söndag 15 november 2015

Winterfishing Frosty carping del 1.

Jag slänger in två skildringar av hur jag vinterfiskar efter karp och hur jag går tillväga, det är lite äldre material, men inget har ändrats sedan dessa artiklar skrev förutom mina beten, hoppas du gillar dem. Nästa del kommer inom kort.

Winterfishing, frosty carping.

Tillhör du den stora skaran som redan har lagt karpspöna på hyllan? Var det på grund av det började gå trögt eller på grund av fiske efter andra arter? Det var väl inte för att du tror att karpen inte nappar längre? Eller var det för att det är kallt och mörkt 16 timmar per dygn som stoppade dig? Jag hoppas att denna skildring kan få dig på andra tankar och att du fångar karp året runt så länge det är isfritt. Häng med och få lite inspiration, lite tips och kanske åker du ut nästa helg?

Vatten: Val av vatten är viktigt och det är flera faktorer som spelar in för att du ska lyckas. Det får inte vara för djupt och inte ha för mycket växtlighet, sen är det en stor fördel om du har nära till vattnet, så du har lite koll på vad som händer och du kan mäska lite och ofta. Antalet fisk spelar också roll och vattnets storlek, ju mindre vatten och ju mera fisk, ju lättare fiske och bättre resultat får du. Jag vill poängtera att hungriga vatten är betydligt lättare än vatten med hur mycket naturlig föda som helst, och det är i dessa hungriga vatten du ska börja.

Storleken på Karpen spelar ingen roll, du är ute för att fånga vinterfisk och det gäller att få lite fisk under bältet innan du ger dig på vatten med stora fiskar och långt mellan nappen. Jag personligen glädjes över varje karp jag fångar oavsett storlek, kan du fånga mindre karpar, kan du fånga stora karpar. Karp som karp, de har samma beteende vart du än fiskar.

Mäskning: Känner du till vattnet som du vill vinterfiska dina karpar i, så är det en stor fördel, du vet vart fisken brukar fångas, stryker runt, visar sig mm. Du vet vart branterna, snags och växtligheten finns, bara fördelar och du har nog ett hum om vart du ska börja mäska. Fiskar du i ett nytt vatten som du inte har någon vetskap om, ska du söka efter gammal växtlighet, den alstra fortfarande lite värme och det är aldrig helt dött i vattnet. Det finns fortfarande naturlig föda som molluskar, insekter, sniglar, Bloodworms och musslor som karpen äter.

Andra bra platser var du hittar Karp är längs vasskanter, under uthängande träd och framförallt runt fallna träd. Karpen äter under korta perioder under vintern, det kanske bara är under en timmes tid, men de äter varje dag året runt oavsett vattentemperatur. Det påstås att Karpen går i dvala under vinterhalvåret och inte äter någonting, det stämmer inte! Den skulle inte överleva, alla varelser behöver energi dagligen och det får dem genom föda. Visst de äter inte mycket, men äter det gör dem och kan du förse dem med ett litet lättillgängligt förråd av föda på flera ställen i vattnet, så lär sig karpen snabbt att det är lönt att leta föda. Börjar Karpen leta föda genom att simma runt, så bränner den energi och den måste fylla på energiförrådet igen och det sker på din mäskade plats.

Vad ska vi mäska med?
Du kan använda dig av det mesta bara det är lättsmält för fisken, så hackade och krossade boilies, hampa, vete, majs, hackade Tiger nuts, pellets och mindre partikelbeten som Mungbönor, Adzukibönor, ärtor mm, valet är ditt. Du ska mäska dina platser regelbundet och helst vid fasta tidspunkter och efter regeln lite och ofta. Börja med ett större område och sedan drar du ihop området för varje gång du mäska, till slut har du en liten koncentrerad plats för 3-4 spön och du har fisken framför dig.

