits inte lika mycket. Detta är svårt att förklara, men har du spolen i topp på din rulle och bygeln i bottenfisken när fisken rusar, så rivs/dras linan ner över dem underliggande linvarven i en ganska så brant vinkel om du har en Big pit rullen med grisnosspole och det kan fransa upp din braid.
Free lining är en enkel och effektiv metod att presentera ditt bete, inga andra saker kan upptäckas av fisken och du har bara kroken knuten i linan. Det är en känslig metod som oftast lura fisken till bra napp och du hinnar med att kroka innan den har spottat ut ditt bete.
Du kan använda alla möjliga beten för detta och du kan fiska på ytan och på bottnen. För enkelthetens skuld har jag valt att visa metoden med Flake (inkråmet från ett bröd)
Krama det färska inkråmet runt din krok och det är klart för fiske, du har nu en rätt så bra kastvikt och vill du ha ytterligare lite mera vikt, kan du doppa betet i vattnet en liten stund, så det suger till sig lite väta.
Samma sak gäller för skorpan från brödet som du använder till ytfisket, doppa det och du får lite mera kastvikt och det flyter ändå tills Karpen eller Gräskarpen kommer fram.

Du kan ha ganska stora brödbitar på din krok, båda karpen och gräskarpen har stora munnar. Det fastkramade brödet får en lite mjukare och slemmig yta när det kommer i kontakt med vattnet och det bara glider ner.
Se till att din krokspets är fri från brödet, var inte rädd för att den synes, ingen fisk vet vad en krokspets är och den måste vara fri så den kan penetrera fiskens munn när du krokar. Krama brödet hårt runt kroköglan och platta till brödet lite lösare ner mot krokspetsen, genom detta vinglar ditt bete sakta ner genom vattnet och lägger sig på bottnen och krokspetsen kan penetrera fiskens munn.
Detta är ett perfekt sätt att presentera ett bete framför en fisk nu var hösten är i antågande och vattnet börjar klarna och ingen karp vid sina fulla fem sinnen går förbi denna välsynliga och delikata presentatioan av ett bete som dem flesta fiskar älskar. Använd krokar av typen Wide Gape i size 4 - 8 för detta fiske.


Du kan använda två former av nappindikatorer vid detta fiske, antingen dina ögon och här ska du titta på linan precis var den går ner i vattenytan, nappet är oftast först en liten knyck och sedan resan linan sig, men det kan också vara att linan sjunkar och fallar emot dig.
Du kan använda ett känsligt nappalarm typ Delkim eller Bi -Tech Viper tillsammans med en liten indikator som bara hänger på linan och här kommer den gamla välbeprövade foliebiten väl till pass.
Vid fiske med frilina på ytan är det dina ögon som gäller för att se nappet och av förklarliga skäl kan du inte använda ett nappalarm. Ha koll på ditt ytbete hela tiden och ha alltid en bra linkontroll till betet, kroka när brödbiten försvinner och din lina sträcks av fisken.
För bottenmete rekommenderar jag dig att använda Nylonlina eller en Fluorocarbonlina och sträcka linan innan du börjar fiska, en lina som inte är rak eller sträckt ger väldigt dålig nappindikation. Vid ytfiske rekommenderar jag en tunnare braid som är flytande och den är lättare att ha linkontroll över.



Vill du fiska på längre avstånd med frilina än du kan kasta ditt bet, så kan du med stor fördel använda en PVA - bag med lite godsaker. Den ger dig mera vikt och din brödbit ligger i närheten av dina pellets eller vad du nu har i bagen. Vid ytfiske kan du använda en PVA - bag med flytande beten, men du måste ha ett krokbete som skiljer sig lite från mängden t ex en större Doggy, brödbit, boilie eller en annan färg, så du ser vilket som är ditt krokbete.
En sak som du bör ha med i dina planering är att jo längre ut du fiskar med ett ytbete, jo svårare är det att hålla en bra linkontroll och jo längre ut du fiskar på bottnen, jo större är chansen att fisken går emot dig under nappet.
Metoden är supereffektiv i dem flesta vatten, det är enkelt och det ger mycket fisk i vatten som är hårtfiskade med boilies o s v, det svåra är att hålla borta alla oönskade arter som den avbildade slemmiga flatingen, Braxen kan faktiskt förstöra ditt fiske totalt om du är efter karp eller gräskarp och du bör fiska på ytan i dessa vatten.
Jag har fått en del mejl angående Leadcoreleaders, man vet inte hur man ska göra dem på rätt sätt och det får vi väl ta tag i inom en ganska snar framtid, så det kommer. Jag är dock lite förbryllad över en sak: När man köper en leadcore, så borde det finnas med en beskrivning och en splicing needle eller har man slopad detta? Hur eller hur, ni ska få min hjälp, så det blir rätt och att det håller för era stora höstfiskar.




måndag 23 augusti 2010

Inlägg nummer 500!

