fredag 10 februari 2017

Lite för zig och controllerfisket.

Jag såg att Korda och en del andra firmor har tagit fram en så kallad Zig Magnet som ska hålla din krok och tafs i styr innan du ska kasta ut, inget nytt där, jag har haft mina egna under flera år och de fungerar bra och är enkla att göra själv.

Jag har spenderad lite tid med att göra lite Zig/floater riggar och det kan vi väl titta på och sen fyllt på med några dofter för mina Zigbugs och fakefloaters, finns inte så mycket att göra under denna tid på året tyvärr.
Den ena är en pennmagnet som jag har monterad i en gammal banksticks, så både pennan och sticken är justerbara på höjden och det kan vara bra om gräset är högt.
Själva magneten är ganska stark och ledad, så man lätt kan få rätta läget för bästa avgång, den fungera väldigt bra och pennmagneten kostade mig 20 spänn och sticken låg bara och dammade.
Den andra har jag gjord av en kylskåpsmagnet som limmades fast på en gammal standardgänga och den passar i alla banksticks. Lagom kraftig magnet som håller fast kroken även när det blåser hårt, limmades med Epoxi lim för bästa hållfasthet.
Så ser det ut innan man ska kasta ut sin långa Zig- rigg eller den långa tafsen man använder med en controller, dessa magneter löser många problem.
Ja det blev 10 nya Bugs igår, lite blandade färger och alla gjorda med Kordas Wide Gape i strl 10, en stark krok som verkligen naglar dem och den är svår att bli av med under fighten, oftast är det Peang som gäller för att få ut kroken.
Gul och svart är en bra kombination på dessa beten, knyt fast betet så tight mot kroken du bara kan och använd en knotless knot med ca 7-8 varv och linda gärna över knuten 2 gånger innan du drar linan genom kroköglan.

Detta förhindrar att knuten stryps och betet vrider sig fel på krokskaftet och det ger lite extra styrka också, avslut gärna med en liten bit silicontubing över kroköglan, det ökar gapet lite och klipp den i 45 grader, det hjälper att kroken hamnar  karpens underkäke.
Här en annan variant på gul och svart bete, jag klipper foamen lite snett och då blir det så här och dessa beten tas oftast utan tveksamheter från fisken, så testa dessa i ditt vatten.
Under Zigfisket ser karpen det gula uppifrån på detta sätt och det är lockande, det svarta syns mot mot ytan om karpen går djupare än där din gulsvarta bug är placerad, så dessa två färger är väldigt bra och de attraherar verkligen fisken till napp.
Här en liten bit från en korkstav, ska föreställa en liten hundmatsbit... Eh, det kan man jo diskutera i evigheter, men faktum är att dessa beten är suveräna, dem dagarna var de bara tar dina små Doggy och låter dem stora vara, så testa dessa små korkimitationer.

Du kan även använda dessa bugs med off lead metoden, direkt stående över ditt 3 oz bly eller som en Chod-rigg och du placerar bara riggen inne var näckrosorna brukar komma upp och lite majs och hampa i en PVA bag, resten av cirkusen står karpen för jag lovar!
Nu tror jag att det ska klara sig ett bra tag, om inte gör jag väl flera, men det blir i så fall vid vattnet och om fisken vill ha andra färger eller annat spännande.
Det finns en del av dessa så kallade resekit för tvål och andra rengöringsartiklar för folk på resande fot och detta sätt kostade mig 20 spänn på Dollar Store, men det finns lite överallt.

1 sprayflaska och två behållare ingår för det mesta och de har lagom storlek för att ha med sig under detta oftast rörliga fiske och då vill man helst inte ha för mycket att släpa på.....
... Här är det den gode gamla Vita Cidex, ett supersött ämne, som sägs vara 45 gånger sötare än socker, gamla karp och specimenrävar kommer nog ihåg detta som fanns även i pulverform, jag har 300 ml som jag hittade i Holland.

Scopex i sprayflaskan, en gammal flavour som har många år på nacken och tusentals karpar har fått bekänna färg, så självklart har jag Scopex om inte mina bugs skulle fungera doftfria.

Sist men inte minst är det en Salmon Oil som har fått lite extra krydda genom att jag kokte upp den med en superstark Chilli och den doftar både Lax och krydda och den fungera väldigt bra, samtidigt skapar oljan ett stilla och lugnt område på ytan och det är så enkelt att se karpen ta betet, även på väldigt långt avstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.