fredag 30 september 2011

Be prepared!

Sista hinken med spodmix är utlagt och de sista förberedelser ska göras, innan det är dags att sätta sig bakom spöna igen. Det viser sig fisk genom rullningar, Head and Shoulders och det kommer upp en och annan patch med bubblor lite här och där i området. Som vanligt avtog detta ganska snabbt, när spodden började bomba platsen och de vek undan lite, troligen bara ut på lite mer safe avstånd och när jag var klar med mäskningen, så tog det bara 15 minuter innan jag åter såg säkra spår av ätande karpar på platsen. Med andra ord handlar det inte OM jag får fisk eller hur många, vad jag vill komma åt, är enstaka individer som redan våren efter leken 2005, vägde nära eller lite över 7 kilo, det finns där, men de har en otrolig förmåga att hålla sig undan. Vi är flera som har sett flera fiskar, som går ihop och det har tappats fisk, som har varit svåra att hålla mm. Kanske är det dags att någon lyckas och det får gärna vara jag, men vi får se hur det går, förhoppningsvis kommer någon av dessa individer att göra bort sig innan isen stoppar mig.Det är lite varmt fortfarande för årstiden och det står och väger, men jag vet att när som helst kan det vända och kallare väder kommer smygande från nord eller nordost och det gäller att vara beredd på detta. Så lite olika stix med olika dofter, det mesta är krossade boilies av samma sort, som jag ämnar att ha som krokbeten. Olika storlekar och om värmen håller i sig, så finns det även lite bags med stinkande Halibut pellets att tillgå. Karpen får välja och jag ska ge den det den vill ha och föredrar, dag för dag, timme för timme, jag är förberedd för det mesta och lite till!

Här en enorm bag med pellets i mina ögon, ändå är den bara hälften, så stor som de bags en del använder! Man ser hur de vanliga karpspön fullständigt klappar ihop under kastet och "säcken" hamnar inte där, var boilierna landade med katapulten, effektivt fiske? Den lilla stixen ger lika mycket doft genom att boilierna är krossade, innehållet blir tillsammans med mitt krokbete bara en munfull för en hungrig karp och med en viss konkurrens om föda på en mäskplats med flera karpar, som äter, så sugs detta upp direkt utan något mumlande av betet och resten is history as they say. En del ställer frågan, varför använda en bag eller stix, när man har mäskat i flera dagar och fisken är van vid att det finns mat? Mitt svar är följande: Jag mäskar väldigt spridd över ett stort område och jag drar ihop det sakta till en storlek som en tennisbana, på denna plats ligger mina beten utspridda för att karpen ska röra sig, vilket ökar chansen för att få ett run eller två. Samtidigt bränner fiskarna energi, som de måste bygga upp igen och det sker enklast genom mat och närmsta plats för att fylla på energiförrådet, är precis vart de befinner sig, min mäskplats. Min lilla bag eller stix skall endast genom sin doft mm, leda fisken fram till mitt krokbete och det jag nyss beskrev träder i kraft - That´s the way to do it!

Jag har alla möjliga storlekar på boilies och olika former, de finns i olika dofter och smaker, vilket lurar fisken. Ett sätt som verkligen lurar fisken, titt som tätt, är dessa 20 mm boilies som jag skär ner till en så kallad Pelletshape, jag behåller lite av skalet i änderna av betet, men allt annat är öppet och de sprider ut mera doft. Jag brukar även torka ett gäng av dessa, som sedan får ligga i en glugg, t ex den, som jag beskrev för dig i gårdagens inlägg. Fisken har även lite svårare för att spotta ut dessa former, än en vanlig rund boilies, som måste vara något av det enklaste att spotta ut snabbt och tror mig, de har den vanan inne!

Torkade hookerpellets som dessa från Antbaits, har gett en del fisk förra hösten och en bit in i oktobermånad, jag vet inte riktigt varför, men effektiviteten avtog över ett par dagar och troligen var eller är det något med dessa betens sammansättning av ingredienser, som inte riktigt stämmde överens med vad karparna ville ha och jag bytte ganska snabbt till andra beten och fick fisk igen. Kanske vill de ha dem nu? Jag kommer att prova dem ett tag, för att se vad som händer, jag vet dock att det i min baitbag numera finns betydligt effektivare beten än dessa, men en last chance ska dem få. Mest spännande ska det bli att se vilka av alla testbeten som går bäst, jag har mina aningar, men vi får se och ni kommer att få veta det.

Jag är nöjd om jag får ett run på dessa Hookers, denna missil fick jag på dem förra året och mycket vackrare, än så här blir de nog inte! En långsträckt hanfisk med sina maghonybruna färger och nästan svarta rygg, den gav mig en fight på badplatsen, jag sent kommer att glömma. Mjuka spön och bra broms på rullarna, är ett måste vid fiske med små krokar, att det sen tar lite tid att landa dem, det är bara grädden på moset och man får upp lite värme i kroppen och ett minne för livet.

Det mesta står färdigpackat och klart, man går ändå och lurar, om det skulle finnas något som inte är med eller förberedd in i minsta detalj. Jag kan inte hitta på något och nu återstår bara väntan tills man är på plats, allt är klart och man andas sakta ut med en kopp varmt kaffe i handen. En tanke slår mig ganska ofta, är om jag hinner jag dricka ur första koppen med kaffe, innan en av mina Mini Bugs börjar dansa för mig på min lina? Eller ska hela dagen och kvällen gå med mig som ett stort frågetecken? Ska jag rivas ur min sömn klockan 2 på natten, för att ta den första? Mig spelar det ingen roll, fisken är där, jag kommer att vara där, Satan och hans lag kommer också att vara där, vi är ganska många, men jag går vinnande ur detta, jag vet det!















torsdag 29 september 2011

Kallvattensbeten och svar på era frågor.

Jag får massvis med frågor nu var vattentemperaturen sjunker mer eller mindre för varje dag som går. Hur mycket ska man mäska? Hur stora boilies och vilka boilies ska man använda? Hur går man från varmvattensboilies (Fishmeals) till boilies för kallare vatten, typ fruktiga och kryddiga boilies? Fungera partikelbeten fortfarande och hur mycket partiklar, ska man i så fall lägga ut? Flera av er har läst om Scaling down your gear i engelsk press och nu undrar en hel del av er, om det är nödvändigt i svenska vatten, som inte har samma fisketryck som de engelska. Som sagt väldigt många frågor och jag har talat om för er alla via mejlsvar att en sammanfattning kommer här på bloggen och här är vi nu, så håll tillgoda och jag hoppas att det hjälper er in på rätt spår, om inte, får ni återkomma till mig genom mejlen.Hur mycket du ska mäska beror på många faktorer, väder, antal fisk, fiskens beteende, hur länge du ska fiska, är det en längre kampanj du håller på med eller är det bara för att fiska över en helg eller bara för ett dagpass.? Det är lite svärt för mig att veta, men vädret är oftast den stora boven till att det blir fel och likaså mängden mäsk du lägger ut. Har du mycket hungrig fisk, så tror jag inte att du kan övermäska..öh, inom rimliga gränser. Karparna fyller upp fett och energiförrådet just nu och de hamstrar, så att säga inför den kommande vintern och med de varma dagar vi upplevar just nu, så är 5 kilo blandade pellets, partiklar och boilies inte för mycket, om du lägger ut detta var annan dag under en längre tid, inför en längre kampanj. Ett kilo mäsk räcker gott var annan dag, om du bara ska ha en enkel övernattning i helgen eller bara fiska från morgon till kväll.

