onsdag 2 oktober 2013

Spodding steg för steg!

Det gick bra med ögonen igår, men det var betydligt värre, när bedövningen släppte kan jag säga och rinnande ögon, som sved och sen en fruktansvärd huvudvärk hela kvällen och natten och än är det inte helt bra än, men det blir sakta bättre och i morgon ska jag jobba igen.

Senast jag fikade tog jag en del bilder för att besvara en del frågor kring spod/spomb, ett effektivt sätt att få ut dina beten till karparna och andra arter, som du jagar och det tar vi i dag steg för steg, så blir det rätt för dig.
Det krävs lite tuff utrustning för att spodda eller spomba ut en hink med beten. Spöet måste klarar av detta på ett bra sätt och ha den rätta styrkan och en kraftigare testkurva och jag använder dels ett 12 fot Free Spirit Launcher MLR med 50 mm ring och som har 4 lb testkurva och en JRC Express 10 000 big pit rulle.

Den andra utrustningen är ett Wychwood Dispatch 12 fot med 4 lb testkurva och till detta spö, har jag en Wychwood Riot 65 Big pit, som ger den rätta balansen.

Både dessa utrustningar kan tyckas likvärdiga, men för lättare spods och spombs är Dispatchspöet bättre och jag kastar faktisk en bit längre med detta spö.
Ganska många gör ett stort fel, man har alldeles för tjock nylonlina på rullen och det kväver dem långa kasten.

Det räcker mer än väl med en 0,25 mm lina, du ska ändå bara veva in en tom spod eller spomb och det är ju inga större påfrestningar eller hur?
Din rullen skall vara välfyllt med nylonlina och sen ska du ha en chockleader och jag har mina leaders i 12 meters längder och de görs av Power Pro braid i 0,32 mm.

Denna leader tar hela påfrestningen i kastet och den går aldrig av i kastet, skarvknuten mellan nylonlinan och braiden är en Mahinknot, som du har sett flera gånger här på bloggen.

Knuten är som du ser konformad och glider lätt och obehindrad genom dina spöringer under kastet och innan du ska kasta, ska du se till att denna knut ligger längst ner på din spola och alla andra varv av leadern skall ligga ovanför denna knut och inget kan då hänga upp eller trassla sig under kastet.
Innan du ska kasta ut bör du blöta spolen med vatten, det förhindrar också att vindknutar och annat trassel uppstår på leadern, din spole skall vara stramat, så den inte roterar i början av kastet, var påfrestningarna på spolen är som störst. 

Roterar spolen kan du få svårläckta skärskador på pekfingret, som kanske måste sys, genom spolens rotation och den vassa braiden som är din leader, så glöm inte detta!

Man kan kasta ganska lång utan ett fingerskydd, men ska du ut på långa avstånd, var du verkligen får ta i med spöet, så skall du använda dessa fingerskydd, som du kan köpa på Apoteket för en billig peng, dem räddar din fingertopp!
Innan du börjar spodda eller spombar ut dina beten, så ska du ha rätt avstånd och med lite vatten i spodden, så hittar du snart rätt avstånd utan att sprida en massa beten på så att säga fel ställe. Detta för normala avstånd ...
... men ska du ut på avstånd, som ligger väldigt långt ut, så kan du fylla spodden med grus eller småstenar och det gäller även för spomben, denna vikt ger dig långa kast, men inget ätbart för karpen, om du hamnar lite fel!
När du har rätt avstånd till platsen eller featuren du vill fiska på, så sätter du linan i spolens lineclip och sen tar du ut ett riktmärken på andra sida av vattnet, något som är permanent, typ en telefonstolpe, en buske, ett hus/byggnad eller ett träd.

För bästa precision i kasten är ett overheadkast det bästa och tänk på att dra på i kasten, så du verkligen kommer ditt du skall. Bäst är det om lineclipset på spolen stoppar spodden/spomben i varje kast, då blir det rätt i varje kast.

