lördag 13 augusti 2016

Har du rädsla för grönsaker?

Dagens inlägg handlar dels Svarte göl eller Black Pool, som de lokala förmågor kallar pölen. Det ska även handla lite om den rädslan jag ser hos många karpfiskare, de vågar många gånger inte fiska i näckrosorna och det är synd, för de ger föda och skydd samt skugga för fisken.
Näckrosor är som magneter, det dra till sig karp och just på grund av de tre omtalade grunder och karpen älskar att stryka längs denna grönska och stå inne i dem och sola sig.

Så är det under vår och sommar. På hösten och vintern är det samma sak, det finns alltid naturlig föda bland rötterna och de förmultnade bladen som sjönk ner, ner vattnet blev för kyligt och faktisk så alstra all växtlighet en viss mängd värme, något karpen gillar.
Bilderna är från Svarte göl, en liten pärla mitt i centrala Nybro... Pärla... jo, men den lilla dammen kan visa sig som rena helvete, när det gäller att fånga karparna, men det går och när man väl har fått runnet, så vill man inte tappa fisken i den enorma mängden grönsaker som finns.
Svarte göl är ett fint vatten som har genom åren gett många fina fiskar och jag ska nämna några: Abborre på 1,7 kg, Gädda 12,3 kg, Mört 1056 gram, Sutare 3480 gram, Braxen 5350 en hanfisk! och karp än så länge upp till ca 9 kilo och det finns större och även minst en enorm Gräskarp kvar som inte rymde ner till Linnéasjön, så det finns lite att jaga om du har vägarna förbi.
Då vattnet ligger i stan, så har det sina sidor att fiska här, lugnt blir det nog aldrig, men fisken är van vid detta. Men kan du stå ut med en och annan från A-teamet och lite stökiga ungdomar och vara beredd på att håva både karp och ICA vagn/cykel, så är det bara att köra på, fisket är fritt, precis som i Linnéasjön.
Staffan Berg med en fin Black pool mirror, stred som ett svin och var en fin fångst under oktobemånad. En taktik som funkar bra, då hela bottnen i gölen är täck av gräs, är att använda en bra mängd partikelbeten som får braxarna att riva upp och rensa bottnen, fiska med större boilies!
Många är rädda för näckrosorna och det är onödigt, fiska i kanten eller i glipor eller rakt in i smeten. När du får fisk skall du hålla spöet högt under drillningen, fisken kommer att gå fast i bladen, men en hög och ständig press, får fisken att röra på sig och stjälkarna går av, då dessa är tunnast precis under bladet. Barn är rädda för grönsaker, det vet ni pappor... blä gröna ärtor...
Här en nattfångat karp från gölen, mina notiser säger mig att jag hade problem med braxen och mitt bete var 3 x 16 mm fishmealboilies och det kunde den inte låta bli! Om den gick fast? Självklart i 10 minuter, men sen kom den sakta men säkert till mig.
En liten varning dock, de vita, gula eller röda blommorna på näckrosen är väldigt sega och kan vara svåra att få sönder med lina och fiskens hjälp, så är det för många blommor i området, bör du undvika det och fiska en bit därifrån.

Det går men de är väldigt sega och risken finns att du tappar karpen eller rent av kan skada den under den hårda pressen du måste ge. På tal om lina för detta fiska, så är mono inte att rekommendera, dessa linor har alldeles för mycket töjbarhet och har inte den rätta styrka.
Mitt val för fiske i grönsaker är och förblir braid och till 99 % väljer jag Strike Wire i dessa dimensioner och i camo.

Strike Wire skär stjälkarna och bladen som en kniv i smör, stumheten gör att du har superkontakt med allt som händer med fisken och växterna och jag rekommendera dessa linor högt, lite dyrare än mono, men du får vad du betalar för och du slipper en massa trams med lina som går av mm.
Dessa linor är hårda och du måste ha ett skydd för fingrana när du lägger på dem på dina rullar, det gäller alla braids. Risken är stor att du bränner dig eller rent av för skärsår under påspolningen, en trasa eller som här en arbetshandske i skinn hjälper dig. Var inte rädd för grönsakerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.