Braided lines har kommit för att stanna, det vet vi nog alla efter dem åren dessa linor har varit på marknaden. Det började nog inom havsfisket och har sedan spridit sig till allt annat på fiskefronten. I början var dessa linor lite så där, men utvecklingen går vidare och nu har vi faktiskt superlinor som dem kallades i början.
Jag vet att många har problem med dessa linor, man får vindknutar och det är svårt att lägga på dessa linor. Man har även svårt att göra bra knutar och dessa linor tappar sin färg med tiden den används.
Detta ska vi titta på i dagens inlägg som faktiskt är mitt 500:e inlägg här på karpbloggen, jag blev faktiskt upplyst om detta av en läsare per mejl och allt jag kan säga är bara att jag är glad för all uppskattning jag får och det gläder mig enormt mycket att kunna hjälpa andra en bit på vägen. Stort tack för er uppskattning av mitt arbete och fortsätt att skicka era frågor till mig.Det första du ska göra innan du ska spola på din braid är att lägga den i vatten, här ska den ligga tills den är genomblöt och inte frånger sig några bubblor. Nu kommer den att lägga sig bra på spolen och du får inga lustiga varv på spolen en bit in var linan är torr, detta har du nog settt om du lägger ut dina beten från båt. Linan ligger i en svag S - form runt spolen och det sker genom att linan är torr när den spolas på under press.
Du skall alltid ha lite nylonlina under din braid, detta gör att din braid inte glider runt på spolen. Har du stora Big Pit rullar eller rullar som tar mycket lina, så fyllar man aldrig upp hela rullen med braid, det skulle bli en dyr historie.
Anpassa nylonlinan på spolen och fyll sedan upp rullen med braid, skriv upp när du bytte, dimension och längden på en liten klisterlapp som du har på spolen. Så vet du när det är dags att byta, tjockleken och du blir inte surt överraskad den dagen du båtar ut ett bete på 300 meters avstånd och braiden tar slut 100 meter innan du kommer till din markör!

Bästa knuten för skarvning av nylon till braid är en Mahin Knot som du ser här på bilden. Knuten är väldigt stark och konformad, vilket gör att du kan landa din fisk om den skulle ta mera lina än du räknar med.
Knuten går lätt genom spöringerna och hur du knuter den hittar du här på bloggen, jag använder dessa knut till allt som ska skarvas som till exempel leaders för fiske eller chockleaders till spodden mm.
Den bästa knuten för att knuta fast drag, krokar mm är en 5 - turn Grinner knot, alla knuter finns här på bloggen och det är bara att leta upp dem och börja öva om du inte redan kan dem.

När du ska veva på din braid skall du använda en handske som ger dina händer skydd mot den vassa linan. Veva på din braid så stramt du kan och se till att du har samma press hela tiden, det är lite jobbigt, men resultatet blir väldigt bra.
Något som är mycket viktigt är att du har en rulle som har en bra linuppläggning, när du använder braids, rullar var linan lägger sig i bakre eller främre kanten av spolen ger stora problem.



Fix och färdigt! Som du ser kigger linan bra på spolen och allt eftersom du använder linan kommer denna att bädda ner sig ytterligre någon milimeter i spolen och det blir lagom mängd på spolen utan att det trasslar sig i kastet.
Om du ska skarva ihop braiden med en leadcoreleader är det bästa att göra detta med en loop, har du en tunn braid och behöver en tockare braided chockleader som tar kraften i kastet, bör du skarva ihop din braid med leadern med en Mahin Knot Braid to braid, lika så om du vill ha en nylonleader, så är det bästa en Mahin Knot och limma dina knutar med en minimal droppe snabblimm.
Den så kallade vindknutar uppstår genom att din braid är torr och vad du ska göra är följande: Doppa din spole i vatten innan du kastar ut ditt tackel och rigg, veva sedan in linan mellan dina fingrar, så den får en liten uppstramning och problemet är löst.
Det var det hela för denna gång, jag har fått en hel del frågor kring bottenmete med frilina och detta ttitar vi på under morgondagen. Det är ett spännande sätt att lura både Karp och Gräskarp på och något man bör kunna, det kan var lite segt att sitta och stirra på en lina, men vad gör man inte för ett bra resultat. See ya!




söndag 22 augusti 2010

Så kan det också gå.....