Jag använder sällan boilies över 15 mm i mitt fiske och jag går ner i storleken under höst/vinter till boilies mellan 8 - 14 mm. Bara synen av 2 stycken 20 mm boilies monterad snowman style kan mätta en karp vid bara åsynen av betet. Små boilies och krokbeten, små partiklar som Vete, hampa, Adzukibeans och Mung Beans mm, är det bästa, massor av beten, som inte fyllar upp fisken och läggs det väldigt utspridd, så håller det kvar fisken i flera dagar på mäskplatsen. Ha koll på vädret varje dag, blir det kallare, så minskar du din mäskmängd. Nu var vi har ett litet inslag av brittsommar, så lägger jag ut en 5 liters hink med godsaker var annan dag, men väldigt lite under tiden jag fiskar. Efter mitt avslutade fiske, blåser jag ut en 5 liters hink igen och fortsätter således, men minskar allt eftersom att det blir kallare längre fram. Om jag gör fel eller inte, får du med tiden se här på bloggen. Grunden till att du ska hålla koll på vädret är att karpen märker av väderleksförändringarna, långt före SMHI gör det och de frossar alltid i sig kopiösa mängder, innan väder blir sämre till deras fördel, det är inbyggt i fisken, det ligger i generna hos fisken.

Scaling Down! Behöver vi går ner i krokstorlek, minska brottstyrka på våra riggar, använda mindre beten mm? Ja, jag tycker det, jag har fiskat efter karp under ganska många år under den kalla perioden från hösten och fram tills isen lägger sig och jag har märkt vilket som är bäst. Vattnet blir klart och fisken har kanske varit under en viss press under hela året, växtligheten blir mör och slutligen ruttnar den ner. Vi behöver inte 0,38 mm lina, 25 lb rigmaterial, 3 lb spön och 4:ans krokar för att landa dem, mitt eget fiske sker med 0,25 - 0,30 mm mono, krok i storlek 8 - 12, små beten eller som störst en snowmanpresentation, 15 - 20 lb materialer, 3 oz bly och spön med en 2 ½ lb testkurva och en parabolisk aktion. Dessa grejor räcker gott och väl för detta fiske under hösten och vintern. På grund av vattnets klarhet, så är det en stor fördel om du camoflerar dina tackel och riggar, så mycket det går. Jag säger inte här att det är absolut nödvändigt, men det känns bättre och jag har oftast bättre resultater än andra. Helt fel gör jag definitivt inte eller hur?

Hur märker man om sina varmvattensbeten inte fungerar längre och hur börjar man introducera beten, som är gjorda för kallare vatten? De flesta fishmealboilies fungerar numera året om, tillverkarna har insett att man kan göra dem till året runt beten, men i fishmeals finns det alltid en viss mängd olja och denna olja kommer att koagulera i kallt vatten och doftspridningen blir inte den samma. Samtidigt avtar karpens metabolism drastiskt och den kan inte tillgodose alla ingredienserna i en fishmeal och det märker karpen ganska snabbt och söker därför efter annan föda, som är lite mer lättsmält. Här kommer birdfoodboilies och boilies med lite lättare ingredienser in i bilden, beten som är lätta att smälta för karpen, beten som släpper ut doften bra och oljahalten är nere eller så använder man sig av winterised oils. Jag har märkt att det börjar bli lite problem vid en vattentemperatur runt 11 - 12 grader, då avtar ofta aktiviteten på fishmealbolies, men har du bra fiske, så ska du inte ändra något, bara kör på. Men märker du att det börjar avtar lite på aktiviteten, genom färre napp mm, då är det dags att introducera lite andra boilies och bästa sättet är att blanda i fruktiga och kryddiga boilies under tiden du mäskar mellan dina fiskepass. En tredjedel av dessa boilies första gången, halva mångden under nästa mäskning och sen ökar du sakta mängden och minskar mängden fishmeals. Gör detta över en period av en - två veckor och dela gärna de nya boilies i mindre bitar, så de spridds ut och karpen hittar dem lite här och där.
Partikelbeten fungerar året runt, men i små mängder och bland de bästa du kan använda är Hampa, Tiger nuts, Adzukibönor, Vete och Mung bönor. Se upp med mängden av dessa, för mycket Hampa vill prägla karpen till att den inte tar något annat. Tigers i för stora mängder vill mätta karpen och det samma sker med Vete och Adzuki/Mungbönorna, lite och ofta är rätt melodi här. Vanlig burkmajs fungerar alltid och överallt, ska du mäska lite tuffare under den kalla årstiden, så gör det med så kallade Low Oil pellets, som löser upp sig ganska snabbt. Ett tips till er som rullar era boilies själva, är att göra en deg på 1 kilo med samma mix som era boilies, men ha dubbla mängden flavours i denna mix. Montera det minsta munstycke på din baitgun (6 - 8 mm) och tryck ut hela degen på en skärbräda och sedan hackar du upp degsträngen i väldigt små bitar, typ 4 - 5 mm i storlek. Dessa bitar ska inte kokas, utan bara torkas inomhus i en vecka och du får pellets, som har en bra doft och som klarar sig längre i vattnet, än dina vanliga köpte pellets. Du får långtidsverkande pellets med samma doft som dina krokbeten och det går fort att göra. Supereffektivt!


Jag ska avslutningvis ta lite kring dagens bilder: På översta bilden ser du lite olika ingredienser för en bra sammansatt glugg till dina krokbeten. Men du kan experimentera hur mycket du vill, låt fantasin spela ut, glöm dock inte att skriva ner, vad du har blandad inför framtiden, så kan du alltid göra samma glugg igen. På nästa bild ser du 100 ml flaska med min reservglugg, den består av 60 % SBS Corn Steep Liquor, 15 % SBS Tortilla flavour, 15 % SBS Spicy Meat Ethyl Alcohol Flavour, 8 droppar SBS Black Pepper Oil och 4 droppar SBS N-Butyric Acid. Det blir en kryddig blandning med en hint av köttdoft och karparna kan inte låta bli mina dippade/gluggade beten. På nästa bild har vi egna pop - ups gjorda på Mainlines Polaris pop - up mix och den gula färgen syns bra och doftsammansättningen är inget man kan beskriva, utan man ska känna denna fruktansvärd fina doft, som karpen älskar. På nästa bild, mina absoluta favopops, igen gjorda på Polaris pop - up mix och Mainlines Fruit - Tella flavour, som jag anser vara en av de absolut mest effektivaste, som någon betesfirma har fått fram till dags datum! Sista bilden är från förra vintern, var jag hade ett bra race under 9 helgers fiske, tyvärr bara dagtidspass, men 26 säkra indikationer och 23 landade visar att mina beten, grejor och vad jag predikar för dig, fungerar till 100 %. Jag hoppas och tror att mina resultat denna höst/vinter kommer att bli minst sagt lika bra, om inte bättre. Only time will tell och jag hoppas du är med mig! Jag ska inte pressa dig/er till att sitta eller ligga ute under den kalla årstiden, var fisket är betydligt trögare, men jag tycker nog att allt för många lägger karputrustningn på hyllan alldeles för tidigt, det finns så mycket mer att hämta och min sässong är alltid för kort. Jag kommer att skriva mer om mitt höst/vinterfiske och mitt syfte med detta är att skapa inspiration och kanske, kanske finns det någon av er, som vill fortsätta, så länge det går.












onsdag 28 september 2011

Glugged Winterbaits.