Var inte rädd för att använda en spod, som många gånger fungerar som en ”maten-är-klar-signal” och en spod skrämmer inte så värst mycket. Du kan titta på Kordas Underwater filmar och se hur snabbt fisken är tillbaka på platsen och äter, man blir lite förvånad! Oftast mäskar jag under en veckas tid typ 2 gånger om dagen och jag börjar med ett område på 50 x 25 meter som jag minska för varje dag och jag har då fredag morgon en mäskad plats som är 10 meter lång och 1,5 meter bredd, här placerar jag mina 3 spön, fiskar jag med 4 spön (var det är tillåtet) så fiskar jag mitt 4:e spö antingen utanför mäsken eller använder det för att kasta runt i området efter fisk, typ jag fiskar på en fläck en timme och fiskar på en ny fläck en timme tills jag hittar en fläck som ger fisk.

Detta såkallade ”Roving rod” ger ofta lite större fisk som håller sig en bit från själva mäskplatsen, de går dock in på mäsken under korta perioder. Beten och betespresentation: Du kan fiska med alla möjliga beten och presentationer, men Boilies och Tiger nuts är det som har gett mig mest under alla år och jag vet faktiskt inte varför, det kan vara så att en boilie håller doften längre och att Tigers gör likaså samt att de har en sprödhet som karpen gillar. Majs och fodermajs har också gett en del fisk genom åren, men boilies och tigers dominera i mitt fiske. Jag fiska mest med bottenbeten om bottnen är ren och misstänker jag att det är för mycket löv och annat så fiskar jag med en sakta sjunkande snowman eller i värsta fall en Chod-rigg med en pop-up på en D-rigg.

 För att få karpen till just mitt krokbete använder jag mig av små valnötstora PVA bags med pellets i blandad storlek, små 3-4 cm sticks med mäsk (som jag kommer till) 4-bait stringers med hela eller halva boilies och ibland använder jag Richworths Attracta leads med små kapsyler som fylls med en 50/50 blandning av vattnet från sjön och flavours, använd inte kranvatten som innehåller en massa tillsättningsmedel som klor mm, det samma gäller för dina partikelbeten, blötlägg dem i vatten från sjön var du ska använda dem.
 
Vid fiske med attracta-leads använder jag inga andra beten, utan bara mitt krokbete, så när Karpen kommer fram finns det bara en möjlighet för mat!  Du ska gå ner i betesstorleken lite, visst går det att få vinterkarp på 2 stycken 20 mm boilies, men du får flera napp med 2 x 10 mm boilies, nu var det är kallt i vattnet och fisken inte tar så in så mycket föda. Glöm inte att gå ner i krokstorlek också, så de anpassas efter dina beten, jag har även lite längre hair–rigg under mitt fiske. Jag fiskar oftast med snowman under vintern och mina beten skall stå vilande på krokböjen, vilket gör att när karpen suger upp mina beten, så följer min lilla krok i storlek 8 fint med in och det lite längre hair gör att kroken har mycket frihet inne i fiskens mun för att hitta ett fäste när fiske skakar på huvudet.

Krokarna jag använder är Korum Seamless och JRC Connection 1 både i storlek 6 – 10. De är supervassa, lätta, Wide Gape, starka och de sitter stenhårt i fiskens mun och oftast är det peang som gäller för att få loss dessa krokar. Jag kan nämna att Korum kroken inte har en öppning i öglan, så du kan knuta din knotless knot från vilket håll du vill, den knuten går aldrig upp! JRC kroken är nog den starkaste, vassaste och lättaste kroken jag än så länge har sett på marknaden och den har matt black finish som passar in på dem flesta bottnar.

