torsdag 29 augusti 2013

Hydrated and Rehydrated boilies.

Jag hade för länge sen ett inlägg, som rörde sig lite kring detta och det hette: Ge dina gamla boilies ett nytt liv. Det finns mera kring detta och det tittar vi på i dagens inlägg och även hur du under en längre sittning eller en utlandsresa, kan konservera dina boilies, så dem klarar hela resan, utan att Go Off eller börjar mögla eller andra fantastiska upplevelser.

Först och främst ska jag tacka för alla mejl, som har kommit efter mitt inlägg: Hur tänker man? Trevliga mejl, som bara visar att många sköter sig, men samtidigt så visar alla dessa skrivelser att jag har rätt i mitt skrivande och agerande, en del tyckte att man kunde stoppa dessa personer ner i sjön med huvudet före!

Jag ska även kort och konsist svara på frågan om den svenska blåmusslan. Ja, den kan användas som bete för karp, men dessa är mjuka och bör torkas, så dem blir segare och efter ett par dagars torkning, så kommer den fina doften fram och din fru tillbringar helgen tillsammans med din svärmor. Alltså bra för karpen, men inte för husfriden!
Vi har nog alla lite påsar liggande med boilies, som inte blev använda förra året eller boilies, som man köpte lite lätthändigt någonstans eller rent av boilies, som inte har gett en enda karp och dessa har nu legat och blivit hårda som sten och tillsynes odugliga.

Stopp och belägg! Det finns en chans för dessa beten att bli attraktiva igen, med lite god soak mm och de får så att säga ett nytt liv.
 
Lägg dessa torra boilies i en burk och häll över vattnet från exempelvis partikelbeten, här är det vattnet från Chili och Anis hampa.
Fyll på så dina boilies täcks helt av partikelspadet och låt det stå så här och drar till sig, håll lite koll på nivån av spad.
Här ses dem torkade boilies efter endast 12 timmar soak, nivån på spadet har gått ner och boilierna har svält upp en hel del och det efter bara 12 timmar, så detta fixar sig under tiden du jobbar.
Här ses skillnaden tydligt. Till vänster stenhårda beten och till höger min soakbaits, som är fina, lagom mjuka, har en lite washed out look, men de har en doft av hampolja, Chili och Anis och längst inne finns fortfarande ursprungsdoften.

Det blir inte bättre än så och du har räddat dina gamla kulor och nu kan du mäska och fiska med dem igen, så tänk på detta, innan du häva 5 kilos påsen som du glömde i soppkärlet, det finns en räddning!
Här ligger ett gäng färska boilies på tork, det kan vara bra att torka sina beten, det gör att dem klarar sig lite längre, om vi pratar hemmarullade eller freezerbaits.

I detta syfte gillade jag inte riktigt doften och dem skulle användas i ett vatten med extrem dyig botten. Jag torkade ut dem under 2 - 3 veckor i garaget och sedan fick dem suga till sig en extra sötat soppa från Tiger nuts och det fungerade långt över min förväntan.
Dränk dina boilies i exempelvis spadet från kokt hampa, tiger nuts eller andra partiklar. tillsätt lite önskad flavours, dipp eller Slimes och rör runt det hela.

Låt dina boilies ligga här i 24 - 36 timmar och håll koll på dem ibland, känn på dem, känn efter så dem inte blir för mjuka.
Efter detta antal timmar är dem genomdränkta av soaken och kan inte suga åt sig mera, vilket innebär att när dessa ligger ute på den mjuka bottnen, så tar dem inte åt sig doften från bottnen, men dem skickar ut sina nya signaler.

Vi känner igen scenariot med dem fina gula pineappeldoftende boilies som inte ger fisk och sen vevar man in en svart dydoftende kula, som har sugit till sig dypartiklar mm och doften är borta.
Oavsett vart du befinner dig i landet eller utlandet, så är du aldrig långt från en flaska billig Olivolja, den är din räddare i nöden, när det gäller att konservera dina boilies snabbt.

Det är en billig olja, karpen gillar doften och smaken och den mängden olja som karpen får i sig hjälper till med att öka fettlagren och så även vikten på fisken.
Vanliga fishmealboilies klarar ca 3 - 4 dagar ute i värmen och nu snackar vi om hemmarullade och efter den tidsrymden, börjar dem att lägga av.

Det börjar bildas en tunn hinna av vit mögel mm och med en en tunna hinna av Olivolja, så kan du klara dina boilies upp till två veckor, men se till att du konserverar dem efter säg tredje dagen och ha koll på dem.
Samma Olivolja är bra för som coating för dina floaters, det kan vara skillnaden mellan ett bra eller ett superfiske och låt oljan tränga in ett tag och sedan ger du dessa floaters lite vanligt groundbait, som torkar fast och det ger verkligen en stor skillnad på resultaten.
Dem flesta typer av matoljor kan användas, men du kan alltid ha med dig en olja, som är gjord speciellt för fiske, dem är snäppet effektivare och en av dem bästa är Halibut oljan för sommarbruk.

Torka aldrig dina boilies direkt i solen, dem torka för snabbt och skalet spricker sönder eller boilierna kan t o m dela sig. Torka dem i ett skuggigt ställe med gott om ventilation, typ i ett garage eller i ett träd, men i skuggan och ha koll på dem.

Torka dem i en korg eller nätgaller, du kan även torka dem i  nylonstrumpor och här kommer mitt tips: Sno nu inte din välsvarvade vackra frus strumpebyxor, dem är för små och det blir ett satans liv på henne.

Be om ett par från svärmor, dem är betydligt större och du får rum med flera boilies i hennes! Fyll upp strumpebyxorna och häng upp dem fulla av boilies på ett skuggigt, men luftigt ställe och se till att med jämna mellanrum att rotera runt dina boilies, så alla torkar lika mycket.

Ett par strumpebyxor i size XL ser onekligen ganska roliga ut, fyllda till bredden med boilies och har man detta hängande ute på den Franska landsbygden, så kan man få uppleva en del underliga ansiktsuttryck, men det ingår i fiskets charm!

När denna kroppshalva är torkat, kan du dippa hela baletten i ett kar med dipp eller soak, det ska vara ett kar, inte en tunna, då dina beten svällar upp och det kan vara svårt att få upp dem igen!

Behöver du boiliecrumb, är det bara att lägga hela kärringhalvan på grusvägen och sen backar du fram och tillbaka 10 - 12 gånger med en 4 wheel drive och du har crumb klart för hela resan ... Sorry, men jag hittade inte mina blåa tablet ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.