Det används ganska många pop - ups i mitt fiske, men det är främst till sammans med en sjunkande boilies, med andra ord som en Snowmanpresentation. Lite används för Zig - rigs och väldigt lite för just själva pop - up fisket. Jag använder väldigt sällan en pop - up boilie under sommaren, då jag efter alla år, anser att en hungrig sommarkarp inte letar efter bollar, som står en bit över bottnen. Den letar var födan finns, i bottnen, därav mitt resonamang. Jag vet att man kan ha bra fiske med pop - ups under hela året, men oftast så ligger pop - up boilien precis på eller några milimeter över bottnen, nerdragen av de stora blyhagel, som man använder sig av och det fungerar bra vid dem flesta tillfällen, men inte alltid! Sen har vi fisket med Chod - rigs, flytande boilie på ytan, fisket med Single hookbaits och Off - lead presentationen, alla metoder och riggar, jag använder om det behövs. Vart jag vill komma i dagens inlägg är att, vi är inne i en ganska mörk period av året, just nu är det fina och varma dagar för årstiden och det kommer snart att ändra sig. Vattnet kommer att bli klart som Gin eller åtminstone betydligt klarare än vad de är nu och det kan vara en stor fördel att ha beten, som är synliga och som har en både stark och bra lockande doft. Vi ska titta lite på hur du kan göra dina pop - ups lite mera aktraktiva inför ditt kallvattensfiske och samtidigt får dina beten, som kanske har tappat stinget lite, efter flera år i burken, lite nytt liv. Försök att ha så många olika formar och storlekar, som du kan leta fram, olika färger och olika grunddofter o s v. Fördelen med detta är att du efter detta inlägg, som du förhoppningsvis följer har en salig blandning av olika beten med olika former, olika baggrundsdoft och olika storlekar, men de har samma doft och det förbryllar karpen väldigt mycket Tre spön ute med var sitt färgglada bete i olika former och samma doft, vilket av dessa tre är farliga att ta? Kombinerar du dessa med dina mäskboilies, så har du med garanti skapat något, som karpen finner intressant och det ger ofta en extra fisk på mattan eller två.

Beten för höst och vinter bör vara väldigt iögonfallande, så karpen ser dem från långt håll och även från sin position under denna årstid, som definitivt inte alltid är nere vid bottnen. Karpen upphåller sig väldigt mycket på mellanvattnet eller i dem varma fickorna, som du ibland känner under sommarens bad i sjön, där står den. Ljusa eller beten med fluorofärg verkar karparna kunna se från ganska långt håll och det kan vara en fördel att använda dessa beten under mörka molniga höst och vinterdagar.

Lite mer mörkare beten tillhör sommarens fiske och helst fiskas de nära bottnen, var karpen letar efter sin föda. Mörka beten är bra för Zigfiske under natten, då dessa beten syns väldigt bra mot en ljusare himmel och även mitt på dagen. Trenden har gått mot ett mörkt bete, typ en fishmealboilie som man tippar med något, som syns bra typ en liten fluoro pop - up eller synliga fakebaits.

För er som gör era egna pop - ups, kan jag rekommendera Mainlines pop - up mix med namnet Polaris, en väldig lättrullad mix, som tar emot färg, doftämnen mm på ett väldigt bra sätt. Denna mix har en enorm flytförmåga och ett tips är att forma dina pop - up beten i olika former, här är det en majskornskopia ,som flyter och det går även att göra dessa i en sjunkande variant. Jag gör alltid mina pop - ups med Polarismixen och alltid på 1 Ägg och 5 ml flavours! Ja, du läste helt rätt, 5 ml doftämne! Mycket försvinnar under kokningen och jag vill ha starkt doftande beten under höst/vinter, jag ger dem även en lätt coating av sprayflavours efter de har torkat till i en veckas tid i rumstemperatur. Gör dina pop -ups i alla möjliga storlekar och formar, jo mera du experimenterar, jo mera och jo lättare lurar du karpen, som vid denna årstid, har sett det mesta i tackelväg under året eller har du ett jungfruvatten in på knuten?

Hur gör man då en dipp/coating för dessa beten som fungerar? Jo, det tipset ska du få här och nu: I burken på vänstre bildhalva har jag följande: 5 ml CSL (Corn Steep Liquer) 5 ml av din önskade flavour, 2 ml Sweetener, 3 droppar N-Butyric Acid och 4 droppar Black Peppar Oil. Detta gav en söt, men kryddig fruktdoft genom att jag hade Fruit - Tella flavour från Mainline, en doft jag rankar lika högt som Tutti - Frutti och Pineappel, om inte lite högre. Denna lilla blandnin g räcker gott och väl till alla beten, som du har på översta bilden i inlägget och efter 2 timmar med lite skakande, så var all vätska borta och mina beten fick ett nytt liv och de kommer till 100 % att ge fisk, den kombinationen av tillsattsämnen är oslagbar och jag tycker att du ska prova detta, men även experimenterar lite själv. Skriv ner vad du gör och vad du blandar, så har du allt på print inför framtiden, annars glömmer du bort det. Denna mixtur tränger in i dessa beten och sitter kvar otrolig länge och skulle all doft, mot förväntan avdunsta, så har du fortfarande en gnutta kvar av betes ursprungsdoft längst in i betets mitt.










tisdag 27 september 2011

Preparation of my wintercampaign.

Det drar ihop sig till min höst/vinterkampanj och det återstod lite att göra på den tilltänkta platsen, innan man kan börja lägga detta pussel. Jag lade detta pussel rätt förra året, men gjorde inte det som jag från början hade planerad, nämligen att fiska även under natten, alltså hela helger. Det var dumt och det kostade mig troligen ganska många karpar och den blunder tänker jag definitivt inte göra om igen. Höstträffen visade mig att fisken är i området och det är bara att förbereda allt minutiöst och sen bara vara där, när det händer, mycket mer än så, kan man inte göra. Lite homework förstås, som att analaysera resultaterna man har haft och under vilka väderförhållanden och tidspunkter, som fångsterna har skett. Allt detta är klart och likaså utrustningen, det är lite beten på väg till mig i dagarna, men sen är det bara att släppa loss tyglarna och ge järnet så länge det går.Platsen före och efter mitt besök, jag var tvungen att lägga ett par timmar på platsen, något man har igen under resten av året. Det var buskar och grenar i vägen, det var fullt med skit i vattnet framför platsen, var spöna ska stå och det var lite grenar i vägen, när man skulle kasta. Det mesta gick ganska snabbt, men att såga grenar med ett långt skaft och ett halvtaskigt sågblad, det var helt fantastiskt att få uppleva. Det gick dock till slut och platsen började se riktig bra ut ur fiskesynpunkt och vi kan numera använda platsen under Fish - ins och nästa höstträff, var vi fiskar i 2 - mannalag.

