söndag 28 augusti 2016

Nog se, men inte störa!

Jag har spanat efter och mäskat för Gräskarp och ett svagt mönster börja bli tydligt, de två grupperingar av fisk är inte på samma ställen som de brukar. 

Min taktik är dock att fiska efter dem på de platser var jag ser dem och var jag vet att de kommer under olika tider under dagen och sen har en plats för en större mängd beten (Tigers) och här blir det övernattningar.
Rods out, en stilla morgon vid Hemmet.
Tidig morgon brukar vara bra för Gräskarp, det har varit lugnt under natten, får man hoppas och de är framme och äter. Men man ska veta att de är otroligt lättstörda och det räcker med en cykel som passerar på grusgången.
Här vände en Gräskarp utanför näckrosorna.
Jag hade inte lätt att hitta dem, men lyckades ändå och här gick tre stycken och åt gräs bakom den lilla ön, den andra grupperingen med de största fiskarna befann sig 100 meter längre bort...
Här gick de stora Gräskarparna i en grupp på fem fiskar.
.... vid en annan ö och de höll sig antingen i kanten av bladen eller ute på fritt vatten och de är inte lätta, 10 ögon som spanar hela tiden och de är på sin vakt, det räcker med en större fågel flyger över dem och de skräms från sans och samling.
Fin Spegelkarp.
När man spanar hittar man, så är det och inga undantag igår heller, denna spegel kom bara in där jag satt! Det hade aldrig hänt om jag hade spöt med mig och inte nog med det...
Fenröta eller vad?
 ... det kom tamignågonstans en till och den hade en skadat stjärtfena och det var inte roligt att se, den kan ha orsakat denna skada själv, men jag uppmanar till sköta om fisken.

Vi har haft liknande skador på fenor förut, men det har antingen läkts naturligt och de fiskar som fångades fick behandling med antiseptiska medel och blev bra ingen.
Dansken utan spö...tralala...vilken uppvisning de hade, 5-6 karpar framför mig och spöhel.... står hemma.... mmm jag kommer tillbaka och då är spöt med mig, men kommer de fram då? Njaaa är nog lite tveksam till det.
Chilitigers, mäska med både hela, halva och krossade tigers.
Gräskarp älskar Tiger nuts, så är det kalla fakta, de kan inte låta bli dessa Spanska jordmandlar som du lägger i blöt 2-3 dagar och sen kokar i 45 minuter och sen låter du dem stå tills de bildar ett tjockt slem.

På bilden är det Tigers med chili, denna starka krydda gillar både Gräskarp och den vanliga karpen och Änderna är inte så förtjusta i verken Tigers eller chilismaken, så du borde få lite lugn och ro om du fiskar på grund vatten i vatten med mycket fågel.
Fruity Tigers in a jar works.
Jag anser att naturella Tigers är bäst, men jag brukar alltid vara på den säkra sidan av staketet och handplockar stora fina nutz som jag har i en burk med en fruktig doft typ Pear, Banana, Tutti - frutti eller annan doft som kan tilltala fisken, det gäller att vara garderad.

Du kan ha dina handplockade krokbeten i flera år liggandes i dessa dofter, de blir bara bättre med tiden och du kan jo även ha dessa delikatesser för karpen, framför allt när vattentempen sjunker.
Tigers in slime.
Jag blötlägger alltid mina Tigers i ca 72 timmar och det med både salt och socker, dessa två tillsatser framhäver både smak och jäsningsprocessen och detta goa slem bildas fortare.

Jag mäska med både hela och halva Tigers och har ofta en PVA-bag med krossade Tigers runt mina krokbeten. Krossa dina Tigers eller hacka sönder dem med en vass kniv och lägg det hela i saltad vatten och nu kan du ha dem i PVA, då saltat inte löser upp PVA, utan det sker först när sötvattnet löser upp saltet och då lösas din bag upp.
Växtlighet är Hot spots för både karp och gräskarp.
Det är i och runt växtligheten du ska placera dina beten, var inte rädd för växtligheten, en bra braid ger både snabbare nappindikation och den skär sönder växtligheten under fighten och jag rekommenderar Strike Wire, som jag har använd väldigt länge, Power Pro är också en bra braid, samma som Strike Wire? Väldigt lika och har samma egenskaper!
Nice swim och här har det hänt förut!
Här rör det sig om närhållsfiske, stealth och att ha spöna stående en bit in, så inte spötopparna sticker ut för mycket... ja så är det det, de vet och de är lättskrämda dessa gräsätare och de har ögonen med sig.

Jag ska sitta eller ligga undangömd bakom vassen och vara beredd när runnet kommer, det sista man vill är jo att fisken går rakt genom kolvassen i första steget, det kan man vara utan och ska undvikas.
Tufft är det och det ska det vara, men det är så spännande att se fisken och se den äta över dina beten och sen kommer det du har väntat på och planerat.... ska ha två korta spö med styrka och tankarna går till mina Wychwood 10,6 fot då de har en testkurva på 3,5 lb och de lär nog stoppa fisken.
Be there, do it and most of all enjoy yourself!
Så ser det ut för min del, spana, planera och mäska...nog se, men inte störa lät rubriken,  jag ska nog störa dem lite hoppas jag. Jag ser att molnen dra ihop sig och de ska bli regn senare under dagen, så jag mäskar och spanar lite till innan jag gör första försöket.

Det är ett otroligt spännande fiske och det är tuffa fighter från dessa vackra fiskar, man vet liksom aldrig vad de hittar på när de väl är krokade, en kan vara som en hund i lina nära land och det kan ta lång tid innan dem hamnar i håven. nästa fisk kan göra en 30 meters rusning i vilken riktning som helst och sen går det ganska snabbt till håven.

Oftast ställer de till med bråk och det är det jag gillar, att man aldrig riktigt vet hur det blir och det är spännande och lite mysigt. Det är även mysigt att sitta undangömd med kaffe i hand en tidig morgon och se hur de bökar över mina beten, enstaka bleeps kommer och sen ..... Njut vi lever nog bara en gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.