onsdag 21 december 2016

Svar på Stefans frågor.

Jag har fått lite frågor om vad karpen ser och känner utanför vattnet, bra frågor Stefan och jag ska försöka att hjälpa dig och alla andra som ska ta klivet in i smygfiskets vidunderliga värld.

Jag har vid ett flertal tillfällen predikat att man ska röra sig sakta och försiktigt och aldrig göra några snabba rörelser eller ha kläder som sticker ut mot din bakgrund, så stå i vit T-shirt och veva med armarna är lite no-no i dessa sammanhang.
Karpens ögon är placerade högt på fiskens huvud och den ser bra både under vatten och utanför och dessa fiskar kan sin omgivning och vet om det finns ändringar och skyggar för dem.

De uppfattar rörelser ovanför vattenytan och det räcker ibland med en fågel som flyger över fiskeplatsen och sen är det kört på ett bra tag, så rör dig försiktigt.

Karpen har även ett bra luktsinne och egentligen behöver vi inte doftmedel i våra beten, de känner aminosyror från sin föda t ex fjädermygglarver och annat och har detta i generna och vi ska var försiktiga med dofter som är starka typ: deodorant, bensin, tobak, olja mm som inte gillas så värst mycket och det bästa du kan göra är att tvätta dina händer i dy innan du påbörjar monteringen av dina beten mm. röd markerad är karpens näsborr.
Karpen har sina barbar, små skäggtömmar, som den både känner sig för med och även dessa intar smak och doft enligt expertisen på detta område, jag vet inte helt 100 hur det ligger till., men ska höra med nästa karp jag landar... markerad med röd färg.
Dina fotsteg hörs mycket väl och de fortplantar sig ut i vattnet under tiden du fiskar och rör dig, karpen känner detta genom sidolinjen, här markerad med några svarta streck och detta är superkänsligt och du ska definitivt inte trampa på torra grenar med en karp i närheten!

Man kan prata tyst, det märker karpen inte, men att skrika eller spela dunka - dunka, det får du göra när du fiskar på längre avstånd, men bäst för alla är väl att vi pratat tyst och inte stör någon, vara sig fisk eller fiskare.

Titta och lokalisera fisken och sedan smyger du dig fram försiktigt och i de rätta färgerna, inga stora rörelser och ta det lugnt och se vad fisken gör, ge den lite bete och med tiden sänks garden och du har din chans. Håll hela tiden ett öga på ditt krokbete, ha alltid en bra linkontroll och kroka direkt du ser fisken har betet inne i munnen! Ta fisken hårt, ge inte lina om du inte måste och sen är du vinnaren i detta!

2 kommentarer:

  1. Tjenare Luis, och tack för en bra blogg! Genom det du skriver så håller du min egen motivation uppe genom den mörka årstiden och det ska du har stort tack för!
    God Jul och väl mött.
    // Mikael

    SvaraRadera
  2. Tackar så mycket för dina fina ord Mikael, det är roligt att höra att det skapar motivation. Ja den mörka årstiden är inte den roligaste, men det kommer ljusare tider och jag önskar dig skitfiske under resten av nya året. / Luis

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.