Nästa steg på programmet, var att hugga bort alla synliga rötter som var nära att ge mig ett benbrott, ett par gånger under senaste höstträff, yxan och jag gjorde vårt bästa och sen var det dags att bära lite sand i hinken! Blöt sand ska det vara, det är tyngst och det sätter sig ganska bra över rötterna och efter ett tag hade platsen, en fin och svag lutning ner mot platsen för spöna och jag hade numera armar, som hade gjord vilken Orangutang avundsjuk! Jag ser även på högre bildhalva, att jag har en liten chans att skapa mig en karriär inom kommunens gatukontor, fan va najs det blev till slut.

Jag hade koll på läget innan, men man vill gärna se vad som pågår under ytan och SmartCast lodet, var självklart med på denna resa. Det fanns fisk över hela det djupa partiet och även inne i närheten av näckrosbältet och det var nog en salig blandning av Mört, Regnbåge och Karp, som stod härinne i en större klunga. Fisken var här och nu var det bara att ta fram markerspöet och få fram rätt avstånd och sedan sätta linan i spolens linclips, därefter mätte jag upp samma distans på spodspöet och sen var det dags att spodda med mina Orangutangarmar. Allt hamnade i exakt på samma avstånd och spridningen var mycket bra och det gick väldigt lätt att kasta efter allt grovarbete och jag undrar nu hur långt en Orangutang kan kasta med ett spö, efter lite övning, 600 meter? 800 meter? Slynans pappa är Chimpans och slynan kastar som längst 39 meter, oavsett vilket spö man ger honom? Är långa armar det samma som långa kast? Tveksamt, då hade den röde varit World Champion sedan 1922, då han föddes!

Nog om apor, nu tar vi en titt på själva spoddningen, har du linan fastsatt i spolens linclips, så kommer spodden inte längre ut och det gäller bara att ta ut en position i bakgrunden t ex ett högt träd eller ett annat fast föremål och kasta mot detta lagom hårt, så att spodden precis stoppas av linclipset, det funkar i alla väder! Wychwoods Dispatch Spod rod med en Okuma Axeon 90 fylld med 0,30 mm lina och en braided chockleader, har blivit lite av mina favoriter när det gäller spoddning. Grejorna passar suveränt ihop och allt går snabbt och smidigt med en spodd i mellanstorlek, som klara ca 250 gram beten per load.

Spodmixen per mäsktillfälle blir ungefär en halv 5 liters hink och det består av blandade pellets, Chilitigers, Chillihampa och lite groundbaits som ger lite cloudeffekt och doftspridning av mindre partiklar i vattenkolummen mellan bottnen och ytan. Pelletsen får suga upp all vätska innan jag spoddar och jag tillsätter alltid en liten skvätt hampojla och lite hårda pellets innan första spodden går iväg. Efter att ha spoddat ut denna mängd, lägger jag ut ungefär ett kilo med väldigt spridda boilies i olika storlekar, allt från 8 - 15 mm och en salig blandning av olika dofter. Detta gör att karpen verken vet ut eller in och i 99 fall av 100, så rensar den bara platsen och vet inte vad som är farligt eller inte, något som kommer till min fördel senare under fiskets gång.

Bottenförhållanden: Det finns inga grova features, bara en sakta slutande botten från land och ut till 5,6 meters djup och vid 5 meter blir det plant som ett golv. Bottnen är relativ hård, ren och fri från bråte, jag fiskar inte på de hårda fläckarna, utan bredvid dessa, i dem så kallade Silt pockets, som är fulla av naturlig föda som Bloodworms och moluskar mm. På grund av denna bottentyp använder jag allt i Silt colour, när det gäller mina riggar och tackel, allt är svart, förutom mina beten, som ska synas bra och ha en stark doft, som dödar den fula doften som den svarta dyn har. Det funkade förra året och det kommer att funka i år också.

Utrustningen: Då jag fiskar på öppet vatten och på gångavstånd, så behöver jag inte några särskild grova spön för detta fiske, snarare tvärtom! Jag använder 12 fots spön med en parabolisk hel eller halvaktion och de har en testkurva på 2 ½ lb och dessa spön med en 0,30 mm mono räcker gott och väl till mina 3 oz bly och Curve Shanx, Muggas och Owner FLB´s i size 8 och 10. Larmen är Delkims, som ställs på högsta känslighet och mina Gardner Mini Bugs kommer att visa mig det mesta, som häder vid mina krokbeten, genom att du kan låsa fast dem på linan med linclipset. Jag går inte in på alla andra grejor, som jag har med mig under detta fiske, allt är klart, allt står färdigpackat, pusslet börjar snart bli klart för att läggas, jag tror jag har alla bitarna framför mig och snart är det dags att lägga ihop alla bitarna och hur pusslet ser ut, det kan ni följa under hösten fram tills isen stoppar mig!

Har jag glömt något här? Jo, jag kan nämna att mängden mäsk och boilies självklart kommer att minska allt eftersom vattentemperaturen sjunkar eller om jag märker att fisken inte riktiga "hänger" med i mina svänger. Dock kommer jag att mäska varannan dag fram tills fisket börjar och därefter varannan dag mellan fiskepassen. Jag ska även nämna att jag varannan gång jag mäskar, slopar mina Chillitigers, som kan och vill mätta fisken, de bytts ut mot krossad Tonfisk i vatten eller olja och en större mängd salt, två ingredienser som karpen älskar mer än mycket annat och det verkar nästan vara lite vanebildande. Under själva fisket blir det bara 10 spridda boilies och en spodd per spö och mitt krokbete omges av en liten bag eller stix, som ska dra karpen till just mitt krokbete. Efter varje landad fisk, lägger jag alltid ut samma mängd igen, då jag inte vet hur mycket fisken har ätit och jag mistänker alltid att mitt krokbete, var det sista som fanns kvar i just det området. Detta har alltid fungerat bra och det kommer att fungerar även i år och i framtiden. Vi har en regel inom vårt syndikat som säger att man kan inte boka/mäska upp en plats, utan först till kvarn gäller! Jag håller mig till reglerna som jag själv en gång i tiden skrev ihop, men jag kan väl be om lite respekt för min sattsning eller?












måndag 26 september 2011

Pelle Päronpung och Haffy Halftail = sant!

Jag har inte varit ute för dörren på bra länge och det känns inget vidare, nu var det är bra fart på karpfisket. Staffan var i en större sjö och efter 3 lagom stora mäskningar, så var han laddad till max, jag viste att Pär Slättengren skulle ha en övernattning i samma swim, var jag tog min första karp för snart 30 år sedan, nämligen Old Pitch. Jag visste även, att det skulle hända något för någon av dessa herrar under helgen och det var var bara en tidsfråga om, när telefonen skulle pingla. Staffan blankade tyvärr, fast det var gott om aktivitet och tog det nog lite väl hårt, men han kommer tillbaka, jag vet det. Han har blankat förr och det är inte sista gången det händer, alla blankar. Nu har han brytit ihop, fått ut sin vrede och ångest och snart kommer glädjen tillbaka med räntes ränta. Stå på dig Staffe, det kommer, var så säker! Nu är vi framme vid det berömda SMS:et, som kom precis innan jag avslutade mitt blogginlägg igår: Jag har 11,7 kilo i säcken/Pär stod det i texten och jag tog cykeln för att hjälpa honom med ett par bilder.Old Pitch var scenen för denna drabbning och Pär hade första parkett, swimmet är lite av en gåta ibland, ene gången går fisken väldigt nära land, vilket Pär fick uppleva förra helgen och denna gång gick dem en bit utanför näckrosorna. Så Pär placerade tre av sina beten utanför växtligheten och ett bete innanför.

