tisdag 28 januari 2014

Motivation.

Har du den motivationen som krävs för att uppnå de resultat, som du vill uppnå? Det krävs en hel del för att uppnå detta och framför att att du är motiverad! Har den rätta gå - på - andan! 

Nästa fråga är vad vill du uppnå, är det en speciell karp du vill fånga? Är det ett nytt vatten du vill prova och få hål på eller är det bara att lyckas med att fånga karp och se vad som dyker upp under tiden?

Oavsett vad, så krävs det motivation, inspiration och en del uppoffringar från din sida och vi kan börja med den speciella fisken, som du vill ha på mattan. Vart finns den? Kan du lita på att den finns i den sjön, som nämndes under bilden du såg på den? 

Redan här börjar pusslet att läggas och du ska ta redan på rätt vatten och vart i detta vatten, denna fisk oftast fångas och på vad. Sen kan du utgå från denna information och göra lite egna ändringar.

Sen kanske detta vatten är belägen 32 mil från din hemstad och fisken gillar stora mängder beten, är du beredd att åka ett par gånger i veckan för att spana och mäska? Har du råd med bensin och beten? Har du tagit redan på så mycket du bara kan kring denna speciella fisk? Vad den gillar av beten, vilka områden den fångas i och vart den befinner sig under olika årstider? Rannsaka dig själv! Har du motivationen och klarar du dessa uppoffringar?
Ha dem rätta beten på två av dina spö och ett udda bete på ditt tredje spö, oftast luras din target fish på betet, den inte är van vid, nyfikenheten kom in i bilden och lurade den!
Du ska ha med i dina beräkningar att du är inte ensam om att vilja fånga denna fisk, halva Sverige kanske jagar denna fisk och det är fisken mer än väl medveten om, med linor kring sig varje helg. Vad fångas den på för beten och på vilka riggar, betet kan ändras enkelt och få denna fisk på fall, det har hänt många gånger.

Ett exempel är, när en ny fiskare kommer till t ex Linnéasjön eller en annan sjö, han fiskar oftast på en känd plats och med ett annat betet, själva betet som är nytt, skapar nyfikenhet och det kan få en svårfångat fisk på fall.

Men den nya fiskaren gör oftast något nytt, vi som fiskar i vattnet, snöa in på att betet ska ligga exakt där, och just där och ingen annanstans! Den nya killen kastar bara ut sina beten och riggar i det anvisade området och det får ligga där det hannar och nästa morgon sitter han med exempelvis Halftail i famnen!

Någon viskar sedan - Jävla nybörjartur! Kanske det, men det fungerade bra för honom och jag har numera själv kastat lite, så att säga fel och lagt mina beten utanför de så kallade hot spots i det heta swimmet och det är då man lyckas bäst. Karpen lär sig, de memorerar väldigt mycket och de kan sjön betydligt bättre än vad vi tror.

Man kan fiska på eller i swims, var denna fisk fångas mera frekvent än andra, men försök att fiska i detta swim från ett annat swim i närheten om det går, denna fisk märker väldigt snabbt att det är lurigt. Många åker till ett nytt vatten för att prova lyckan och man har redan bestämt sig hemifrån, vilka riggar man ska använda eller som i dem flesta fallen, så hänger riggarna kvar från senaste fisket på hemmaplan! Hur vet man att dessa riggar fungera där eller vilken botten man kommer att fiska över.

Det är bara en liten del av vad du ska ta redan på under dina 2 - 3 första resor till vattnet, koll av djup, features, bottenförhållanden och vilket väder, som är bäst och vindriktningen. Fågellivet i vattnet kan vara ett stort problem, det är ingen mening att åka 32 mil enkel resa för att mata fåglarna och du kanske får mäska i mörkret eller mitt i natten, klarar du denna uppoffring?

När du väl är på väg för första fisket så ska ditt självförtroende vara på topp, en blankning finns inte på kartan, du ska lyckas under den tiden du är där och jo mera hemläxa du har gjord, jo bättre är det. Jag vet inte hur länge du kan fiska första passet, men oavsett denna tidsaspekt, så försök att lära dig så mycket du bara kan, prata med dem lokala fiskare du möter och försök att få fram så mycket information som bara är möjligt.

Var ödmjuk mot dessa personer, du bemötts på ett betydligt bättre sätt, än om du har den vedervärdig attityden: kan allt - vet allt - jag är bäst - försök inte att lära mig något om karpfiske, som en del tar fram under sitt fiske och träff med andra personer, den attityden kommer du inte långt med, men tyvärr sprider denna attityd ut sig över hela landet och inte bara i fiskets värld.

Det finns många som tycker att jag har en sanslös motivation både för fiske och för att skriva, jag gillar att fiska, det har de flesta fattat och jag gilla att skriva av mig och förmedla mitt lilla kunnande, några större uppoffringar har jag inte haft, bara ett förhållande som sprack, men om det var fisket som var boven i detta, det vet jag inte, alla ligger inte på samma våglängd.

Det finns killar i England som sålde sina hus för att kunna spendera ett års fiske vid Lac Cassien och enormt många har spruckna förhållande och äktenskap bakom sig. Jag håller det på en bra nivå, det handlar om balans i livet, visst är jag besatt av karp, ingen tvekan om det, men min familj går alltid före - de ger mig motivation, lusten och glädjen att fiska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.