Jag kastar så pass hårt att att linan stoppas av lineclipset och jag följer spodden/spomben under kastet och ca 20 meter från ytan, håller jag mitt spö rakt upp och tyngden från spodden eller spomben dra i spöet och allt fjädrars av så att säga och landar lite mjukare på vattenytan.
Vad väljer du? Spod eller Spomb? Spodden är betydligt lättare att fylla, men den kan vara seg att veva in. Spomben tar lite längre tid för att fylla, men den dansar lätt över vattenytan under invevningen och du måste veva in linan mellan två fingrar, så linan blir stram under invevningen.

En Spod flyter på ytan och du ser enkelt vart du ska lägga ut din rigg, Spomben sjunker och du får inte denna möjlighet, då den inte syns, så här gäller det att hålla koll eller lägga ett par foamnuggets i Spomben, dessa syns på vattenytan.
Du bör ha ett kraftigt beteslås i änden av din chockleader, så du snabbt kan välja mellan olika storlekar på spods eller byta till en spomb.

En annan fördel kan vara att du kan montera ett bly och estimera djupet eller känna efter lite vad du fiskar över, fast det skall du alltid göra innan du börja mäska!
Fyll aldrig en spod mer än så här, gärna lite mindre och så slipper du det så kallade spodspill, som under kastet hamnar från land och en bit ut.

Vi ska ha fisken på ett fast område, inte mellan dig och mäskplatsen, ätandes i lugn och ro utan att fångas och du sitter som ett nervvrak med en massa bleeps i larmen från fisken, som äter över dina linor!
För att slippa detta spill, kan du lägga ner två foamnugget i spodden över dina beten och allt stannar kvar tills spodden har landat och dessa nuggets lösas upp av vattnet och sen ramlar dina beten till bottnen på rätt plats.

Bland spö, rullar, spods och spombs, så finns det enorma mängder av dessa och du hittar vad som passar dig och ditt fiske. Fiskar du på långa avstånd, så behöver du grejer som klarar av att mäska på dessa avstånd.

Tänk på en sak innan du börjar mäska. Kan du kasta ditt med motvinden, som kanske uppstår nästa dag? Det är ingen mening med att mäska en plats på maxavstånd och sen inte kunna mäska dagen på grund av motvind, så håll lite lagom avstånd och lite mer kraft kvar i kroppen, spöet mm.
Spomben är nog lite lättare att hantera, men du måste packa den rätt innan avgång till mäskplatsen, packa den tight med dina beten så gott det går och se till att inget mäsk eller bete ligger i det främre facket var öppningsmekanismen sitter.

Spomben ger inget spill, då den är stängt, men packar du inte dina beten rätt, kan den börja wobbla under kastet och detta minskar kastets längd betydligt och du får mäsk på ett oönskat ställe och det vill vi inte ha eller hur?

För att verkligen kunna komprimerar spöet och få ut kraften av klingan, så bör du ha spodden eller spomben i höjd med spöets delning, innan, du kastar, då får du ut mest kraft för dem långa kasten och precisionen blir betydligt bättre.

Många anser att spö och rulle inte är så värst viktigt, men tänk på hur många kast det blir per säsong med dessa tyngder, en fulladdat spod eller spomb väger, det kräver ett bra och kraftfullt spö!

Din rulle skall ha bra linelay, bromsen spelar ingen roll, den ska ändå vara skruvat fast, så spolen inte kan rotera under kastet, men rullen måste ha styrkan och gärna flera kullager för att klara alla invevningar och gärna en snabb invevningshastighet, som sparar tid.

Du kan ju jämföra detta mot hur mycket kastande och vevande du gör med dina fina karpspö, som ligger på podden, kastar du om mer än tre gånger per dygn? Köp kvalitet från första början, det löner sig i längden!

Jag önskar mig ett spod/spombspö, som kastar lika långt som jag kan kasta min rigg, det finns tyvärr inte, men utvecklingen inom detta område pågår och det går snabbt, så kanske i framtiden detta spö kommer fram på marknaden, det ser jag fram emot!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.