2 stycken 16 mm fruktiga boilies med en fluoro fakecorn på toppen, var det betet som gav honom ett nytt PB och en av Linnéasjöns mest jagade karpar på fall. 03.30 kom det ända runnet och det räckte gott för dem långa stunderna bakom spöna, som Pär hade lagt just på denna plats.

Lite tuffa grejor, men en Longshank i storlek 4 och ett större bete fungerade och man ska tänka på att det kan vara stor fisk, som ska bogseras genom ett kraftigt band av olika växter, som än så länge inte är särskild mjuka. Allt höll och denna gången gick det vägen hela vägen in i håven och som Pär sa: Man blir lite stirrig, när man ser vad det vad för fisk, fast jag trodde att det var en Gräskarp först.

Vi har här Pär Slättengren med sitt nya PB i form av Halftail, en mycket vacker fisk med sin maghonybruna höstjacka. Vikten visade 11,710 kg och hon är därmed nytt sjörekord. Det tidigare var samma fisk med vikten 11,450 kg, det har varit lite snack om att det skulle vara 12 kilo eller därom kring. Jag har en fisk från 1987 som vägde 12,6 kilo, men efter att alla gamla fiskar dog bort, slopade vi alla tidigare rekord i sjön och startade om på nytt och rekorden för diverse karpar är som följer: Fjällkarp 11,710 kg, Spegel 10,220 kg, Linearkarp: 8,460 kg, Läderkarp 8,625 kg och Gräskarp 12,080 kg, någon Koikarp har inte fångats än, dock finns 5 utplanterade.

Jag glädjs otroligt med Pärs fiske, han började sin karpfiskekarriär i år och det har verkligen gått spikrakt uppåt. Inte en massa fiskar, men han håller en bra nivå eller ska vi kalla det standard på sina fiskar. Han började med en fjällkarp på 6,6 kilo på doggy och sen tog han en läderkarp på Doggy som vägde 9,040 kg. Efter detta tog han en Koikarp på 5,3 kilo och sen höjde han sin läderkarp med en fin spegel på 9,260 kg och nu höjdes fjällkarpen till 11,710 kilo, en höjning med 5,1 kilo! Vad sker härnäst i hans fiske? Jag lyftar på hatten Pär och exponerar mitt skalliga huvud, du är värd dessa fiskar, det har inte alltid varit lätt att få komma ifrån och fiska, men du har lyckats till 100 % i år och jag hoppas det fortsätter. Stort grattis än en gång Pär!

Imorgon tittar vi lite på mitt vinterhak, som står klart och under tiden du väntar på det inlägget kan du läsa mera om mig på metebolagets sida var en större intervju har ägt rum.












söndag 25 september 2011

Snagbars modified and The Secret Trap.

Du kanske komme ihåg att jag för ganska länge sen köpte mig tre stycken Nologic Snagbars som skulle hålla mina spön kvar på larmet under fiske i sidled och var man förväntar sig stenhårda take från fisken. Jag visade hur jag hade modifierad dem genom att såga bort en tapp, som var gjord för att hålla Nologics divse tingel-tangel i form av synliga indikatorer, sen dess har dessa Snagbars faktiskt bara legat och blivit dammiga.I går tog jag fram dem och monterade dem på en buzzerbars och tre Delkims, jag såg genast att de var 30 meter för höga och nu var det dags för att hitta en längd på pinnarna, som passar bäst för mina larm (Mag - runners, Delkims och Fox MMX) Det var inte det lättaste, då alla larmen har olika storlekar, men jag kom fram till att kapar man ner dem 40 mm, så stämmer det väldigt bra för dessa modeller av larm och så blev det.


Pedant som jag är, så ville jag egentligen har svarvat av dem i rätt långd och sedan svarvat samma rundning som ursprunget, men med lite tänk så gick det väldigt smidigt ändå. Jag märkte upp vart de skulle kapas med tejp och sen satte jag pinnen i borrmaskinens chuck och satte fast borrmaskinen och sen var det bara att hålla bågfilen på rätt ställe, tills pinnen var genomsågat. Efter detta ingrepp togs tejpen bort och nu kom filen fram och en lagom rundning på pinnens topp formades med borrmaskinen som svarv och sen var det klart för nästa pinne och nästa...... Jag tycker det blev ganska bra, visst det kunde ha svarvats i en riktig svarv, men för én gångs skuld, så duger det faktiskt och spöna hänger kvar ett tag till.


The Secret Trap? Ja, det är inte jag som kom på det finurliga namnet, utan det var troligen Matt Hayes, som namngav sin fina fluorocarbonlina med detta namn och namnet passar väl egentligen väldigt bra för denna rigg, som du kan på ett av dina kantspö eller tredje spöet, om du inte vet vart du ska lägga det. Som du ser, så är tyngden stenar som karpen ser varje dag, det finns ingen rigtube eller leadcore, som kan skrämma eller få karpen att bli mistänksam. Det finns bara det mest nödvändiga och en nästintill osynlig fluorocarbonlina och rigg som karpen inte ser eller upptäcker så lätt. Dessa "Bly" är enkla att göra själv, du plockar stenar i rätt vikt och helst med en stor bulkig form och du slipar en skåre i ena änden med en slipskiva och limmar fast en ögla av rostfri pianotråd i 0,60 mm med ett lekandet i öglan. Limmningen ska ske med Araldit som kräver 24 timmars härdningstid och då sitter din ögla med lekandet, fast för resten av livet!


Dessa bulkiga stenar har en otrolig förmåga att samla på sig olika saker under ett run och de MÅSTE släppa från ditt leadclips, som i detta fallet är ett Korda. Det enklaste sätter är att använda en halv siliconesleeve från Korda och trä på denna halva som ett tailrubber, det håller för att kasta och stenen släpper vid minsta kontakt med växtlighet eller liknande saker. Jag lägger oftast ut detta tackel i kanten av en vass eller bara en spölängd ut och ibland under en buske vid hjälp av en skopa på ett långt metspö, man fyllar skopan med tacklet och resten av skopan fyllas upp med något apptitretande, som lockar fram karpen. Det hela fiskas med slak lina och jag har alltid 2 - 4 Kordas medium Sinkers på linan mellan spöet och tacklet och jag har en lätt hangers liggande på marken. Allt ligger mot bottnen och det funkar bra med slak lina och en lätt indikator på marken, fisken kommer alltid att sticka rakt ut i sjön under ett run.


