lördag 28 december 2013

Ha koll på dina bly och deras lekanden!

Allt går inte alltid enligt planerna och jag får vänta några timmar till innan jag kan komma till sjön, men det gör inget, jag kan fiska en bit in i mörkret och se om det hjälper mig.

Jag hade 2 - 3 gånger under gårdagens fiske, var jag hade otroligt försiktiga plock på en av mina riggar, braxen var det inte, dem tar betydligt hårdare och fastnar till slut och jag krokade på två av dessa plock, men kände inget.

Jag kom först på vad felet var, när jag plockade ihop mina spö och tog av mina bly och då var det lite väl sent påtänkt att göra en liten ändring, den ändringen som kanske hade gett mig karpen, som tog mig i den där bak och det var bad angling från min sida och man får skylla sig själv.

Vi är ganska många som har sett hur försiktigt en karp kan äta och jag är övertygad om att fisken var precis så försiktig igår med mina beten och ni som har sett Kordas Underwater videos förstår vad jag menar, karpen lägger bara munnen över betet för att känna efter eller så tar den endast betet i munnen och känner efter motstånd från blyet.
Två olika bly, det översta krokar bättre än det nedersta på grund av formen och anläggningsytan mot bottnen och på det översta är lekandet täckt av en gummihylsa.

Denna gummihylsa ser till att eliminera trassel under kastet och den styvar upp lekandet, som blir orörligt och det ger fisken mindre att röra sig med, när dem är försiktiga.

Den nedersta bly är dåligt gjord med en alldeles för lång mässingstråd, som ger fisken för mycket spelrum, så se upp, när du väljer ut dina bly vid inköp!

Jag hade just detta sistnämnda blyet på min rigg och karpen tog fördel av detta genom sin försiktighet och jag ska visa er ett exempel på hur det ser ut och vad som sker därute på bottnen.
Så här ligger ditt tackel ute på bottnen efter att du har ställd in allt korrekt och som du ser, så är det det dåligt gjorda blyet, som finns med i bilden.
Här ser du hur mycket spelrum karpen har innan den ens känner blyets vikt, det är flera centimeter och just denna längd gav mig en hangers, som gick upp och ner i exakt samma avstånd, som riggen kunde röra sig utan att blyet kändes, dem är inte dumma!

Upp när karpen drog i betet tills den kände motståndet och hangern gick sakta ner, när karpen släppte mitt bete och det är inte det, vi är ute efter eller hur?

Mycket frustrerande att uppleva, men man kan chansa med att kroka och har man turen på sin sida och fisken har krok och betet i munnen, ja så får du den, men långt ifrån alltid.
Styvar man upp lekandet och här är det visat med det andra blyet, så ligger tacklet så här på botten, när du har ställd in det hela och ...
... karpen kan inte röra något särskild långt, innan den i princip får motstånd från hela blyets tyngd och det sker genom att lekandet hålls styvt av en bit tube.

Jag har ändrad detta förut och landat både enstaka karpar, men även flera under dagar med en massa plockande och mina bly är täckta, fast igår tog jag ett som inte var det och katastrofen är och blev ett faktum.
Jag anser att vanlig silicone gummi är för mjukt och jag använder mig av Korda Insert rubbers, som man byter ut mot den styva insert, som är av plast i Kordas in - line bly.

Överst är det Kordas mjuka insert och under denna den vanliga insert i svart plast, grunden till att man byter ut dessa är vid long range fiske, var den mjuka klarar påfrestningarna i kasten, var lekandet trycks fast för hårt i plastinserten, lekandet är bättre skyddat mot nerslag i bottnen på grund vatten mm.
Jag klipper av den tjocka delen och tar ut den lilla vita plastringen och jag sparar den mjuka långa tunna delen.

Den tjocka delen har jag över mina lekande, jag använder den för Heli - och Chod riggs, som Bufferbead för påfrestningarna från fisken under drillningen.

Den vita lilla ringen slängs och den långa mjuka delen använder jag som en anti - tangle tube, som håller min rigg borta från min leadcoren under kastet och det eliminerar i princip alla trassel och dessa ...
... Rubber inserts från Korda, är suveräna att ha som bom för din Surfacecontroller också, så dessa slår tre flugor i en och samma smäll.

Så är man lite eftertänksam, så är det billigare att köpa ett paket med 10 inserts, än att köpa siliconegummi som är för mjukt, bufferbeads till dina Chod - riggs och anti - tangle sleeves, här har du allt i ett, bara att klippa sönder dem.
Ska det var rejält styvt, som mina bly för extrema avstånd, då vill jag inte att dem först ska börja wobbla i början av kastet, det kostar många meter, fast lite rotation blir det nog.

Här använder jag faktiskt Shrink tube på 3 - 4 mm, som jag sedan krymper och rätter till eller så klipper jag helt enkelt bort lekandet, om det är en Heli/Chod - rigg, jag ska använda.

Det var allt för idag, jag hoppas att jag kan komma iväg vid 11 - tiden och fiska en stund, jag sitter i så fall en stund in i mörkret, för att se om dem äter lite bättre då. Kommer jag iväg, så tittar vi på detta i morgon, annars hittar vi på något annat. See Ya`ll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.