onsdag 25 september 2013

Förra årets riggar.

Jag fick en fråga från Stefan i Skuteryd om vilka som var mina riggar under mitt sista karpfiske förra året och vad jag hade använd bland riggar under hösten.

Det var en väldig läglig fråga, då jag igår skulle byta lina på just mina vinterfiskespö och riggarna satt kvar, vad slarvig man är ibland! 

Nej, dem fick sitta kvar för att jag skulle se vad som fungerade under dem sista passen innan isen kom, en tid var det är knepigt att tigga sig till ett take.
Mistral Choclate Orange i 15 mm pop - up och en Korda Choddy i storlek 8, ett vanligt hairstopp, men oftast hade jag en röd fake maggot som hairstopp och det gav bra utdelning.

Ett stort blyhagel ser till att kroken hänger ner i underkäken tills mitt 3 oz Square pear lead gör sitt jobb och jag får mitt take, det styva riggmaterialet gör det svårt för karpen att snabbt bli av med krok och bete och ...
... riggen fungerar väldigt bra, då den till 90 % sitter mitt i underköken på karpen, här är samma rigg, dock med den röda fakemaggot som hairstopp, jag fiskar ibland med och utan dessa gummi imitationer.
Samma rigg, fast med en Mistral White Choclate pop - up fick denna fjällkarp på fall under senhösten och bland vita pop - ups använder jag Vanilla Spice och White Choclate, som på något sätt har blivit mina favoriter för kalla vatten.
Även denna spegelkarp togs på White Choclate och med en röd fake maggots som hairstopp och det är inget lustig sammanträffande, att jag vissa dagar landade tre fiskar på just dessa pop - ups och deras riggar.
Här är riggen i sin helhet, Gardners Sink Skin i 15 lb, en Korda eller Gardner Choddy i storlek 8 och bete så nära kroken man kan komma och sen 8 varv lindning.

Mina bete står ca 4 cm över bottnen och jag har mycket tyngd, som dels ser till att betet inte flyttar sig över bottnen och dels så hjälper blyhaglen till att jag får bättre hookholds.

Det styva materialet under kroken kan formas till en kurve, som gör det svårt för fisken att spotta eller skaka ut bete och krok, en super rigg för pop - ups och den har gett många karpar i kalla vatten.
Första eller andra gången jag använde denna rigg, föll sjörekordet i Rismåla på knä och jag kunde landa denna spegelkarp på 8180 gram efter en hel del pillande och plockande bland mina andra riggar.
För mina sjunkande boilies eller snowmanpresentationer är det en KD - rigg som gäller och här är det Kordas Kurv Shanks i storlek 10, en Power Pro braid i 0,19 mm och dessa beten är 10 mm Mistral White Choclate med en lite 6 mm röd pop - up på toppen eller bara 2 x 10 mm sjunkande för hårda fläckar.

Dessa mini snowmans och beten är otroligt effektiva i kalla vatten, dem syns bra och karpen verkar vara förälskad i choclatedoften. Prova dessa små beten, dem kan - och vill vända en dålig dag till en du aldrig glömmer!
Oj, man måste kunna skoja till det lite ibland! Denna vackra Fully scaled mirror var en av tre karpar som under en och samma dag föll för dem röd/vita mini snowmans och sen dess fiskar jag oftast med en av dessa på mina spö och det ger resultat, när annat inte fungerar.
Vi har alla upplevt dem där dagarna i slutet av november var det aldrig blir ljust och man får titta lite extra, innan man kan skymta sina egna stövelspetsar, ni vet nog vad jag menar.

Under en sådan dag kom denna rigg till min värld, en 8:ans Solar Strong hold long shank, knyten knotless style och en bit siliconetube i krokböjen.

Mina beten var en sjunkande 10 mm rubberboilie i vit färg och en 8 mm Green Solar Night - Glow rubberboilies var mina beten.

Jag hade panik, jag hade fisk på platsen, men inget hände och tankar for runt i huvudet. Ser dem inte mina beten eller vad är det som pågår och jag dribblade ihop denna rigg och det var en bra lösning.
En vit boilie och sen en självlysande boilie, som du laddar upp med pannlampan, jag har ett avstånd mellan dessa beten, för att det inte ska se ut som en snowman, utan två beten som ligger eller står avskild från varann och karpen, som är van vid mina andra beten kan inte bara plocka det ena av dessa beten, utan att allt hänger med in i munnen.
Jag hade lekt lite med detta förut och denna fjällkarp är från december 2011 och den tog dessa beten med glädje en halvmulen dag, var solen bara var framme under en väldigt kort stund.

Men riggens effektivitet är som bäst, när det är riktigt mulet och under nattfiske. Solars Night - Glow boilies lyser i upp till 8 timmar efter belysning i ca 5 minuter och då kan jag se dem och ja tror karpen ser dem ännu bättre i deras miljö. Dessa självlysande boilies finns i Green och Blue och i 6 och 8 mm storlek och i 10 - pack.
Under en av dem mörkaste dagarna förra senhösten hade jag riggen ute och bland tre fina pop - ups gav denna rigg mig dagens två napp och dessa runs kom med 14 minuters mellanrum.

Ett sammanträffande? Jag tror inte det, jag hade tre riggar ganska tight ihop, men karparna valde den lilla lyspunkten och min dag var räddat och samma sak har hänt mig flera gånger sedan dess.
En av karparna var Rismålas numera Sverige berömda "Bulan" som hade varit på matta flera gånger under säsongen och den fisken vet vad som är farligt och den har sett det mesta och lite till, men en lysande boilie hade hon nog inte stött på och det blev hennes downfall, denna gråsvarta dag.

Det kommer flera av dessa mörka dagar, vi har en helg kvar i september och sen börjar det att bli den rätta tiden för större och fina fiskar, som med sina vackra höstfärger lyser upp den annars så gråa omgivningen, men det är i oktober det.
Det rätta tuffa fisket börjar i november och framåt och jag hoppas du är ute, visst satt du hemma i värmen förra året och tänkte man skulle kanske prova en sista gång eller svor du över att du lade karpgrejerna på hyllan alldeles för tidigt?

Det är inte för sent att starta en mäskkampanj och sen håller du på till isen kommer, vi är bortskämda med varma kläder, fotbeklädnader och varma gosiga sovsäckar, så egentligen har du ingen ursäkt för att sitta hemma eller hur? Eller är det 15 - 16 timmars mörke per dygn som avskräcker dig?

Jag vet vad jag har framför mig, allt ifrån fina dagar med sol till dagar och nätter med hällregn eller snöslask, fuktigheten, den råa halsen på morgonen o s v och jag vet att en viss herr Erikson undra hur länge jag ska hålla på i år, det blir raka vägen in i kaklet som vanligt.

Det blir både ups and downs along the way, men vädret ska inte stoppa mig, det kan bara isen göra och jag ska kämpa in i det sista som vanligt, min säsong är alldeles för kort för att välja fina dagar.

Jag sitter bakom spöna länge till och hoppas att vädergudarna är med mig ett par tre månader till. Allt är klart, jag vet vart jag ska fiska och hur, jag vet vart jag ska och hur jag ska mäska för att hålla dem igång och den mentala biten ligger på plats ... det är bara den där fluorocarbonlinan som ska på rullarna nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.