Mina beten är oftast camobaits i form av en läcker Pineappel pop - up, som har en bra doft och syns bra, men det kan även vara ett fakebait bestående av ett större flytande majskorn, utan doft eller så kan det få en par tryck från en sprayflavour. Lite pellets eller 15 - 20 majskorn direkt ur burken, brukar göra susen om det inte är för mycket störande arter i ditt vatten. Vid fiske med boilies, använder jag oftast bara lite hackade boilies runt mitt krokbete, det räcker för att lura fisken. Jag håller mig till tafslängder under 10 cm med dessa tackel, det gör att fisken får direktkontakt med stenens tyngd och då tacklet oftast placeras på ställen, var det normalt inte fiskas, så är karpen inte lika nervös eller lurig som om det hade legat på en plats, var den till och från åker på otrevliga upplevelser. Jag fiska oftast med flytande beten med detta tackel och vill jag ha mina beten nära bottnen, så monterar jag bara ett blyhagel i nr 1, det håller betet vid bottnen och haglets storlek, håller kroken nere i underkäken tills karpen prickar sig mot stenen. Det fungerar suveränt och jag vill se den karp, som inte luras av denna hemliga fälla, prova den och upplev själv hur orättvis den är mot fisken, varje take är en förlorad sten, jag lever i Småland, så sten är det sista jag kommer att sakna! På sikt kan det vara en fördel att lära sig att göra dessa tyngder, jag skulle inte bli särskild förvånad om vi har ett förbud att använda bly inom EU om 3 - 5 år, det kommer, jag lovar! Vill du ha rätt camo på dina stenar, så är det bara att lägga dem i sjön under en månads tid och de blir fulla av alger mm. Det finns de som skriker högt, att det var vi som kom på denna idé med sten och jag tänker i första hand på de engelska Stonze leads, som är stenar. No way Babe! När jag fiskade Skrubbor i Helsingör, var det svarta tider utan pengar, vi använde spikar, boltar, muttra och sten med hål som sänken, man var en fattiglapp och året var 1965. Nu ser det lite bättre ut på prylsidan, man är ett gammalt rövhål med grejor, som ganska lätt kunde bytas mot en bättre Ferrari....Times are achanging as Dylan once sang! Oh by the way, jag fick nyss ett SMS från Påronpungen, Halftail ligger säckat och det är dags att dra sig ner till Linnéa med kameran.










lördag 24 september 2011

Safe In - line Leads.

Är dina In - line bly säkra? Släpper de vid ett eventuellt linbrott och kan du bli av med blyet under drillningen? Ganska viktiga frågor, man bör ställa sig kring dessa bly. Jag har sett det mesta kring, hur man kringgår säkerheten med dessa bly, passar inte lekandet eller man har fel lekande överhuvudtaget, så ska det pressas fast eller låsas fast med en bit lina mm. Man ska fiska till varje pris och karpens välbefinnande skänkar man inte en tanke. Det har dock blivit betydligt bättre, men är dessa bly verkligen säkra med det normala montaget och linan genom blyet? Jag tycker inte det, ibland sitter lekandet väldigt hårt i den medföjande plastsleeves som sitter inuti blyet och vid långa kast, var man verkligen har press på blyet, så fastnar de ofta väldigt hårt och jag tror inte att de släpper, annat än om blyet fastnar mellan två stenar eller liknande. Jag fiskar inte ofta med In -line bly, men de fåtal gånger jag gör det, så är det på ett så säkert sätt för fisken som möjligt och andra fördelar är, att man snabbt kan byta bly och man kan plocka bort blyna från spöna innan transporten hem. Repade spöklingor är inte roligt och de hårda bly kan faktiskt ge en klinga en klämskada under transporten till och från vattnet.Så här är de betydligt säkrare än med den vanliga monteringen var linan/leadcoren går genom blyet. Som du ser ligger min leadcoreleader på utsidan av blyet och inga av blyets egenskapar har ändrats, du kan kasta för fullt och de krokar fisk väldigt bra med den koncentrerade vikten i nospartiet. Nu ska vi titta på hur du gör detta och det är bara att följa bilderna.

Du måste ha ett Korda lekande i storlek 8 till dessa Korda in - lines och det passar perfekt ihop, flytta din speedlink till samma ögla på lekandet, som din leadcore är monterad, du ser på bilden vad jag menar.

Tryck in lekandet i den genomgående plastsleeven, men med den ände, var öglan är fri, du får in hela lekandet och det sitter rätt bra nu. Din speedlink ska sitta löst och vara rörlig.

Träd på ett tailrubber också från Korda, som passar på Kordas hårda in - line sleeves och därefter fuktar du den lilla utstickande sleeves och trycker fast ditt tailrubber och det är klart för fiske. Jo mera du trycker fast din tailrubber, jo mera fast sitter blyet, som det är på bilden är det lagom fastsatt.

Om blyet skulle fastna eller fyllas med växtlighet, så släpper lekandet sin position och tailrubbern släpper blyet. Man kan göra den hårda plastsleeve lite större med en sax och på det sättet få lekandet att släppa under ett take och ett löst sittande tailrubber vill lossna direkt, när karpen skakar huvudet, ett stadie, var kroken redan har hittat ett fäste i fiskens mun. Fisken blir betydligt lättare att landa och den kommer högre upp i vattnet under drillningen. Lite tänkvärt är det eller hur? Kolla över dina in - lines som du har liggande och ändra dem som sitter på spöna till lite mer säkrare saker, nu när du vet hur du ska göra. Plocka bort dina bly innan hemresan och bevara dina klingor i gott skick. Använder du dig av Kordas in - line, så kan du byta bly till större eller mindre storlek på 20 sekunder och du slipper att dra ut hela leadcoren och knuta om. Bara fördelar och ett ganska bra tips i höstrusket!










fredag 23 september 2011

Mikael learns to Rock!

Där blev det nog lite fel, Mikael min danske vän rockar redan om bland härliga danske Skälkarpar och Mikael learns to rock var en soft rockgrupp som existerade i början av 80 - talet! Det finns ingen softness i Mikaels fiske, åkanderne spröjter runt medans karparna försöker med allt för att uppnå friheten igen.Jag fick frågan eller var det jag som pressade in frågan om ett eventuellt besök hos honom och med sitt danska gemyt var det klart på 3 röda minuter över mejlen. Mikael bor ganska nära Haderslev på Jylland och det är raka vägen över Själland och Fyn och när man kommer upp i femmans växel, är det dags att brosa in och man är framme. Allt tar från Nybro ca 7 timmar och rullar jag härifrån vid 6 - tiden på morgonen, så är man framme i lagom tid för lite lokalisering och lite mäskning innan nattens fiske kan börja.


Det syns att det är snabba grejor han har i sina vatten, perfekta spolformade fjällisar som bara väntar på en dust med en dansk svenskare, jag vill och ska ditt. Jag tar nog någon med mig på detta fiske och på hemvägen ska vi nog lägga ett par nätters fiske i Lammefjordskanalerna på norra Själland, jag har varit där och det finns med stor garanti inga karpar, som kämpar lika hårt som dessa kanalstrykare, helt sanslösa fiskar och rena muskelpaket.


Kan man ta med Storslynan från Trekånten på detta under en veckas tid? Kanske, men man får förvarna den danska befolkningen flera veckor innan i så fall. Pär sladdergren kanske är sugen, det blir nog lite lugnare kanske eller ska vi dra alla tre om det går, det vore väldigt roligt att se dessa herrar landa sin första karp från Lammefjordskanalerna, jag vet att ansikten blir lite som fågelholkar, när det drar iväg och sen bara fortsätter 40..50 meter nerströms....Great fun!


