fredag 11 april 2014

Karprullar genom tiderna.

Jag kan bara skriva om mitt eget fiske, men jag följde som alla andra trenderna och genom detta ser det ut så här. Dock ska jag tillägga att jag fångade min första karp med en Abu Ambassadeur 5500 DA, fint skulle det vara eller? 

Nej, Jag hade inga andra rullar med mig denna morgon och vi kom direkt från ett Ålfiske, men sen började man snoka efter vad andra använde och så här har det gått sen 1982 ... 
Min första Mitchell 300, som jag fick vid 7 års ålder!
Man skulle ha Michell 300 och jag skaffade mig tre stycken med extra spolar och dessa fylldes med Sylcast lina i 0,30 och 0,35 mm.

Indikatorer var på den tiden en bit ugnsfolie, som veks över linan och man satt där och stirrade sig blind på den silvriga och oftast orörliga foilien.

Man fiskade med ett glidande tackel och visst det gav karp ibland och oftast ett eller två napp varje morgon, som man missade. Man fiskade med öppen bygel på rullen och karpen kunde ta lina, men ibland rusade fisken med betet och alla möjliga konstiga saker kunde hända med linan.

Något senare dök de så kallade Monkey Climbers upp, en pinne stod i marken och linan gick genom en indikator, som gled upp och ner på pinnen vid napp.

Man gjorde dessa Monkeys själv av olika platsrör, kapsyler o s v och det fungerade bra. Sen kom Gardner Tackle ut med ett komplett sätt med tre pinnar och tre monkeys och självklart köpte man detta och kände sig som en kung.

Man upptäckte sedan Hair - riggen och nappen var bättre ett tag och sen började dessa att avta och de få napp man fick var snabba och man övergick från att ha öppen bygel till att frigöra backspärren på Mitchellrullarna.

Karpen tog betet på den glidande riggen, spottade fast betet, som nu var runda kokta kulor vid namn HP - bullar! När fisken rusade gick veven på rullen baklänges och man fick ta veven i rätt läge eller bli av med ett finger eller två, bara att välja och det gick bra, men igen, kunde det bli cirkus med linan, innan man hann fram till spöet.
Abu Cardinal 55 och dåtidens Optonic.
ABU Cardinal 55 kom in i bilden och så även mina första Optonics, som avlöste allt möjligt tysk skit man lurades på. Optonics var pålitliga bra larm, som tålde regn och man visste att karpen tog lina och Cardinal 55 hade bromsen bak på rullen och det var till stor hjälp.

Man lade ut sina beten, stramade upp linan, satte på Monkeyn på pinnen och hade backspärren på och sen lossnade man bromsen lite, så karpen kunde ta lina, vilket genombrott det var på den tiden!
Linelay på Abu Cardinal 55.
Både Mitchell 300 och Cardinal 55 hade fina linelays för den tidens rullar och det hjälpte också till att kasta långt med våra 1 oz bly och samtidigt hölls linan något så när i styr under våra runs.

Jag har fortfarande 3 stycken 55:or och 6 Mitchells kvar bland mina grejer, men jag använder dem inte längre, de har fått en välbehövlig paus i livet.
Shimano Aero GT 4500.
Lite senare kom "The real Carp reel" fram på marknaden och Shimano tog marknaden med storm, när de lanserade den nya Aero GT i 3500 och 4500. Dessa rullar tog över efter Shimanos Triton Sea Spinn, som fanns i 3500 och 4500 modeller, som också hade baitrunnerfunktion och de finns fortfarande, fast med annat namn och ytterligare en större 6500 modell.

Alla skulle nu ha dessa Aero GT´s och så även jag, jag köpte mig tre av varje modell direkt jag såg dessa i Sverige och skaffade mig ytterligare några till senare och har dem fortfarande i gång sedan 1988 och jag kan inte slita ut dem.

Jag har 3500 till allt mitt stalkingfiske och de får tåla mycket stryk, vill jag lova, men de håller för trycket. Mina 4500 har jag till mitt gäddmete och de håller, det är inte ens glapp i dem efter alla år och jag har bara bytt en bygel för 10 år sedan.
Baitrunnerfunktionen frikopplad, så fisken kan ta lina.
Bara att lägga ut sina beten och hänga på sin indikator och sätta igång larmet och trycka in spaken till baitrunnerfunktionen och sen är det klart.