På själva tackelsidan består mina tackel av en snagleader som är 10-12 meter lång, den klara det mesta och det är Power pro 0,32 mm i grön färg som jag camouflera med olika färger med hjälp av spritpennor, därefter har jag en lead-core leader på 1 meter och Kordas leadsystem. Jag använder alltid ett flying backlead och ett vanligt backlead för att allt ska ligga tight mot bottnen. Vilket bly du använder är viktigt, i dem flesta fallen använder jag Kordas Square Pear leads, men till Chod-riggen använder jag de gamla Zipp-leads från Korda vid fiske med fluorocarbon riggs, då dessa släpper lättare från bottnen. På branter använder jag Flat Pear leads, jag använder olika vikter beroende på förhållanden som råder.

Tafsmaterial är oftast tunna braids, fluorocarbon eller styva material för Chod-riggs, jag har provat det mesta och kommit fram till att en del tunna braids går av, så jag har börjat med Power pro 0,19 mm som tafsmaterial för mina bottenbeten och den håller mycket bra, den flyter upp lite, men det fixas genom att linda lite blytråd från lead-coren runt materialet ungefär på mitten av tafsen, så ligger den alltid nere. Dem boilies jag använder kommer från engelska Antbaits och Spicy meat feast, Perfect Pineappel och Oil of Sweetcorn är de mest framgångrika för kallvattensfiske, de kommer vakuumförpackade och är lika färska som när dem lämnade fabriken.

Färgen spelar en stor roll under vintern var det är mörkt under dagarna, så jag rekommendera att du använder boilies med gul, röd eller orange färg som syns väl. Jag har även haft bra fiske med Sonubaits produkter och då främst Tutti frutti 8 mm pellet shape boilies och deras Fin perfect pellets som är en fiskmagnet utan dess like.

Jag gör mina egna pop-ups med fluorofärg och har dem i storlekar mellan 8-14 mm och i olika dofter, jag gör dem på ett ägg åt gången och använder mellan 4-6 ml flavour per ägg, så det finns lite dragningskraft i dessa boilies! Bland flavours rekommenderar jag fruktiga och kryddiga, men har du stor förtroende för något annat ska du självklart fiska med det, tron är halva verket i fisket! Du måste tro på det du gör annars är du snart hemma igen och där blir det inga karpar! 
 
Utrustning: Jag går inte in på spön och rullar mm, du ska använda det du har och som du är van vid att använda, men tänk bara på krok och betesstorleken. Jag vet inte om du tänker fiska dagtid eller hela nätter, är det dagtid så blir det lite lättare med bara bra kläder, stövlar, en stol mm. Men fiskar du hela dygn som jag, då är det ett helt annat paket vi ska gå genom.

Först vill jag säga så här: Mäska en plats och fiska på den under 24 timmar. Under denna tid kommer du att märka när nappen kommer, är det bara förmiddagen detta sker, då kan du sitta dagtid. Kommer nappen under natten och förmiddagen så är det dags att dra fram hela kittet från dina gömmor och vi ska ta en titt på vad du behöver.
En säng är ett måste, likaså en varm sovsäck, varma vattentäta kläder och stövlar, ett shelter om du som jag inte är frysen av dig, men då måste du ha ett vattentät fleececover över din sovsäck och glöm inte att lägga ut ett golv.

En Bivvy är inte fel under den kalla årstiden, men jag vill se vattnet och mina spön hela tiden och jag har svårt att ligga inne i en bivvy med dörren stängt. Valet är ditt! En bra Bivvy ger värme och skydd från alla vädertyper och en 2-manna bivvy gör att du kan lura med kompisen eller flickvännen.
Pannlampa, kamera, god mat och varm dryck, en god bok, lite musik skadar aldrig. Du kan inte sova 15 timmar, så det gäller att ha något att fördriva den mörka tiden med! Ha gärna med lite extra kläder, ibland regnar eller snöar det under tiden du står och drillar fisk och ett byte av klädesplagg är ett måste, så någon extra fleece jacka är bra att ha med.
Vi kan titta på lite vad jag har med mig: Förutom mina vanliga grejor som spöbag, betesbag, carryall mm så lever jag i ett JRC Dave Lane STI Shelter med löst golv, stor öppning och jag ser både området jag fiskar i och även mina spön. På min säng har jag en Gardner Big foot sleeping bag med ett fleece lined cover och jag fryser aldrig, fast jag har legat ute i -10 grader!
Jag har en liten bivvylampa, en god bok och en liten CD-spelare, ett bensin kök så jag kan koka kaffe och göra mat när det passar mig. Kamera och video har jag i sovsäcken hela tiden, du sparar batterier på det sättet, du vill ju gärna ha bilder på din fångst eller hur?

