Jag vet att många har problem med dessa linor, man får vindknutar och det är svårt att lägga på dessa linor. Man har även svårt att göra bra knutar och dessa linor tappar sin färg med tiden den används.
Detta ska vi titta på i dagens inlägg som faktiskt är mitt 500:e inlägg här på karpbloggen, jag blev faktiskt upplyst om detta av en läsare per mejl och allt jag kan säga är bara att jag är glad för all uppskattning jag får och det gläder mig enormt mycket att kunna hjälpa andra en bit på vägen. Stort tack för er uppskattning av mitt arbete och fortsätt att skicka era frågor till mig.Det första du ska göra innan du ska spola på din braid är att lägga den i vatten, här ska den ligga tills den är genomblöt och inte frånger sig några bubblor. Nu kommer den att lägga sig bra på spolen och du får inga lustiga varv på spolen en bit in var linan är torr, detta har du nog settt om du lägger ut dina beten från båt. Linan ligger i en svag S - form runt spolen och det sker genom att linan är torr när den spolas på under press.
Du skall alltid ha lite nylonlina under din braid, detta gör att din braid inte glider runt på spolen. Har du stora Big Pit rullar eller rullar som tar mycket lina, så fyllar man aldrig upp hela rullen med braid, det skulle bli en dyr historie.
Anpassa nylonlinan på spolen och fyll sedan upp rullen med braid, skriv upp när du bytte, dimension och längden på en liten klisterlapp som du har på spolen. Så vet du när det är dags att byta, tjockleken och du blir inte surt överraskad den dagen du båtar ut ett bete på 300 meters avstånd och braiden tar slut 100 meter innan du kommer till din markör!
Bästa knuten för skarvning av nylon till braid är en Mahin Knot som du ser här på bilden. Knuten är väldigt stark och konformad, vilket gör att du kan landa din fisk om den skulle ta mera lina än du räknar med.
Knuten går lätt genom spöringerna och hur du knuter den hittar du här på bloggen, jag använder dessa knut till allt som ska skarvas som till exempel leaders för fiske eller chockleaders till spodden mm.
Den bästa knuten för att knuta fast drag, krokar mm är en 5 - turn Grinner knot, alla knuter finns här på bloggen och det är bara att leta upp dem och börja öva om du inte redan kan dem.
Den bästa knuten för att knuta fast drag, krokar mm är en 5 - turn Grinner knot, alla knuter finns här på bloggen och det är bara att leta upp dem och börja öva om du inte redan kan dem.
När du ska veva på din braid skall du använda en handske som ger dina händer skydd mot den vassa linan. Veva på din braid så stramt du kan och se till att du har samma press hela tiden, det är lite jobbigt, men resultatet blir väldigt bra.
Något som är mycket viktigt är att du har en rulle som har en bra linuppläggning, när du använder braids, rullar var linan lägger sig i bakre eller främre kanten av spolen ger stora problem.
Fix och färdigt! Som du ser kigger linan bra på spolen och allt eftersom du använder linan kommer denna att bädda ner sig ytterligre någon milimeter i spolen och det blir lagom mängd på spolen utan att det trasslar sig i kastet.
Om du ska skarva ihop braiden med en leadcoreleader är det bästa att göra detta med en loop, har du en tunn braid och behöver en tockare braided chockleader som tar kraften i kastet, bör du skarva ihop din braid med leadern med en Mahin Knot Braid to braid, lika så om du vill ha en nylonleader, så är det bästa en Mahin Knot och limma dina knutar med en minimal droppe snabblimm.
Den så kallade vindknutar uppstår genom att din braid är torr och vad du ska göra är följande: Doppa din spole i vatten innan du kastar ut ditt tackel och rigg, veva sedan in linan mellan dina fingrar, så den får en liten uppstramning och problemet är löst.
Det var det hela för denna gång, jag har fått en hel del frågor kring bottenmete med frilina och detta ttitar vi på under morgondagen. Det är ett spännande sätt att lura både Karp och Gräskarp på och något man bör kunna, det kan var lite segt att sitta och stirra på en lina, men vad gör man inte för ett bra resultat. See ya!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.