onsdag 23 oktober 2013

Mugga Claw - rigg!

Innan jag börjar med denna rigg, vill jag bara påminna er om Metebolagets stora REA, var ni hittar en massa grejer till riktigt bra priser, jag har redan varit framme och håvat in mina fynd och det blir recension på dessa senare.
Nu till riggen, som naglar dem flesta som är framme och denna rigg tillsammans med en variant av denna som ni också får i dagens inlägg, samt KD - riggen, är egentligen allt ni behöver för fiske med sjunkande boilies, So here is goes!
Du behöver en valfri mjuk braid för denna rigg, en Gardner Mugga i size 8, två 3 mm långa bitar av Kordas riggtube i 0,5 mm, en Lip needle och två sjunkande boilies.

Börja med att göra en öglan för dina två boilies och se till att öglan blir såpass stor, att knuten hamnar inuti boilien som sitter närmast kroken, dina boilies ska sitta tight ihop på hairet.
 
Trä på dem två bitarna av rigg tuben på Lip needlen, som visat här och sen drar du den mjuka braiden genom båda dessa bitar.
Trä kroken genom båda bitarna, lite knepigt, men det går och ta en i taget och se till att krokspetsen inte träffar riggmaterialet!
Montera nu dina två boilies på hairet, i detta fallet är det två stycken 15 mm boilies, men du kan ha större eller mindre, om du så önskar.
För ner den ena biten riggtube till krokböjen som visat här och anpassa hairlängden, som ska vara så att det är 15 mm mellan krokböjen och boilien, som är närmast krokböjen, då blir det perfekt med två 15 mm boilies.
När det är klart knyter du fast kroken med en Knotless knot och rätter till det hela, så det ser ut så här som på bilden, i andra änden av riggen gör du en ögla med en Figure 8 knot och riggen är klar för fiske.
Denna rigg vänder sig blixtsnabbt och jag önskar att jag hade en video för att kunna visa er detta, det rör sig om att man drar riggen 2 mm, så sitter spetsen i fläsket, oavsett om det är en karps mun eller min vindpinade överhand ...
...eller insidan av en sågverksarbetares hand, den hittar ett fäste och det går fort. Grunden till detta är tyngden på dem två boilies, som trycker ner krokspetsen, avståndet mellan krok och beten gör att kroken vänder sig, samtidigt som krokens Kurv Shank hjälper till och slutligen gör knuten, att kroken bokstavligen gräver ner sig genom minsta press eller drag i riggen.
 Klart för fiske och nästa karp!
En annan variant av denna rigg är med en Gardner Long Shank Mugga. Här knyter du fast kroken med en Knotless knot och sedan knyter du fast hairet i krokböjen, som visat här.

Igen skall det var samma avstånd mellan krokböjen och det första betet och det gäller även om du fiskar med två 10 mm boilies eller två stora 20 mm eller annat - Alltid samma avstånd mellan krokböj och bete, som storleken på betet närmast krokböjen!
Lika snabb i vändningen, om inte snabbare, är denna rigg och det går så fort och fisken har knappt någon chans att hinna undan, så ge dessa riggar en chans i höst och framöver.
För fiske i varmare vatten, så är det bara att pynta dessa riggar med en oljig Tuna - stick med lite mjuka och hårda pellets, det missar inte en karp med näsan på rätt ställe och du vet riggarnas funktion efter dina handtester och det ger ett stort självförtroende hos dig.
En liten stick med Tonfisk och lite Halibut pellets och klockan 3 på morgonen väcktes jag igen, det blev inte mycket sömn den helgen, var jag hade, hör och häpna 27 runs och landade 24 fiskar, så dessa riggar är något ut över det vanliga, kan jag säga.
För fiske i kalla vatten, så är det bara att pynta riggen med någon av dessa små presentationer, små sticks eller en liten 3 - bait Stringer, som ni tittade på i gårdagens inlägg eller varför inte stoppa tre beten i en stick mesh, vika lite på dessa beten och strama meshen stenhårt, knyt den och rätta ut meshen igen, det kommer att lösa upp sig under press och dessa tre boilies kommer att sprida ut sig runt din rigg.
Snart kommer den rätta kylan och karparna drar på sig vinterkostymen och inget i karpfisket är vackrare än en vinterkarp med vinterfärger i den annars så gråa miljön du fiskar i.

Dessa riggar hjälper dig att få uppleva dessa färger, att landa fisk under förhållanden, var andra sitter hemma och har lagt grejerna på hyllan för länge sen, det finns inget bättre!

Det var allt för idag, testa dessa riggar i höst och vinter och glöm nu inte den stora Rean hos metebolaget, det finns saker för alla kategorier av fiske och var snabb, dessa grejer försvinner fort och ha koll på lagersaldot, så slipper du besvikelse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.