Allt har jag med mig placeras under eller bakom min säng och allt jag har utanför mitt shelter är min matta, en hink med vatten, säck och spöna. Jag har fritt fram till spöna och fiskar oftast med en håv på varje sida om spöna, så jag slipper springa runt bland spöna mitt i natten.
Jag sitter uppe så länge jag orkar och lyssnar efter fisk, går och lägger mig när det blir för kallt ute. Lyssnar på musik med ögonen på mina indikatorer eller läser i min bok, för eller senare somnar man i den värma säcken. Kallt blir det, när man ska upp på ett run vid 3 på natten, men med en bra och varm sovsäck så har du värmen tillbaka på ett par minuter. 
 
På morgonen blir det dags för kaffe och frukost som vanligt, det ända som skiljer vinterfisket från det vanliga sommarfisket är att du måste hålla dig varm, det är mörkt länge, längre mellan fiskarna, mindre beten, sparsam mäskning och du måste skydda fisken mot frostskador. Jobbigt? Ja kanske, Men du slipper en massa folk, mygg, knot, du har oftast hela vattnet för dig själv och vilka färger det är på dina fångade karpar, en del är helt sanslöst snygga. Tycker du fortfarande det är värt det? Då fortsätter vi och titta på mitt fiske så här långt i år. 

 Jag började min planering redan under sommaren och bestämde mig för 2 vatten och valet blev ”Black Pool” (1 hektar stor) mitt i staden och Rismåla göl ca (3 hektar stor) som är ett syndikatvatten som skötts av Nybro fiskeklubb. Lite motsägningsfult mot vad jag tidigare har skrivit, så är Black Pool full av naturlig föda året om och om det inte räcker, så kommer det varje dag ut ca 15-20 påsar med bröd till fåglarna och det finns inte en jordisk chans att fåglarna kan äta upp dessa mängder, utan mycket tas av fiskarna i gölen och resten blir till mikroorganismer som sedan mera ökar på den redan stora mängden naturlig föda och det gör det svårt. Sen är det mycket växtlighet på bottnen överallt och 5 friliggande vassruggar som ger fisken skydd och föda. Men jag vill ha det så, där av valet.Djupet ligger mellan 0,8 - 2,4 meter. 

Rismåla är raka motsatsen, det ett hungrigt vatten, betydligt mindre mängd naturlig föda och betydligt mindre växtlighet, men andra ord det perfekta vattnet för fiske året om. Jag kan nämna att båda dessa vatten ligger i samma vattensystem och att båda hyser lite musslor och kräftor som också är en del av karpens föda. Jag kan nämna att dessa 2 vatten hyser ungefär samma antal fisk per hektar, men det är enorm skillnad mellan dem på flera sätt. Djup ner till ca 4,5 meter.
Jag började min vinterkampanj den 1 oktober-08 med att fiska i Rismåla utan någon förmäskning och började i ena änden av gölen. Jag spoddade ut lite chilihampa, hackade räkor och pellets samt spred ut 10-12 boilies runt varje krokbete. Detta fungerade bra under 3 helgar, men jag märkte snabbt att det bara var ”strykare” jag fick, 1-3 karpar varje pass och det var väldigt långt mellan nappen. Bästa passet var en stormig natt var jag hade 6 runs och landade 5 fiskar. Hoppas detta kan skapa lite inspiration som får flera ut och provar det spännande fiske i kalla vatten.
 

 


 


  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.