Gårdagens fiske bestod i att prova tre olika vatten och det började med ett litet experiment i den lilla igenväxta dammen med småkarparna. Jag hade ett litet hål i naten som jag lade ut 4 spoddar med salt för att se fisken realtion, detta skete redan kvällen innan.
Nästa vatten blev Black pool var jag lyckades med en ny fisk på nära 7 kilo, ny och ny, jag har haft den på mattan förut och då vägde den ungefär 3,7 kilo enligt mina gamla anteckningar och på 3 år är det hyfsat viktökning.Hålet hade blivit dubbelt så stor efter saltningen och karparna hade rivit upp Naten så det stod härliga till. Jag lyckades att landa en fjällkarp på 950 gram och en av dem två spegelkarparna som polaren har satt ut, den vägde 1170 gram och det är bra för ett års tillväxt.
Efter dessa två segdragningar i naten blev dammen helt paralyserad och det var bara att ge upp. Båda togs på flytande bröd i hålet på bilden.
Jag har reflekterad över alla Getingar, mängden med Mygg och Knott i år, men jag har även märkt den stora mängden av ormar som finns precis överallt.
Mest har det varit Snoken som visar sig, men jag har nog sett uppåt 20 Huggormar och det är lite ovanligt, kanske har det med den varma försommaren att göra?

Efter Black pool blev det en sväng till Linnéasjön, vinden kom från väst och det gynner fisket i Joelskogen var jag satte mig och lade ut lite Doggy. Jag hann inte dricka ur kaffet förän denna karp var uppe. Det var lite strul med änderna och jag mäskade ut lite doggy till dem lite längre bort. Fisken visade sig vara samma fisk som Erik Petersen tog vid Hemmet för ett par veckor sedan. Den var nere i vikt och vägde nu 6,8 kilo.
Nöjd med det inträffade satte jag med och rökte en gigg och drack ur det sista kaffet i termosen, under tiden märkte jag att Änderna inte ville gå in på ett ställe och att det var något som skrämde dem. En munn kom upp och jag slängde fimpen och svepte kaffet, sakta smög jag ditt och kollade läget, det gick två karpar och det var Halftail och Jaffa ihop. Kanon var min tanke, sjön två största fiskar tillsammans framför mig, succén var snart fulländad, trodde jag.
Jag lyckades att separera dem lite med mina små Doggy och Jaffa var framför mig och Halftail var en bit längre ut, jag placerar mitt bete och hon kommer efter ett par minuter upp och tar det. Verken hon eller jag känner något i krokningen och jag blev som förlamad, hur kunde jag missa?
Detta var bara början, hon gick ut och Halftail kom in väldigt nära land, sakta kom den närmre mitt bete och tog det, här vill jag inte beskriva mina känslor! Men jag missade även denna fisk och närheten till att slänga grejorna i skogen var väldigt nära ska ni veta! Detta fenomen sker ofta om man har varit från fisket några dagar, man kommer ur gängorna och tillsammans med en viss portion stress över fiskarna, så är katastrofen ett faktum.
Shit happens tyvärr, men en sak lärde jag mig och det var att mina mistankar om att dessa fiskar går ihop stämde. Båda fiskarna fångas max 2 gånger per år och oftast under samma tidsperiod och plats, jag tog dem båda på samma plats förra året i september på flytande beten och båda fiskarna landades med ett par dagars mellanrum. Det är retfullt att missa en fisk, men att missa två stycken på 10 minuter, det svider det!


Glöm inte att ha lite salt i spodden nästa gång du ska mäska, responsen är enorm och karpen älskar att få lite extra mineraler på våren och inför den kommande vintern.
1 - 3 spoddar per spö räcker långt och du kan även ha dina krokbeten i saltet innan du använder dem.



Massbait som dessa eller om du gör din egen hampa är perfekt för att få fisken till att röja din fiskeplats, karpen formligen gräver fram dessa beten i sig iver och det kommer till din fördel när du ska fiska.
Se upp med mängden hampa, dessa små korn kan faktiskt prägla karpen till den milda grad, att dem inte tar något annat och har du mycket hampa koncentrerad på ett ställe, behöver karpen inte röra sig mycket för att fylla buken.
Spridd alltid din hampa och fiska med spridda beten över dimn matta, ett par boilies, några partiklar som exempelvis fodermajs eller ett par Tigers är allt som behövs.