måndag 7 april 2014

Hur mycket betalar du för dina flöten?

Att meta Karp och andra stridbara fiskar, som exempelvis Sutare med flöte, är enormt roligt och spännande, men båda dessa arter gillar växtligheten och de skall bara in i denna, efter att du har satt din krok i fiskens mun.

Med risk för att reta upp landets redskapshandlare, så ställer jag frågan till just dig! Hur mycket betalar du för dina flöten? Någonstans mellan 25 - 40 kronor skulle jag gissa, jag vet faktiskt inte vad ett flöte kostar i dessa dagar, för jag gör mina själv.

Varför gör jag dem själv? För det första är det ingen större kostnad och som de flesta vet, så håller ett flöte inte särskild länge, efter en stridbar fisk har varit inne i grönska och sopat rent bord, för det andra så går det fort att göra dem själv och så här gör jag mina flöten.
Lyftmetoden med en bit Crust (brödskorpa) och man kunde lägga ytterligare en karp på mattan!
Karp och Sutare förstör många dyra flöten varje år och jag vill inte betala dyra priser för något, som endast ska visa mig att fisken har tagit mitt bete och det kan göras billigt själv.
Ingen större förlust om du eller fisken tar sönder ett av dessa.
Jag använder tunna penselskaft, som jag sparar när någon i huset målar eller lackar något och jag skär bort hylsan, som håller håren och sedan lägger jag dem på hög och tar hand om dem vid lämplig tid.
Billiga penselskaft blir bra flöten för lyftmetoden.
Allt sparas och sen får de en röd topp och lite extra lack, så de blir vattentäta och det räcker gott och väl med två lager lack och jag använder en båtfernissa, som ger en viss hårdhet och dessa flöten tål en hel del.
Röd, gul eller svart topp och de syns i alla typer av ljusförhållanden.
Ha dessa nämnda färger på dina flötes toppar, så ser du dem i alla typer av ljus, svart topp för motsol och den röda eller orange färgen syns bra alltid och den gula kan vara bäst, om du har solen rakt bakom dig eller fiska mot en mörk bakgrund.
En bit Siliconetube håller flötet på plats under fisket.
En silicone tubing klipps till och träs över nedre delen av dessa "flöten" och sen är de klara för fiske. Jag använder alltid lyftmetoden vid karpfiske med flötmete, ett större blyhagel håller betet nere på bottnen och mitt flöte stilla på ytan och endast toppen av flötet syns.

När fisken tar mitt bete, lyfter den blyhaglet och flötet höjer sig och lägger sig på ytan och först när flötet ligger ner, krokar jag fisken.

Om nu fisken går in i grönsakerna, så kanske jag blir av med flötet eller det går sönder ... inga problem, jag tar bara ett nytt och fortsätter fisket och det kostar inget.
Flower sticks eller blompinnar, lurar oftast karpen, när den skyggar för din lina.
Jag gör även mina Flower - sticks själv, dessa lurar karpen hela tiden, genom att den tror att det är en bit avbryten vass och jag gömmer min lina längs med dessa pinnar.

En bit ventilgummi i varje ände håller fast linan och jag får lite extra kastvikt och har endast 2 - 3 cm lina mellan pinnen och mitt bete.

Karpen tar betet och oftast sticker de, då de skräms av pinnen och med bra linkontroll krokar de sig mot spöet eller så tar de betet försiktigt och jag krokar endast ner pinnen dras ner i änden, var betet finns.
Det gäller att tänka snabbt ibland, när fisken går framför dig!
Ibland sitter man och funderar över karparnas beteende, de ser din lina och du har inget att dölja den över eller emot och blompinnarna ligger hemma, vad gör man?

Jo, man använder huvudet och det som finns i din närhet och sen snickrar man till sig en pinne, som man färger eller har som den är och låser fast sin lina med två siliconebitar eller annat som man har med sig och sen löser problemet med linan sig.
Skydda dina flöten i en tube.
Ha alltid dina flöten och blompinnar i en plasttube, så är de skyddade under ditt fiske och transporten till, ifrån och runt ditt vatten!
Sutare på 3,560 kilo från Skabrodammen förra året!
Mitt hemmagjorda penselflöte reste sig sakta och lade sig på ytan och vandrade iväg och jag blev eld och lågor över att få se en fin Sutare komma till ytan. Glad över en fin stor fisk, men ännu gladare över att även dessa hade klarat av katastrofen som drabbade dammen, när en totalt likgiltig person som tömde hela dammen för vatten inför ett reparationsarbete.

Spara barnens penslar och gör dina flöten själv, du spara väldigt mycket pengar, som du kan lägga på viktigare saker som exempelvis, en bra lina och framför allt vassa och starka krok mm.

Flötet ska bara visa dig vad som händer med ditt bete, om det heter Drennan eller Stanza eller om det en gång i tiden hade hår i ena änden eller röd färg, spelar ingen roll.

Genom att göra dina flöten själv, så svider det inte lika mycket i plånboken och blir du av med ett, så stoppar du bara ett nytt i siliconebiten, lodar upp djupet igen och fiskar vidare, inget omtacklande av spöet behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.