Kanonfin linelay, bromsen bak på rullen och vill man ha att spolen ska gå trögt eller lätt, så finns det möjlighet att justera detta på ratten, som sitter precis ovanför bromsen.
Baitrunnerfunktionen i drillningsläge.
Vid ett run är det bara att veva tills rullen klickar till och spaken går tillbaka i utgångsläget och din förinställda broms tar över och du drillar fisken.

Denna traditionella baitrunnerfunktion har de flesta rullar på marknaden, en del är bra och en del är dåliga med hackande funktion och de som står överst i detta är Shimano och Daiwa, som är marknadsledande på baitrunnerrullar.
Big Pit Daiwa, var man kan finjustera bromsen.
Sen dök ordet Big pit rullar upp! Nu skulle man plötsligt ha mega stora rullar som tog 500 meter lina och upp till 14 kullager och jag funderade över detta ett tag, men valde att följa trenden och nu uppstod nästa problem.

Dessa rullar hade till en början bromsen framme på spolen och man löste det hela genom att lossna spolen så pass, att karpen kunde ta lina i runnet och så fungerar det än i dag!
Spoolconversion på en Okuma Axeon 90.
För att lätta lite på detta problem, så uppfann man de så kallade baitrunner eller spoolconversions som du ser här på bilden.

Man bytte ut den vanliga skruven med dessa och förinställde sina bromsar, kastar ut och därefter fäller man ut knappen eller spaken och karpen kan ta lina.

Vid napp tar man tag i spolen och trycker in knappen eller spaken och rullens broms återgår till den inställde bromsverkan, men vissa av dessa convesions var inte bra, så se upp med vad du köper till dina rullar. Daiwas och Okumas fungera bra, i alla fall mina!
Shimano Biomaster XTA 8000.
Shimano, som är världsledande på rullar, insåg att detta går att lösa på ett bättre sått och man började tillverka Big pit rullar med denna funktion inbyggd direkt i spolen och ...
Shimanos Baitrunner Spool
... man har en liten justeringsratt i mitten av spolen, var du finjusterar din broms och den stora skruven vridas nu ett kvarts varv för att lossna spolen eller vid napp strama spolen till den inställda bromsverkan och där står vi än idag.

Måste vi ha dessa Big pit rullar för att bedriva karpfiske? Svaret jag ger är både ja och nej, fiskar du på 300 meters avstånd med baitboat eller lägger ut dina beten från båt, så är svaret ja. Men fiskar du på kastavstånd under 100 meter, så är svaret nej.

Kastar dessa rullar längre än de gamla Shimanos? Jag tror det beror lite på dina spö och hur mycket kraft du kan lägga i kastet, dessa rullar väger en del och den stora spolen kan hämma linans gång genom först spöringen.

Måste vi har linkapacitet över 400 meter på våra rullar? Måste vi ha 13 kullager i rullarna och varför sitter vi i Svenska vatten med rullar, som egentligen är gjorde för surfcasting, beachfiske och har bromsar som klara snabba rusningar från Tarpon och Barracuda mm? Ganska tänkvärt!

Jag är tveksam, men jag har styrkan och alla kullagren, bra linelay och linkapacitet och kommer inte att ta sönder eller slita ut dessa rullar under min livstid och jag följde jo bara trenderna, så tänk efter innan du köper nya  "Karprullar" till karpfisket!

1 kommentar:

  1. Den linkapacitet en sk big pit.rulle ger behöver man sällan eller aldrig men rullarna har andra fördelar. På rätt spö och rätt hanterade kastar de oerhört långt. Slirbromsen är oftast suverän. De är allmänt rejäla och, för gubbar med stora och fumliga labbar, allmänt användarvänliga. På kontinenten säljs de nu ofta med sk surfspolar vilket verkar vara ens lags motsvarighet till de matchspolar som ibland levereras till mindre rullar. Dessa surfspolar är avsedda för mer normala längder av tunna(flät-)linor. Jag köpte några Okuma trio Rex och till dessa ett gäng surfspolar (i något vitaktigt plastmaterial) via en spansk(?)leverantör för några tior per styck. Helt suveränt.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.