måndag 22 augusti 2016

Dags för en Gräskarp kanske?

Jag var runt Linnéasjön igår eftermiddag och som så många gånger förut, så ser man en massa fisk, när inte grejerna är med och igår var inget undantag.

Massor med karp syntes till överallt, men jag såg även att Gräskarparna var framme på några ställen och den där känslan bara kom och frågan, ska jag satsa på en liten mäskning av två platser och växla mellan dem?
Ja det ska jag göra, jag vet om och har sett en grymt stor fisk och den lyckas jag gärna med att fånga, en fisk jag bedömer till 15 - 16 kilo med tanke på att jag har sett den ihop med en annan Gräskarp som jag känner igen och den fisken vägde runt 11 kilo 2013 och denna är bredare och längre!
Man får spana och se vad de har för sig, oftast går de bara runt på dagarna, men tidig morgon, sen kväll och natt stannar de till på lite olika platser och första uppgiften är att hitta dessa platser och platsen var den stora är.
Dessa fiskar har ögon i nacken och ser det mesta som rör sig och sen sticker de, utan tvekan. Ser man Gräskarp, så ska man spana på avstånd om det går och se vad de har för sig, det finns alltid ett mönster i dessa fiskars beteende.
De står ofta och solar sig på de mest skyddade ställen, men med bra lina och ett bra spö, så landar man dem. Här en plats för ett spö och brödbiten och visst har man lyckats här också.
Kolla längs med kanten av grönsakerna, Gräskarpen står stilla när den solar sig och endast en del av huvudet och nacken sticker upp över ytan och det kan vara svårt att se att det är en fisk.

Men för eller senare sjunker de ner lite under ytan och kommer upp igen på samma plats, tror det handlar om att skinnet torkar eller den kyler ner sig lite... jag har faktisk ingen aning!

Leta överallt, men rör dig försiktigt, det bästa är att sitta stilla och spana och memorera det du ser, kolla tiden på dygnet och kolla om det upprepar sig och till slut har du fått fram, rätt plats och tid för din satsning.
Man kan råka stöta på en fisk och smyga sig på den och presentera betet rätt med ett kast, det är inte det lättaste, men här lyckades jag med det.
Bröd är ett av de bästa beten för fiske på ytan, men tyvärr gillar de flesta av våras fiskar bröd och det kan vara svårt att använda i vissa vatten med stora mängder småfisk som Mört och Sarv.
Här en fin fisk som togs på bottenfisken med Tiger Nuts och gav som vanligt en bra och lång fight och det är just fighten och styrkan i dessa fiskar jag gillar, ja de är vackra också med sina mässinglänsande färg.
Tiger nuts balanserar jag på detta sätt med en liten bit kork mellan nötterna och det hela ska sjunka väldigt sakta, det är bäst. 5 oz bly och en supervass krok, gärna med beaked point och de balanserade nuts och du är på god väg till succé.
Ska jag nöta på arslet bakom 3 spö eller ska jag leka turist som här på bilden med ett spö? Man kan lyckas på många sätt med dessa fiskar.
En fin Gräskarp på nästan 11 kilo går tillbaka igen, det var augusti - 09 och jag funderar på vad denna fisk väger i dag? Vi ser jo hur växtligheten betas ner och vi ser att de äter kolvass, oftast på platser var man inte kommer åt dem med betet.
På senare tid har de lärt sig att doggy är gott och inte bara en matbit för karparna och det är jo glädjande att veta och jag har fått på dessa fakebaits från Enterprise Tackle, det funkar bra.
Samma firma har även imitation på bröd och det har fungerat väldigt bra för karp och kommer så att göra för Gräskarparna, fördelen med dessa beten är att de flyter i evigheter, syns bra och du slipper att oroa dig över om du har bete på kroken eller inte och de håller för många landade fiskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.