söndag 16 mars 2014

Hej alla barn!

Denna remsa sade Sven Melander i TV för många år sedan, han gick då under namnet Rulle och var ett skogstroll, om jag minns rätt. Jag använder remsan för att väcka er ungdomars intresse och jag vet att en del av er inte har alla pengar, som behövs för dyra braids.

Mamma och Pappa kanske har sagt stopp och månadspengen är slut, men det finns en väldigt bra braid som jag nu, under nästan tre års tid har använd till mitt eget fiske och jag är inte den, som tullar på kvaliteten, snarare tvärtom!
Biltema säljer denna braid på 200 meters spolar för 105 kronor, den finns i 0,21 mm - 0,30 mm och i 0,50 mm. 0,50 mm har jag inte fiskar med, men känd och tittat på och den håller samma kvalitet som de övriga på bilden.

Jag har använd 0,21 mm till mitt fiske, däribland som riggmaterial och på mina spolar. 0,30 mm har jag använd för Spod, Spomb, riggar och chockleaders och jag kan inte hitta några fel på dessa linor.

Slynan Sylvander har 0,30 mm på sina Jerkrullar och linan kastar väldigt bra, är slitstark och den höll för hans 14,7 kilos gädda! Så det finns många användningsmöjligheter med denna braid och dess fina pris.
Linan är totalt stum, som sig bör och lite ljusgrön till färgen och den håller färgen bra, jämfört med många andra braids som kostar 3 - 4 gånger mer för samma diameter och längd.

Du får alltså 200 meter braid för 105 kronor och det räcker för två Jerkrullar eller en Spomb/Spodrulle eller så får du ut ca 150 riggar av en spole! Ganska tänkvärt eller hur?
Bästa knuten för denna braid är en 5 - Turn Grinner knot som du ser här på bilden. Gör knuten och fukta den med saliv och dra ihop den sakta och strama sedan knuten så hårt du kan, akta händerna!
Färdig knut och klar för att trimmas med en bra sax eller liknande. Brottstyrkan i dessa linor är betydligt högre, än vad som står på spolarna.

0,21 mm ska klara 9 kilo, men den går sönder vid ca 12 kilo och det är knuten som går först av allt, enligt mina egna tester.

0,30 mm ska enligt spolen klara 13,5 kilo, men jag har lyft mer än 16 kilo i den och det håller fortfarande och 16 kilo i vatten är fruktansvärd mycket, om man tänker dödvikt, en mycket tuff lina, som är svår att riva isär med händerna.
Som ni ser här, så är denna braid väldig enkel att kamouflera med en vattenfast tuschpenna och det blir riktigt bra.
Du kan självklart färga hela linan med olika färger, bara dessa är vattenfasta och jag använder och rekommenderar Artline 109 för att måla dina riggar, dessa pennor finns i din bokhandel, annars får de beställa hem dem.
Denna braid är också väldigt bra som riggmaterial, då den är mjuk, tar emot färg och är lite halv svävande. Den sjunker inte helt av sig själv, men drar du linan genom lite tungstensputty, så sjunker den som en gråsten och med en 200 meters spole, så får du många riggar för 105 kronor.
Riggen på förra bilden är en så kallad KD - rigg, var man linda ner 2 varv och viker ut hairet och sen lindar 3 - 4 varv ner och sen tillbaka genom kroköglan, som en vanlig Knotless knot och jag hoppas denna bild visar dig hur det hela blir om du gör rätt och krokens aggressiva vinkel krokar flera fisk, oavsett om fisken spottar ut betet eller försöker att skaka ut betet.

105 kronor! Har du råd att vara utan? Du kan för denna summa uppnå väldigt mycket och får 210 kronor har du braid på 3 rullar och en massa riggmaterial och kanske en grövre leader i 0,30 mm som tar emot kraften i dina långa kast, för kasta bra, det gör dessa braids också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.