måndag 10 juni 2013

Hur blir dina bilder på fisken?

Jag är inte någon bra fotograf, långt därifrån, utan mina bilder visar det jag vill på ett hyfsat sätt. Men det finns lite att tänka på, när du tar bilder på polarens fisk eller vice versa och här kommer några exempel.
Gå närmre än så här, visserligen kan vi alltid beskära våra bilder i datorn, men du får ut mera av bilden om du kommer närmre fisken.

Du som håller i fisken ska lyssna på fotografen, det är han, som ska se vinklar, onödiga saker i bilden, fiskens hållning, hur fisken ska exponeras o s v , det är han eller hon som ska komponera bilden, inte du!
Här är det en del fel, vattenytan lutar, jag har Linnéasjöns fontän rakt bakom huvudet och halva fisken är i skugga, detta märker inte jag, utan fotografen ska se detta.
Vattnet rinner ut ur sjön på denna bild, fotografen ska korrigera dig, annars är det bra.
Släng in blixten under soliga dagar och få bort en massa skuggor, man lyser upp det hela lite och det blir betydligt bättre ...
... denna bild, var ingen blixt hjälper till och ansiktet blir bara en stor skugga och en stor del av karpen blir i skugga.
Tala om hur kameran fungerar och hur man trycker av, det gjorde inte jag och man ser klart och tydligt att man tryckte för hårt och ryckigt och man får denna skakningsoskärpa i bilden och det är inget roligt.
Här är det kanske lite mycket blixt, men mannen på bilden är fött blek och det blir inte bättre än så här, med dessa två skapelser :-)
Att ta sina bilder själv, är alltid lite av en chansning, testa en bild först utan fisk och korrigerar så gott det går. Som synes här, så gjorde jag inte det och det  blev det inte rätt:

För mycket ben och ljuset faller helt fel, så ansiktet blir för ljust, men så kan det blir på trånga platser under stalkingfisket.
Nattbilder är oftast svåra att få bra och fisken har en tendens att försvinna lite och kameran kan ha svårigheter att fokusera på fisken.

En bra pannlampa eller ficklampa, som riktas på fisken hjälper till, så kameran kan fokusera och det lyset tar blixten bort och bilden blir oftast ganska bra.

Fiskar du ensam, så skaffa dig ett bra kamerastativ och en kamera, var du kan använda självutlösaren eller en trådlös utlösare, som du har i handen. Ta ett par bilder först utan fisk, så du får den biten rätt och sen tar du ett gäng bilder på dig och fisken.

Jag använder oftast Nikon D 40 och Konica Minolta Dimage G600 till mitt fiske, båda har 6 megapix och det räcker gott och väl för vanliga fiskebilder.

Minoltan är liten och kompakt och Nikon kameran är en större systemkamera och båda följer med och Minoltan är mest reservkamera, om något skulle strula.

Gå nära, ställ in skärpan på fiskens ögon, så blir det oftast bra skärpa på det hela. Se till att det bara är fångstmannen och fisken på bilden och se till att bakgrunden är ren för saker.

Ta bilder från olika vinklar, det kostar inget att prova sig fram, det som inte blir bra, slängs bara i datorns papperskorg och en del bilder kan räddas genom beskärning av bilden.

Du som fotograf bör ta av dig kepsen, många bilder blir skit om blixten inte är uppfälld helt, så tänk på detta! Om du använder en ficklampa eller pannlampa, så se till att du har dessa hjälpmedel på marken och att de lyser upp mot fisken och inte bländar fångstmannen. Good Luck!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.