tisdag 27 september 2016

Tankar....

Okay! Ska man tro på väderprognoserna, så ska sommaren ta slut och hösten komma inom de närmsta dagarna. Regn och vind och det gör att fisket på ytan blir lite svårt och det kanske börjar bli dags att tvätta boilies igen?

September har varit strålande vädermässigt, men tyvärr har jag inte haft så värst bra fiske och inte kommit ut i den utsträckning som jag borde ha varit, men men!

Det är bara att slå slag i saken och plocka ihop lite saker i ryggsäcken och ge sig ut. Jag får ofta frågan om när man ska byta bete inför fiske i kalla vatten. Jag tycker du ska köra på med de beten du har använd och så småningom introducera dem beten du ska använda resten av året. 

Har du fiskat med fishmeals under året, så kommer dessa med tiden att fungera lite sämre och du kan jo redan nu mäska  och fiska med både fishmeals och det nya, så får du ser vad som går bäst. Under 12 graders vattentemperatur börjar effektiviteten hos fishmeals avta.
Hårband, fina för att hålla ihop spödelar.
Jodå kärringen i kassan på Willys tittade två gånger på mig, när jag köpte dessa små hårband och jag vill minnas att hon småflinade lite kring sambandet hårband och mitt skalliga huvud. Jag har dessa gummiringar för att hålla ihop spöna och det fungera väldigt bra.
Rätt klädsel?
Visserligen fiskades det med boilies och bottenmete här, vad jag vill visa är hur fel kläder sticker ut. Fiskarens byxor och T-shirt är helt okay, de faller in i omgivningen.

Tittar vi på kepsen och armarna, så syns de på 500 meters avstånd och hur svårt hade det varit för en karp att upptäcka fiskaren när den simmar i ytan och tar t ex floaters? Du ska tänka på klädseln och täcka allt vit när du stalker och jag har sett betydligt värre, allt från vita, gula och orange T-shirts och efter flera timmars försök undrar de om hur fan jag kan få fisk så ofta som jag gör?
Camouflage och polaroids, ett måste för mig.
En ganska enkel fråga att besvara, jag har alltid camoukläder,som bländar in i omgivningen och jag rör mig sakta, smyger fram och använder små rörelser och använder huvudet som är full av olika tips, svårare än så är det inte och det bör du också göra om du vill vara framgångsrik indian.
Dredger!
Kolla alltid om det finns några eller något som kan hindrar dig att landa karpen du har hittat. Här har någon varit spjutkastare och spjutet ställde sig så fint mitt framför en fiskeplats och jag fick ta bort skiten med vadarbrallorna på.

Tänk även på att om du ska fiska kväll-natt-morgon eller en hel helg, kom medans det är ljust och regga platsen för både fisk och hinder, du ska väl ändå loda och leta features eller?
Nice breeze.
Använd vinden till din fördel, karp följer ofta vinden och främst nya vindar som har bytt riktning. Vinden för med sig föda i form av insekter mm och karpen är inte sen att hänga på nya vindar.

Man kan använda vinden under fiske med floaters, en kompis kan lägga ut floaters som driver mot dig och tar fisken till dig eller så kan du spomba ut floaters och efter en stund, så får du förhoppningsvis samma effekt.

Har du ingen Spomb, så går det nästan lika bra med PVA-netbags, fyll på med floaters och sen en lagom sten och skjut ut dem med katapulten och dina floaters kommer emot dig.
Leta överallt i ditt sök efter fisk.
Jag ser det ofta, de få som försöker, de fiskar endast på vanliga platser var man normalt sett fiskar med boilies och det kan mycket väl fungera, men leta noggrant överallt och du hittar fisk på de mest otroliga ställen.

Fisken ställer sig var den har sol eller skugga och ibland skydd, bilden visar lite näckrosblad och på det lilla område har jag ofta hittat upp till 3 - 4 karpar stå och vila sig och den möjligheten vill man inte missa!

Det är bara att upptäcka dem, smyga på plats och försiktigt få igång dem att äta genom att ge dem 10 små doggys åt gången och sen invänta att de börjar konkurrera om födan, då blir det en enkel match att landa en av dem.
Linnéamorgon vid Grönvägen.
Sjön har varit min lekplats sedan jag tog min första karp här och det hände för snart 35 år sedan och så länge jag bor i Nybro, så kommer jag att fortsätta jaga dem med både floaters och boilies mm.

Visst det har sina sidor att fiska mitt i stan, problemen är många och värst är nerskräpningen som har börjat nu på senare tid och tyvärr kan vissa typer av folkslag inte förstå vad som gäller eller är det rent av så att man från kommunens sida inte har informerad rätt? Jag bara undrar!

Jag kan och vill välja mina tider för fiske, trevligast är det tidig morgon, då är det lugnt vid sjön och sen vinterfisket, var alla stannar hemma, men högarna med olika sopor, de finns nog kvar om jag inte själv plockar upp skiten.

Njut, vi lever bara en gång.
Jag kan även välja om jag ska titta ner eller upp, för det mesta titta jag på vattnet efter fisk och samtidigt ser jag skådespelet på himlen över mig och det är ibland så vackert, som penselströk från en okänt konstnär. Njut vart du än befinner dig, som sagt vi lever bara en gång eller är det två?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.