fredag 21 februari 2014

Så här kamouflera du dina bly på ett enkelt sätt.

De flesta blysänken på marknaden har någon form av coating och tar vi till exempelvis Kordas bly, så har dessa ett plasthölje, det är bra, men det spricker och de är ofta alldeles för shiny på grund vatten och kan få en fisk att backa i sista sekund och det gillar jag inte riktigt.

De fungerar på mjuka bottnar var blyna sjunker ner en bit, men på hårdare bottnar eller på bottnar av sten, grus, sand eller över ett tunt täcke av nerfallna löv, så sticker dessa bly ut som en gipsad arm och det kan man ändra på ganska enkelt.
Som ägg i ett fågelbo.
Jag tänkte visa dig hur du kamouflera dina bly med löv från trädgården, parken eller så går du bara in till grannen och räfsar hans gräsmatta och han bli lycklig som få över detta.
Ta in lite löv och torka dessa tills de är snustorra och du kan smula sönder dem med händerna, se till att ha en blandning av olika färger, det ger bättre effekt på dina blysänken.
A word of warning! Gör inte detta när hon är hemma, sluta en timme tidigare från jobbet och var snabbt som en blixt, när du ska mala ner dina torka löv!

Min jänta var på jobbet och jag hoppas inte att hon ser denna bild, då ligger man nog risigt till - Skulle nog tro att mina dagar är räknade!
Mala ner löven till ett fin mjöl eller väldigt små bitar, det tar 5 - 6 minuter på högsta hastighet och räkna med att det dammar lite i köket, men fint ska det vara i bunken och i köket och glöm nu inte att diska och plocka in kvarnen, innan hon kommer hem!
Så här ska dina löv bli och du ska sen rensa bort alla större bitar och växtfiber som finns kvar, det gör du enklast med en gaffel.

Så här som du ser på bilden, är lagom stora bitar och nu är det dags att leta fram dina bly, som ska kamoufleras med detta.
Jag lägger ett tunt lager av Epoxylim på hela sänket med en pensel, så långt upp mot lekandet det bara går och ser till att hela ytan är täck av lim.

Därefter doppar du ner sänket i lövhögen och knådar försiktigt fast löv runt hela sänket tills allt är täckt, det går fort och sen låter du bara blysänket ligga i  burken, var det torkar ihop.
Så enkelt är det och det är bara att fortsatta, se till att inte ha för stora mängder Epoxylim, som stelnar innan du har använd mängden, lite i taget är rätt melodi och jag kör typ 4 bly åt gången.

Här är tre bly klara och torkade, lite av lövbitarna ramlar av, men har du gjord rätt, så sitter resten fast och kamouflera ditt bly och visst blir det bra eller hur?
Ser du 4 eller 5 blysänken här?
Dessa coatade bly med sina naturliga färger skrämmer inga fiskar, men du kan dippa dessa bly i dippburken tillsammans med ditt krokbete och det lilla extra lockar också fisken till dig.

Jag hoppas du gillade detta enkla sätt att "få bort blyet" och ur fiskens synhåll, en del bryr sig inte om blyet syns eller inte, mina erfarenheter säger mig något annat och valet är ditt, men så här gör du.
Jag håller just nu på med att coata en del bly med pulverfärger, som man kan blanda på olika sätt och få fram olika färger och nyanser som passar i ens fiske.

Jag köpte dessa pulver hos Tacklebox för länge sen, men metebolaget har 4 olika färger och det är bara att passa på nu innan säsongen börja, du ser hur fina mina bly blev och dessa färger räcker till det mesta man kan fiska över.
Sist ut är det Mikael, min danska vän som hade köpt nya spö, rullar och lina, men nu var hans vatten är isfria, så kunde han inte styra abstinensbesvären längre och begav sig ut på jakten av februarikarpen och som ni ser, så lyckades han.

Superfight, stor paddel där bak, lagom streamlined och med sina 7 kilo turbopower, så hade Mikael att göra en stund och det var en lättnad, enligt Mikael att se den i håven. Grattis Mikael och stort tack för bilden!

Jag måste också snart komma ut, jag håller på att bli galen av väntan, allt står klart, men isen trilskas med mig och andra, men kanske nästa helg om vädret håller i sig? Vi får se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.