tisdag 24 augusti 2010

Frilinafisket, enkelt och effektivt!

Innan jag börjar med denna metod ska jag medge att jag glömde lite i gårdagens inlägg kring braid - Jag börjar så smått att bli gammal och senil och ber om er förståelse för att det är mänskligt att glömma ;-)
Braids tappar sin färg med tiden den används eller exponeras av solens UV - strålning, detta kan du lätt fixa med vattenfasta tuschpennor i olika färger, det ger även en viss camoflage för din lina, det var det ena som jag glömde.
Det andra var att dem som använder braids för första gången får en lite Hairy upplevelse när det väl sitter en fisk på kroken, du känner allt och jag menar allt på grund av linans stumhet och det kan bli en lite konstig upplevelse jämfört med nylonlinans töjbarhet. Stumheten gör också att du får en betydligt bättre nappindikation på dina synliga indikatorer, spötoppen och ditt larm reagerar snabbare på dem små plocken som fisken kan ge.
Det sista jag vill nämna kring braid är att om du drillar en stor fisk som tar lina, så slits din lina mycket genom att linvarven på din spole dras över dem underliggande linvarven under rusningen. Detta sker genom att din bygel har lagt linan på ett sätt och bygeln står stilla när fisken rusar och linan dras av spolen samtidigt som varven inte stämmer överens med det invevade.
Om du backwindar kommer bygeln att följa dem linvarven på rätt sätt och din lina skadas eller slits inte lika mycket. Detta är svårt att förklara, men har du spolen i topp på din rulle och bygeln i bottenfisken när fisken rusar, så rivs/dras linan ner över dem underliggande linvarven i en ganska så brant vinkel om du har en Big pit rullen med grisnosspole och det kan fransa upp din braid.
Free lining är en enkel och effektiv metod att presentera ditt bete, inga andra saker kan upptäckas av fisken och du har bara kroken knuten i linan. Det är en känslig metod som oftast lura fisken till bra napp och du hinnar med att kroka innan den har spottat ut ditt bete.
Du kan använda alla möjliga beten för detta och du kan fiska på ytan och på bottnen. För enkelthetens skuld har jag valt att visa metoden med Flake (inkråmet från ett bröd)
Krama det färska inkråmet runt din krok och det är klart för fiske, du har nu en rätt så bra kastvikt och vill du ha ytterligare lite mera vikt, kan du doppa betet i vattnet en liten stund, så det suger till sig lite väta.
Samma sak gäller för skorpan från brödet som du använder till ytfisket, doppa det och du får lite mera kastvikt och det flyter ändå tills Karpen eller Gräskarpen kommer fram.

Du kan ha ganska stora brödbitar på din krok, båda karpen och gräskarpen har stora munnar. Det fastkramade brödet får en lite mjukare och slemmig yta när det kommer i kontakt med vattnet och det bara glider ner.
Se till att din krokspets är fri från brödet, var inte rädd för att den synes, ingen fisk vet vad en krokspets är och den måste vara fri så den kan penetrera fiskens munn när du krokar. Krama brödet hårt runt kroköglan och platta till brödet lite lösare ner mot krokspetsen, genom detta vinglar ditt bete sakta ner genom vattnet och lägger sig på bottnen och krokspetsen kan penetrera fiskens munn.
Detta är ett perfekt sätt att presentera ett bete framför en fisk nu var hösten är i antågande och vattnet börjar klarna och ingen karp vid sina fulla fem sinnen går förbi denna välsynliga och delikata presentatioan av ett bete som dem flesta fiskar älskar. Använd krokar av typen Wide Gape i size 4 - 8 för detta fiske.


Du kan använda två former av nappindikatorer vid detta fiske, antingen dina ögon och här ska du titta på linan precis var den går ner i vattenytan, nappet är oftast först en liten knyck och sedan resan linan sig, men det kan också vara att linan sjunkar och fallar emot dig.
Du kan använda ett känsligt nappalarm typ Delkim eller Bi -Tech Viper tillsammans med en liten indikator som bara hänger på linan och här kommer den gamla välbeprövade foliebiten väl till pass.
Vid fiske med frilina på ytan är det dina ögon som gäller för att se nappet och av förklarliga skäl kan du inte använda ett nappalarm. Ha koll på ditt ytbete hela tiden och ha alltid en bra linkontroll till betet, kroka när brödbiten försvinner och din lina sträcks av fisken.
För bottenmete rekommenderar jag dig att använda Nylonlina eller en Fluorocarbonlina och sträcka linan innan du börjar fiska, en lina som inte är rak eller sträckt ger väldigt dålig nappindikation. Vid ytfiske rekommenderar jag en tunnare braid som är flytande och den är lättare att ha linkontroll över.



Vill du fiska på längre avstånd med frilina än du kan kasta ditt bet, så kan du med stor fördel använda en PVA - bag med lite godsaker. Den ger dig mera vikt och din brödbit ligger i närheten av dina pellets eller vad du nu har i bagen. Vid ytfiske kan du använda en PVA - bag med flytande beten, men du måste ha ett krokbete som skiljer sig lite från mängden t ex en större Doggy, brödbit, boilie eller en annan färg, så du ser vilket som är ditt krokbete.
En sak som du bör ha med i dina planering är att jo längre ut du fiskar med ett ytbete, jo svårare är det att hålla en bra linkontroll och jo längre ut du fiskar på bottnen, jo större är chansen att fisken går emot dig under nappet.
Metoden är supereffektiv i dem flesta vatten, det är enkelt och det ger mycket fisk i vatten som är hårtfiskade med boilies o s v, det svåra är att hålla borta alla oönskade arter som den avbildade slemmiga flatingen, Braxen kan faktiskt förstöra ditt fiske totalt om du är efter karp eller gräskarp och du bör fiska på ytan i dessa vatten.
Jag har fått en del mejl angående Leadcoreleaders, man vet inte hur man ska göra dem på rätt sätt och det får vi väl ta tag i inom en ganska snar framtid, så det kommer. Jag är dock lite förbryllad över en sak: När man köper en leadcore, så borde det finnas med en beskrivning och en splicing needle eller har man slopad detta? Hur eller hur, ni ska få min hjälp, så det blir rätt och att det håller för era stora höstfiskar.




1 kommentar:

  1. Vet inte hur det ligger till med alla tillverkare men åtminstone ESP har både förklaring och nål med sina Leadcorespolar! :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.