söndag 25 september 2016

Lite tips som gav en fin trippel igår.

Karpen lär sig ganska snabbt att beten på ytan är goda, men ack så farliga att ta och de gör allt i sin makt för att hitta dina fel. Tidigt på året är de lätta att fånga, de tar allt de kommer över och naiviteten är stor, men allt eftersom tiden går och de fångas, skräms mm, så blir det svårare att få dem till att ta just ditt krokbete.

Det är många faktorer som spelar in, en är att se märker och ser din lina och du kan gömma den över växtligheten och över grenar och vasstrån. svårast är när fisken har lärt sig att det är lurigt att äta nära land och de väntar på att dina beten ska driva ut på öppet vatten och där är det svårt att gömma en lina som t ex en braid som syns väldigt bra.
Det var dags för ett byte.
Jag brukar klara mig en bra bit in i september och det var samma visa i år, men nu börjar de bli lite svårare att fånga och det har jag märkt under dem senaste passen och igår var det dags att göra lite ändringar för de fiskar som gick ute på 30 - 50 meters avstånd och åt mina beten.
Fluorocarbontafs.
Jag gillar TFGears fluorocarbon, den är mjuk och stark och jag har den i 12 lb som en början och det skulle senare visa sig vara rätt val och tre karpar landades. Ibland simmar karparna sakta runt och tar beten och ibland går det snabbt, de nästan rusar runt i sin iver att få mera mat än närmsta kompis och så har vi scenariot var de är super försiktiga, de kommer sakta upp till beten och nyper det supersnabbt och alla dessa typer av napp kräver olika längder på tafsen. Sen har vi dagar var de skyggar även för kontrollers mm och de är nästintill hopplösa att fånga.
60 - 70 cm och de krokar sig mot Float Bubblan.
Jag valde denna längd, den passa bra för de flesta beteenden en karp kan visa upp, men jag kortar ner tafslängden om de går fram sakta och tar betet snabbt och inte skyggar för kontrollern och de krokar sig mot kontrollerns vikt, som jag fyller till hälften med vatten.
Huvudlinan förblir Strike Wire.
Min huvudlina förblir den trogna Strike Wire från CVC, den håller i alla lägen och jag kan snabbt byta till frilina, om något intressant dyker upp inom 15 - 20 meter och det händer ibland!

Den skär all växtlighet, är super stark och har ingen töjbarhet och jag gillar färgen, blöt spolen i vatten innan du börja kasta, bästa knut för denna braid är enligt mina tester en 5 - Turn Grinner.
Blandade storlekar på floaters.
Jag använder alltid blandade storlekar på mina floaters, det förvirrar fisken lite, men de börja alltid med de minsta och sen de större, allt eftersom garden sänks och man får den så kallade confidence feeding man eftersträvar.

Mäskningen beror på vart fisken befinner sig, ibland för hand eller med catapult och går de längre ut, så mäskar jag med hjälp av spod, spomb eller använder PVA-bags med lite stenar som läggs längre ut och mina floaters driver in mot mig och tar fisken med sig... förhoppningsvis.
Pouchen på hinken.
Jag har en ficka på min framsidan av min hink och jag slipper resa mig och skrämma eventuell fisk som är nära och det fungera väldigt bra, man måste röra sig ibland med väldigt små och sakta rörelser under detta fiske.
Diverse fakebaits som håller sig flytande.
Jag använder för det mesta flytande fakebaits i alla dess former, det finns olika färger, typer och de flyter i evigheter och jag behöver inte byta krokbete i tid och otid, de ligger på ytan tills karpen gurglar in betet.

Det finns många firmor som har dessa fakebaits och en av de bästa och största är nog Engelska Enterprise Tackle som har ett stort utbud och jag tycker du ska titta in på deras sajt, du blir inte besviken och deras fakebaits finns att köpa här i landet.
Gul färg syns på långa avstånd, även orange.
Skaffa dig olika beten och med olika färger, man vet aldrig vad fisken föredrar eller vilken bakgrund man har, färger har stor betydelse för att du ska se ditt bete, men även fisken kan luras genom att du har något som sticker ut bland allt annat på ytan, så prova dig fram.
Svart syns bra i lite motsol.
Svart färg är bra, denna fake tiger kan nog ses både som en tigernöt eller kanske för en bagge som har kommit på avvägar och svart fungera väldigt bra väldigt sena kvällar och under molniga dagar, samt att den svarta färgen syns bra i motsols situationer.
Vit och naturell färg syns bra på mörk yta.
Vit färg sticker ut bland vanliga doggys och fiskens nyfikenhet kan kosta den dyrt, det kan jag skriva under på. Även en vanlig naturell faketiger, här till höger på bilden kan göra susen, den sticker ut lite med sin form som inte är lik de vanliga doggy, så igen prova dig fram, det kostar inget, men kan vara förödande för fisken.
Fakedoggy gjord av kork, lurar oftast fisken.
Det mest naturella krokbete du kan göra är att forma en korkbit så den ser ut som en stor eller liten doggy, fisken ser ingen skillnad och detta bete håller sig flytande även med en större krok om det behövs och korken suger åt sig doftmedel om du behöver det... det blir inte bättre!
Falska brödbitar från Enterprise Tackle.
Vi vet nog alla hur det är att fiska med bröd, det är supereffektivt för karp och gräskarp. MEN vårt stora problem är att all mindre fisk som mört, sarv mm älskar bröd och det tar inte många minuter innan de har rensat kroken och du har problem.

Enterprise Tackle har löst detta på ett genialt sätt genom att tillverka et fakebread som är naturtrogen, tar emot doft och som är segt som attan och de flyter alltid och verken karp eller gräskarp kan se någon skillnad eller känner skillnad i konsistensen av detta briljanta falska bröd och du bestämmer själv storleken, då detta bete kommer i en större bit.
Karpen plogar fram och tar beten långt ut.
Gårdagens fiskar plogade fram i ytan och tog beten, men de var på något sätt på sin vakt och vek av innan de kom fram till beten, men tre skulle det bli som gjorde bort sig och jag hade en fin upplevelse.

Två av karparna togs med kontroller och de krokade sig själv och allt jag gjorde var att lägga ut, veva allt på plats, öppna bygeln och lägga ner spöet och man hör när de krokar sig och sen är det bara att drilla.
En av tre landade igår eftermiddag.
Denna var finast av gårdagens fiskar och den gav en bra fight och det var kul att se fisk som är fri från skador, den var som en nyslagen mynt och det ska bli kul att se den 5 - 7 kilo större en fin majmorgon eller en snöig vinterdag i dem fina vinterfärgerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.