tisdag 24 september 2013

Höstmörkret är över oss, här är tipsen för ett bra karpfiske.

Det kom ett mejl från Nemback igår kväll, han hade med ett kaströr lagt ut en halv påse Mistral Red Birdspice i sitt vatten och ska fiska över dessa kryddade boilies på torsdag.

Han hade känningar i armen efter denna ovana övning, vilken färg underarmen hade nämnde han inte och jag meddelade honom, att jag kan ta en bild på honom med gipsat arm och karpen, men inte någon utvikningsbild tack!
Han har så rätt med kryddade boilies, hösten är här med besked, vi har den friska luften, lite kalla morgnar, lite frost på bilen och det är nu kryddiga beten, verkligen visar vad dem går för och jag ska själv ut 3 dagar med kryddburkarna till helgen.
Jag ser fram emot att fiska med Red Birdspice och dessa Vanilla Spice som har varit väldigt framgångsrika genom sin doft och färg, så dessa ska testas sida vid sida med Red Birdspice och det testet ska bli väldigt spännande.
Man kan minska alla boilies, både pop - ups och sjunkande, allt efter fiskens beteende och flytkraften man behöver för att balansera sina beten eller den effektiva snowman presentationen, så prova dig fram!
Med sprayflavours är det väldigt enkelt att krydda dina befintliga pop - ups och här är det lite gamla, som har fått Mistrals Peach and Black peppar spray i flera omgångar.

Spraya rakt i burken ca 3 - 4 gånger och skaka om, så burkens insida blir torr och ställ burken på ett varmt element och upprepa denna procedur flera gånger och du har bra och väldoftande pop - ups inför nästa fiske.
Det finns flera sätt att skapa nyfikenhet hos karpen, ett sätt är fakecorns, men jag gör mina egna av en pop - up mix, lite ägg eller vatten och en väl synlig färg och dessa vänder upp en bete i 12 - 15 mm och det räcker gott.

Dessa har genom en tag fått flera kaskader av Lennart Brännströms Svartpeppar dipp och numera har dem troligen den rätta doften, men efter helgens fiske, så vet jag kanske bättre, vi får se.
Jag blandar till pop - up mixen och plattar till den på en skärbräda och sen stansar jag ut dessa former med en plast hylsa och därefter lägger jag ut dem en och en och trycker till dem lätt med ett finger och sen får dem torka till i 1 - 2 veckors tid.

Jag ska bara höja ett varnande finger här, dessa beten torkar snabbt och dem kan spricka, om du trycker genom en vanlig boilieneedle, så jag förborrar mina eller använder en Splicing needle för leadcores för montage.
Mitt första test av dessa corn pop - ups skedde för mer än 2 år sedan, en svinkall höstdag och jag tror att min sjunkande boilie, var en hemmarullad birdfood med Robin red och röd färg, väldigt snarligt en Red Birdspice och sen ett vit pop - up corn på toppen ...
... det fungerade jo bra som ni ser och så har det varit sedan dess, men jag använder oftast detta under hösten, var vattnet börjar klarna, man mäskar lite extra och vill ha ner karpen till krokbeten, så snabbt som möjligt.
På tal om pop - ups, så är det här en Vanilla Spice i 15 mm och min styva rigg, som jag gör av Gardners Sink Skin i 15 lb.

En Gardners Choddy i covert lindas fast med 8 varv och så här nära ska betet sitta och hela detta koncept fungerar klockrent och ...
... så här fiskar jag med riggen, en liten crumbag och jag har tagit steget lite längre med en fake maggot som hairstopp, allt för att väcka karparnas nyfikenhet och det fungera suveränt under hösten och fram tills isen lägger sig.

Se till att du har ett lite tyngre blyhagel än vad som behövs, det hjälper till att hålla kroken nere i karpens underkäke tills ditt bly gör sitt arbete.

Se även till att strippa bort 4 - 5 mm av coatingen på varje sida om blyhaglet, så riggen här rörelse i 360 graders vinkel.
Här en bland många, som har fallit för detta bete och jag tror att den lilla röda larven lockar enormt mycket och den syns väldig väl mot det vita bete.

Man måste nog ha något som sticker ut lite extra, med tanke på vad fisken har sett under hela säsongen och detta fungera riktigt bra, så pass att jag ibland fiskar 3 av 4 spö med detta.
Fake maggots finns i många färger allt från bruna, gråa, vita och vidare till dessa i fluorofärger, dem kostar inte skjortan och dem håller länge som hairstopps, så köp dig några paket, så du har blandade färger att tillgå och sen är det bara att prova sig fram och se vad som går bäst för dagen.

Mina erfarenheter säger att du ska skapa en så stor kontrast som bara är möjlig, rött mot vit eller gult bete, fluorofärg mot mörkare beten o s v, testa du har inget att förlora den dagen, du sitter på fisk som inte vill nappa. Do something!
Jag använder dessa sprayflavours från Mistral baits och Brännströms Svartpeppar dipp, samt mina egna hemmagjorda och mer än så behöver jag inte.

Jag försöker dock varje år att tillverka 1 - 2 egna kryddade, fruktiga eller fishy dips som jag testar, alla fungera, men ibland hittar man en jackpot och då sparar jag receptet för framtiden.
Man måste prova sig fram, var inte rädd för att prova nya saker, det är till syvende och sist just det du ser på bilden, vi vill åstadkomma eller hur?

Vi vill ha fisk, vi vill uppleva adrenalinkicken, när hangern dansar till larmets ljuva musik, vi vill uppleva drillningen och se fisken på mattan och för att vi ska lyckas, så måste man våga prova, testa och inte sitta stilla bakom 3 - 4 orörliga spö, utan vi måste jobba för varje karp.
Gör det och prova mina hösttips och sen får du också uppleva det bästa av allt, att se en oskadd höstkarp som sakta glider ut i friheten genom dem nersjunkna löven i kanten, det finns inget bättre!

Ock en liten dust med spray, en liten fake maggot eller en pop - up cornshape boilie, är allt som behövs för att du ska få uppleva allt detta, visst är det värt besväret?

Hösten är här, det är hög tid för kryddorna, dem väl synliga beten och det lilla som sticker ut och skapar nyfikenhet! Jag ska ut i tre dagar till helgen, vart ska du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.