Jag ska låta bilderna tala för sig, vi höres vid Mikael om detta och min plan är att komma under ferien 2012, om det passar oss båda. Lite liv ska det nog bli i Haderslevsregionen efter denna sammandrabbning.


Det ska bli spännande att höra från Mikael och se hur hans höst och vinterfiske fallar ut, det är lite varmare breddgrader därnere och med en mild vinter, så kan resultaten bli väldigt intressanta. Jag håller mina tummar för dig Mike, ge järnet och banka upp den store! Man kan da også ligge under store skräppeblades skygge, ryge grön cecil og spise röde pölser, fjolletobak har jeg sluted med for länge siden. Röd Ålborg til morgenkaffet og 4 rundstykker med en god ost med den rette duft, sidder altid fint :-)














torsdag 22 september 2011

Hösten är här med besked.

Vi är inne i en period, var det regnar ena dagen, solen skiner nästa dag och nätterna är ena dagen molniga med upp till 10 plusgrader och nästa natt, så ligger det en tunn hinna med frost över dina grejor. Fisken är väldigt bra nu och det är inte bara vi tvåbenta, som känner av åt vilket håll det går, karpen är i ett bereddskapsstadie var den äter upp sig inför vinterens barska klimat och om knappt en månad, så går den ner på sparlåga och fiskens metabolism avtar väsentligt eller blir nersatt betydligt jämfört med sommaren. De rör sig inte så värst mycket och det kräver en god lokalkännedom för att hitta dem och sen gäller det att hålla fisken i rörelse så länge det går att fiska efter dem. Rörelse kräver energi och får du dem till att röra sig, så vill de äta mera för att fylla på energireserverna. Den årstid vi just kliver in i kallar jag för tveksamhetszonen, just månadskiftet september/oktober, de flesta väljer den enkla vägen, man lägger ner sitt karpfiske och fiskar efter andra arter och det kan väl vara bra, om man har det suget, men så är det inte för alla och framförallt inte för min del. Min sässong är alltid för kort och jag fortsätter, som du nog vid detta läget vet, tills isen stoppar mig. Jag ska här ge lite tips till er som tänker fortsätta ett tag till eller hela vägen fram, tills den dagen var isen lägger sig för gott.Vi kan uppleva hällregn under alla årstider i vårt avlånga land och vet man att det ska bli uppbehåll hela tiden man fiskar, så är bilden till vänster helt okay. Men har man inte klart för sig hur vädret ska bli eller vet att det ska komma 20 mm regn, så kan det uppstå stora problem om man inte har en så kallad Rod matt med sig. Det finns inget värre än att få sand och grus i sina rullar mm och det kan få katastrofala följder om rullen låser sig under ett run eller drillningen av en fisk. En bit grov pressening eller annat som du kan lägga under dina spön, är en mycket bra lösning och du slipper att få problem med sand, sten eller dy. Du rullar bara ihop den och har den med dig i din Holdall permanent och använder den vid behov, den fungerar även som en dörrmatta och du slipper att få en massa skit in i din Bivvy.

Det borde vara en självklarhet att man har ordning på sina saker, men så är det tyvärr inte alltid, man har inte grejorna klara när fisken kommer eller så ligger dessa saker utspridda i hela swimmet. Gör det till en vana att alltid ha god ordning på dina saker och se till att du har alla dina carpcare grejor på ett och samma ställe. En kraftig banksticks med en weighlifter och vågen är ett enkelt sätt att väga din fångst på rätt sätt och din matta ska ligga klar med säck, peang, weighsling och dina anti - septiska medel och glöm inte att ha tillgång till vatten för att hålla fisken blöt och ren. Skaffa dig en stor matta, som snabbt kan stängas till om det behövs och säcka bara din fisk, om den behöver lugna ner sig lite eller under tiden du ordnar med din kamerautrustning. Se över eventuella skadar på fisken och ge dessa lite anti - septiska medel och ta dina bilder, så snabbt det går och sätt ut fisken igen. Allt detta tar inte många minuter, men jag ser ibland att fisk är uppe på land i mera än 10 minuter och det får inte hända, ni gör väldigt stora fel i denna procedur och det är inte bra för fisken och måste stävjas.

Att använda Back - leads gör livet så mycket enklare, när man fiskar med flera spön, jag använder dessa bly till 90 % av mitt fiske, men inte slaviskt, det finns undantag var det inte går och det är på platser, var det ligger skit framför mina spön. Kolla alltid vad som finns framför dina spötoppar, går det inte, kan man fiska med slacklines och kanske lösa problemet på det viset. Back - leads sänker din lina och det gör det lättare att drilla fisken och man slipper att kasta om alla spöna efter en drillning av en fisk, som kanske har varit inne i alla linorna. Som jag nämnde i början, så är fisket bra just nu och två runs samtidigt händer faktiskt, fast man två minuter innan inte trodde det, back - leads hjälper dig att landa båda utan större problem.

Våra vatten kyls sakta ner, det går lite sakta än, men det kan gå fort med ett par grymma väderomslag. Fishmeals fungerar fortfarande bra ett tag till och skulle du märka att det plötsligt går lite trögt under helgens fiske, så kan du alltid dippa eller glogga dem ett par timmar i en fruktig flavour eller dipp och det brukar få fart på fisken igen. Sen är det inte rätt tid på året att bara ha en sorts boilies med sig, ha med dig minst två typer av boilies, ett par burkar med fluoro pop -ups med en spice eller fruktsmak, samt lite fakebaits i väl synliga färger, kan göra susen om fisket börjar avtar drastiskt. Använd endast beten, som du har gott förtroende för och som du vet ger fisk hela året runt. Singelboilies, dubbla boilies, snowmans och pop - ups, det mesta ger fisk, men du får vara beredd på att kanske få ändra lite bland dina betesalternativ under ditt fiske. Mäska ganska hårt, när du inte fiskar, men efter väderförhållanden som råder och mäska ganska sparsamt under själva fisket, det gäller att ha hungriga fiskar framför sig och sakta bygga upp mäskplatsen till din fördel.

Ett bete som alltid fungerar för karp är Tiger nuts, oavsett om det är is i halva sjön eller om det är 35 grader varmt, dessa beten ger fisk och du kan använda dem utan mäskning, de är så instant och karpen tar dem direkt. Det är dock bäst att introducerar lite under veckan och mäska väldigt sparsamt med dessa under ditt fiske. Tigers har en tendens att mätta fisken vid för stora kvantiteter, så lite och ofta är den rätta melodin för ett framgångsrikt fiske. Nu på hösten brukar jag blötlägga mina Tigernötter med salt, socker och ett par näver med stark Chillpeppar, denna kombination av dofter, får dem att gå bersarkagång och resultaten blir därefter. Använd dem hela, halvor eller i skivor som krokbete, krossa lite och ha dem i dina PVA - bags, det går att ha dem i saltvatten som inte lösar upp din bag och har du inte tillgång till saltvatten, kan du torka ut dem i solen eller på en torr handduk.
Jag går inte in på kläder, men flera lager håller dig varm och glöm inte ditt vinterskin hemma, det ger också bättre värme i din Bivvy. Varma stövlar med två par strumpor och en socka håller dina fötter varma, varm dricka och mat är ett måste, glöm öl och spriten, som bara får dig att frysa. Håll dig varm, ät gott och njut av denna tid, var alla höstens färger hänger som droppar på träden, under ytan är det kalas om du har gjort rätt för dig och fiskens vältrimmade utseendet är det definitivt inget fel på. De har redan börjat att sminka sig med höstens färger på fenorna mm. Mygg och Knott är borta snart och vi kan andas frisk luft från nya friska vindar, nätterna är längre och fisken äter för fullt... kan du förstå hur en del kan lägga karputrustningen på hyllan? För mig är det fullständigt ofattbart ;-)










onsdag 21 september 2011

Mudhole revisited och ett stort tack till Gonzo.

