lördag 13 juli 2013

Duvblandningen did the damage!

 Torsdagens skitväder var inte till min fördel för fiske efter gräskarp och fredagen blev inte heller bra med folk runt hela Linnéasjön, så jag styrde kosan mot Rismåla göl, var det finns gräskarp och jag kunde nog få en karp och testa min Carp Cradle, men ville dem ha mina partikelbeten?
Det hoppasdes jag på, för det var dem ända beten, jag hade med mig och lite fakebaits. Utrustningen var inte beräknad för gölens mindre karpar, därav 25 lb braid, 3 lb spön och stora Axeon 90 rullar. 

Men jag hade för några dagar sedan spanat in två gräskarpar och en stor fjällkarp, som telefonen störde när tanten ringde för 5:e gången och undrade om jag ville hem. Så kanske utrustningen inte var så överdimensionerad ändå?
JRC Extreme Carp Cradle var på plats och den skulle testas och testad det blev den verkligen denna eftermiddag, var jag mellan klockan 14 - 19 landade 11 karpar över den duvblandning, som ni såg här på bloggen senast!

Denna gång beror fångsten av två saker, det ena är att fisken var på platsen och det andra är, att vi på årsmöte i våras, beslöt att vi ska använda partikelbeten under året som test, det fanns tidigare ett beslut om förbud av majs mm på grund av regnbågarna i gölen.
The Partibucket var på plats, likaså mina katapultar och den nya handduken från Wychwood, men jag ville inte sprida mina seeds för mycket och jag stod mig lite slät på grund av avståndet, jag skulle ha mina riggar.

I Linnéasjön skulle jag ha fiskat på betydligt kortare avstånd, typ doppa ner en Spomb här och där och sen lagt ner eller kastat ut mina beten ... jag hade dock en liten kort lösning med mig ...
... nämligen Wychwoods lilla 6 fotare Extricator och det fungerade bra som Spombspö under dagen och jag klarade galant mina avstånd.

Styrkan finns där, men liten kort i rocken är det och jag kan nämna att det i Sverige i år har landats en 15 kilos karp på det lilla 180 cm spö och testkurvan på 2 ½ lb!
Ett litet tips är att fylla era Spompar riktigt, som bilden visar, annars kan - och vill Spomben wobbla under kastet, fyll den och den går rakt som en spik under resans mål.
Mina krokbeten denna eftermiddag var Tigers och Lupinfrön direkt ur hinken och sedan mina hårda okokta majskorn, som har legat i dipp väldigt länge.

Jag har alltid två av dessa burkar med mig, vill dem inte ha det ena eller är det minsta tveksamma, så provar jag den andra, men det har alltid fungerat och kommer att göra så även i framtiden.
Välj ut dem finaste kornen i säcken och lägg dem i en bra burk, som är tät och när du har fyllt burken, är det bara att hälla din dipp eller dippblandning över kornen, så dem är täckta och låta dem ligga där.

Du kan ha kornen liggandes i flera år i dipp, de är fortfarande hårda och inget du ska mäska med! När du ska montera dem på din hair needle, så stick din needle genom denna sida av kornet, inte genom från den lite mer mjuka sidan, var du ser ett litet vitt spår på kornet.

Följ detta och kornen spricker inte, du kan även förborra kornen om du vill, men det behövs inte, om du bara gör rätt.
Mina riggar, lite överdimensionerade och stora bly, fast dessa 120 grams Grippa, var dem minsta jag hade med mig och dem fick duga. 4 korn och ett fakemaize nästöverst balanserade det hela lite bättre och det fungerade suveränt, denna eftermiddag.
Fördelen med dessa soakade korn, är att med lite fakebaits, så har du oändligt många möjligheter med balans och färgkombinationer, samt flera dofter i dina soakcorns och detta räcker många gånger för succé.
Mina Tiger nutz fiskas oftast på detta vis, lite halvor, små hela nutz och sen en korkbit, som ställe det hela som en snowman eller stapel, som jag kallar det.

Ett stort och långt bete, som karpen lätt suger in, men har svårt att snabbt spotta eller skaka ut på grund av betets längd.

Det finns även lite styvhet, som försvårar det för karpen eller gräskarpen, jag har ett flötesstopp på hairet, som håller alla beten ihop tight och det gör betet styvt, vilket karpen har svårt för att hantera.
Allt fungerade denna eftermiddag, det spelade ingen roll egentligen vad jag hade som bete, denna föll för tre stora Lupinfrön.
Här var det mina soakcorns, som fällde avgörandet och av 11 fiskar, så togs 7 på dessa hårda väldoftande fodermajskorn inne i värsta spenaten.
- Hvad er det som spräller? Killen var dansk fra Rödovre och vi snakkede lidt dansk og så måtte han hjälpe mig med dette billede, vilket jag tackade för .. f-n vad man glömmer sitt modersmål snabbt!
 Soakcorns.
One eye clearly nailed! En av gölens karakteriska fjällkarpar. Jag tar med denna bild för att visa er exakt 9 ut av 10 gräskarpar blir krokade med dessa stapelbeten. Kroken sitter alltid här och en bit innanför käkvinklen och det är ett bra fäste som inte släpper i första taget.
Solen kom fram och likaså gjorde karparna från sina hide outs, det blev 13 takes på 5 timmars fiska och 11 fick prova min nya cradle, ingen av dessa 11 fiskar klagade på denna karpvagga, så den måste vara bra.

Så snart sola gick ner bakom träden, så kom det in 9.000.000.000.000 Knott per kvardrat centimeter och vid 19.30 gav jag upp, lagom sönderbiten av dessa blodsugare.

Men jag åkte hem nöjd som en speleman, allt hade bara klaffat och lördagen skulle det bli Linnéasjön i jakten på någon av sjöns stora gräskarpar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.