tisdag 1 oktober 2013

Tigers, tigers, tigers!

Jag skriver dessa rader vid klockan 6 på morgonen, om tre timmar ska jag vara på lasarettet och sen ska man laseroperera både mina ögon, vilket jag verkligen ser fram emot eller hur? Jag skriver och får med vad jag ville förmedla i dagens inlägg, lite service so to spreak!
Jag går inte in på hur du förbereder dina Tiger nuts, allt detta finns redan på flera ställen på bloggen. Men ju mera slemmiga du kan få dessa Spanska jordmandlar under jäsningen, jo bättre blir dem.

Tiger nuts är ett av dem bästa karpbeten som finns, sötman, färgen och den fina krispigheten är något karpen älskar, oavsett vart du fiskar och dem är så instant, en liten pouch runt ditt krokbete eller en lätt spridning av 15 - 20 Tigers i ditt swim, det får karpen att leta fram varje nutz!

Detta fungerar året om, men under den kalla årstiden brukar jag blötlägga och koka mina Tigers med ganska mycket chili och det gillar karparna skarpt, så testa det!

Jag tänkte visa er hur jag använder Tigers som krokbeten i dagens inlägg, väldigt många tråcklar bara på 2 - 3 Tigers på hairet och visst det fungerar bra, men det finns lite mera du kan göra, för att locka fram 1 - 2 extra fiskar.
Här vad alla gör, en Tiger på hairet eller två stycken och man väljer oftast stora i tron att dem ses bättre eller är bättre som krokbeten.

Jag säger inte att detta är fel, men jag har alltid haft bäst fiske med dem minsta Tigers och har då 2 - 4 stycken på hairet.

Om jag använder en ända Tiger nuts på mitt hair, så använder jag en, som är lång till formen som den på bilden, jag började en gång i tiden med att fiska dem hela, men ...
... numera sedan 20 år sen, så skalar jag alltid bort lite av skalet och doften sprider sig snabbare, lite mer synlighet genom det vita köttet och sötman, mjölken i betet kommer ut och drar ner karpen till just krokbetet.

Det är lite svårt att beskriva, men fiskar man med två spö och Tigers, så är det 8 ut av 10 takes på den skalade Tigers och det är inget märkligt sammanträffande, det har varit så under alla 20 åren!
Vi kan balansera dessa beten och vi kan poppa upp dem, så dem antigen ligger, svävar eller står en bit över bottnen, allt du behöver är en borr, ett par fina Tigers och en korkstav i samma diameter som borren.

Borret här är ett från Fox och det är 8 mm och har en spets, var borret börjar med 6 mm och det gör att betet inte spricker sönder.

Tänk på att riktigt preparerade Tigers är fulla av vätska och dem är på bristningsgränsen, fulla av sötman, mjölke mm.

Det finns flera aktörer på marknaden som har dessa borr och i samma paket finns det korkstavar och foamstavar i olika färger för boilies mm och det är ett bra kit för dig som fiskar med Tigers eller vill kunna göra snabba Emergency pop - ups.
,
Borra halva vägen genom två fina Tigers med borren, här blev det lite snett, men det gör inget, ett betet ska aldrig vara fint med raka kanter mm.
Därefter stoppar du in korkstaven i det första betet och sen bestämmer du avståndet in i och till nästa bete och klipper av korkstaven. Sätt på nästa Tigers och kläm ihop dem till ett sammanhängande bete och det är klart för fiske.

Vad du nu ska göra är att testa och se om det flyter upp eller sjunker sakta ner och lägger sig på bottnen, du kan alltid justera korkstaven, tills det blir som du vill ha det.
Tigers är ett bete som oftast dra till sig större fiskar och jag har inte räkningen på hur många gånger jag har fångat Halftail på dessa beten, men det är många och betydligt fler än på boilies och det säger nog en del om effektiviteten hos Tiger nuts.
Här ett balanserad bete med två Tigers och det är så effektivt, Tigers väger lite tungt och fisken justerar suget för att få upp dem från bottnen och ett välbalanserad sugs långt in i munnen och det ökar chansen för bra hookholds.
Ett säker sätt att få två Tigers till att flyter upp eller vända upp sig till en snowman presentation är att du borrar halva vägen in genom den första Tigers och hela vägen genom den andra och sen har du korkstaven i och genom båda dessa beten och nu kan du justera betet, så det står som här, på bottnen eller flyter upp en bit eller helt enkelt blir så lätt, att det svävar precis över bottnen.

Tre suveräna sätt att presentera sina Tiger nuts på och alla kommer att ge fisk, det gör inget att korkstaven syns, fisken märker inte detta genom att korken har ungefär samma färg som betet.
Jag fiskar med Tigers på alla dessa sätt, men favoritpresentationen har blivit denna, var jag har flera skivor av Tiger nuts och sen en korkbit mellan första och andra skivan.

Det blir som en stapel av beten, som balanseras med ett blyhagel, så det står precis på bottnen eller så är det krokens tyngd, som håller nere stapeln och oftast står det rakt över kroken och allt sugs in samtidigt.
Denna Gräskarp från Linnéasjön hade varit med för och var milt sagt lite väl medveten om min stapel av beten. Fisken gick runt en vassrugge under hela morgonen och under hela dagen och 6 - 7 gånger åt den rakt över min rigg, men den tog aldrig mitt bete!

Sent den kvällen letade jag fram 50 - 60 av dem minsta Tigers jag hade i hinken och med en Spomb, placerades dessa ut i en hög av beten och jag satta tre små tigers på mitt hair och skalade den ena av dessa beten och riggen lades ut i högen av små Tigers.

Tidigt nästa morgon var den tillbaka på platsen och Gräskarpen märkte inte mitt lilla trick och andra gången jag såg stjärtfenan över ytan i det låga vattnet, så small det till i ytan först och sen skrek larmet och den hade gjord bort sig över en ganska enkel matematik från min sida.

Hur skulle den kunna veta vilka av alla dessa små Tigers som var dem farliga, när jag hade tre lika stora Tigers med ett litet mellanrum mellan mina beten?

Se vad som händer och händer det inte, så jobba på det, sitt inte stilla och vänta på något som aldrig kommer att hända, utan jobba för dina fiskar och du kommer att lyckas! Lycka till med dina Tiger nuts och skitfiske, nu kallar lasarettet, wish me Luck!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.