En sak som har förvånat mig lite är, att under dem senast tre lottningar av platser i Rismåla göl, så har jag fått badplatsen alla tre gånger och något säger mig att det på något vis inte är slumpen som spelar in, utan något annat som drar mig ditt, vad vet jag inte. Jag är skrockfull som person och har mina tokigheter för mig, typ att vänstra strumpa, sko eller byxben skall alltid på först mm. Är denna dragning mot just denna badplats ett bra omen för mitt vinterfiske? Jag hoppas det, för jag hade roligt under den kalla perioden av året tidigare och det grämmer mig att jag inte fiskade hela helger, något som jag ska ändra på i framtiden. Fisken är i området och det verkar vara en samlingsplats för en hel del karp, med tanke på att jag hade 27 kontakter här och landade 23 fiskar och gud vet vad den siffran hade blivit om jag inte hade varit så dum i huvudet som jag nu var. Jag resonerade att det var bra och jag satt nöjd med mina resultat...Hur fan kunde jag resonerar så, det har jag aldrig gjord innan...jag blir aldrig nöjd med mina resultat, allt kan förbättras! Jag har redan nämnd Gud vid namn och då måste jag även nämna Satan, jag har allt förberett in i minsta detalj och jag vet innerst inne att allt kommer inte att flyta på som man önskar och jag vet att Satans lag kommer att träda i kraft i exakt samma sekund, jag beträder badplatsens sandiga yta. Jag tror inte på Gud, men på min kapacitet som karpfiskare, att Satan och hans lag existerar, det vet jag och jag ser fram emot att bekämpa honom, hans lag, vädrets makter och jag vet att jag kommer att lyckas med det. Om det blir lika bra fiske som tidigare vet jag inte, men jag ska göra mitt bästa för att få ett bra resultat, innan isen lägger på sitt vita lock.


Jag har sedan ett tag haft Gardners Hydro Sink Braid i 0,30 mm (6,8 kg) på två av mina gamla Shimanos och ett par 2,75:or står upptacklade för test av denna sjunkande braid. Jag var ute med Gonzo och under en runda runt Linnéahavet skrämde han något större inne i Mudhole, lite förvånande att det fortfarande går in karp här med tanke på kommunen förbannade röjningar, som inte har något syfte verken för folks framkomlighet eller utseendet runt vattnet. Jag börjar faktiskt tro att kommunen motarbetar oss karpfiskare, jo, jag tror verkligen det! Hur fan kan man annars sätta upp två stora fasta bord och en fast grillplats exakt där vi alltid har fiskat? Samma komunalarbetare sätter upp detta, samma gubbar som har städat vid sjön i 20 år! Nog om detta, det fanns fisk i Mudhole och efter runda med Gonzo, tog jag cykeln och lade ut 20 - 30 Mistral Scopex Spice bolies i hålet. Det var inte det lättaste att hitta en plats att sitta på efter att man tog bort den stora busken, men med en hink kunde man sitta lite undangömd på en tuva och så fick det bli.


Tidigt nästa morgon var jag på plats, jag såg inte en rörelse, men ville försöka ändå. Jag lyckades att trycka ner mina linor och efter en stund låg de mot bottnen, ett 10 - tal boilies över varje spö och hinken på tuvan och rö.. på hinken. Jag blev överraskad över hur snabbt Hydro Sink sjönk och jag satt och kollade hur svårt det var att se den mot bottnen, här behövs nog lite vattenfast tusch dem sista metrana innan leadcoren för min del, den gröna färgen syntes ganska väl mot den brunsvarta bottnen. Jag avbröts av detta, då jag i ögonvrån såg hur ett par av de möra näckrosbladen delade på sig.. det är ingen liten karp det där var min tanke och efter en minut såg jag att det var en större spegelkarp, som var inne i hålet. Efter bara några minuter var den framme över ena riggen som du ser här, fast jag hade en stix med krossade och pulveriserade boilies som täckte en del av riggen och mitt krokbete. Avståndet var bara 5- 6 meter till fisken och jag såg att den åt, sakta rättade jag till mig och var beredd på det värsta, skulle linan klarar detta, vilken väg skulle fisken ta? 3 meter ifrån mig fanns det rötter, grenar och em massa annat bråte som troligen skulle bli fiskens första utväg för friheten.


Det gick 5 - 10 minuters frustrerande tankeverksamhet och sen kom det jag väntade på, jag var på spöet direkt och höll fisken stenhårt, men den tog ändå lite lina och kom väldigt nära dessa rötter och sen under en mindre buske som nollorna från kommunens Destroyerteam hade lämnad, allt gick bra och snart var Jaffa min för fjerde gången i år. En snabb vägning visade att hon fortfarande var över 9 kilo med sina 9080 gram och jag flinade lite åt henne, medans dy och vatten rann av mina byxor. Fotograferingen blev en disaster av stora mått, jag hade glömt mitt lilla stativ och jag försökte med att ha kameran på hinken, men nu fick jag inte igång min självutlösare och det fick blir denna bild på henne. Det spelar ingen roll, hon var min och jag fick en karamell, som jag kan suga på ganska länge under tiden jag sitter och nötar efter vinterkarp på Rismålas badplats! Jag kan nämna att det var två karpar inne i Mudhole denna morgon, den andra lämnade hålan i 220 genom den smala kanalen, som förbindar hålan med resten av sjön. Utan Gonzo´s klumpighet som fågelhund hade jag aldrig märkt dessa fiskar, fast jag vet att de finns här eller i omedelbar närhet. Thanx a lot Gunsan, du ska få ett stort märgben!



Avslutningsvis för i dag ska ni få ett litet tips som gör livet lite lättare efter en landad karp. Många gånger är siliconesleeven förstört efter en landad fisk och det tar lite tid innan man har fibblat på en ny, som ska visa dig om du har haft ett besök eller ska styra krokens vändning/fäste. Genom att ha två små siliconesleeves på krokskaftet som visad här, så är det bara att använda den extra sleeve, som du förhoppningsvis har monterad innan du började fiska. Min sammanfattning av Gardners Hydro Sink Braid är att den har en bra färg för fiske i växtlighet, men bör färgas för att passa in på en dybotten, nötningståligheten är enorm och likaså styrkan. Den klarar betydligt mer än 6,8 kilo, jag kan inte dra sönder linan med arbetshandskar och det är bra. Linan kommer på 200 - och 600 meters spolar och du hittar den hos metebolaget som även har Scopex Spice boilierna som jag använde denna morgon.