lördag 11 februari 2017

Vad blir det för mat?

Ni känner igen denna strofen från matprogrammet på tv, jag är ingen kock och lär aldrig bli det heller och när jag tänker efter, så har ingen klagat över mina rätter, verken fiskar eller gästerna!

Du hittar dessa välsmakande ölkorvar i dem flesta matvarubutiker över hela landet och det är ett underskattat bete för främst Karp och Färna. Jag använder mest ölkorv under fiske i kalla vatten för karp och Färnan tar dessa läckerheter året runt.

Dessa korvbitar innehåller fett och de ligger inte tungt på bottnen, de kan till och med vara flytande och lite svävande ibland, så checka dem innan du lägger ut dina riggar!
Original, Vitlök och Chilli, ölkorv har sin plats i fisket.
Det finns ett hav av olika fabrikat och längder och självklart priser på ölkorv, jag väljer dem billigaste och håller mig oftast till Vitlök, Chilli, caramba, alltså starkt kryddade korvar och ibland som på bilden även originalkorven, som bara är lite kryddat och det är mest för att testa olika egna påhitt.
Du får ut 15 - 16 beten i lagom storlek per ölkorv.
Jag skär bitarna, så dem blir ungefär som en 15 mm boilie i storlek och det passar både för Karp och Färnafiske, vill man kan man jo ha två bitar på riggen eller flera, båda nämnda arter har jo enorma munnar.
Ändbitarna skär du ner i mindre bitar för mäskning.
Korvsnuttarna skär jag ner till mindre bitar och använder som mäsk, en lätt spridning just runt riggen eller i en PVA - bag. Under Färnafisket ingår dessa bitar i själva Methodmixen som jag använder och Färnorna hitta snabbt mitt krokbete.
Här marineras ölkorv i Salmon Oil.
Många ölkorvar är jo dimensionerade smakmässigt för oss människor och visserligen är en del starka, men jag vill ge dem lite extra och mina krokbeten skärs i lagom bitar, läggs i en plastpåse och jag tillsätter 2 matskedar olivolja och 2 matskedar med kryddan jag önskar.

En del korvbitar hamnar i olika kryddade oljor, dippar eller ren flavours var de får ligga tills jag ska använda dem.
Här ligger bitarna i vitlök och olja.
Något av det bästa är vitlökspulver och olivolja, det hela får sen ligga i kylen och detta extra krut ger mera reklam i det kalla vattnet, oavsett om du sitter bakom karpspöna en vinterdag eller vid ån med spöt i handen.
Här  är det olja och extra Chilli.
Chilli är min favorit oavsett vilket bete jag än använder. Denna krydda finns i mina korvbitar, mina boilies, i hampan, tigers, diverse partikelmixer, you name it och Chillin finns där! En superkrydda som väcker fisken och har du inte provat, så gör det.

Köp så stark Chillipulver du kan hitta, det finns fint pulver och det finns lite mera grovmalt med flingor från denna paprika och jag vill ha flingorna i mina saker.
Blanda ihop korvbitarna och dina ingredienser.
15 ölkorvsbitar, 2 matskedar olivolja eller rapsolja och 2 matskedar med din valda krydda, det är allt du behöver. Lägg det hela i en liten påse och knåda ihop det hela, så alla bitarna får olja och krydda.
Fyll påsen med luft och skaka dina beten, så allt blandas.
Blåsa upp påsen och skaka runt det hela ordentligt och nu är det bara att lägga det hela i kylskåpet tills du ska använda dina superbeten.
Färdigt för fiske, jo längre de får ligga, jo bättre blir det.
Skriv på påsen vad det är och att det är för fiske, så ingen annan stoppar detta i munnen, det svider i käften på vederbörande kan jag säga.

Vissa Chilli är så starka att det svider i nagelbanden när man spoddar ut en exempelvis egengjord chillihampa, så det finns lite varning här!
Vitlök och Chilli marinerade ölkorvsbitar.
Dessa beten har en obegränsat hållbarhet, oljan konservera betet och likaså kryddorna, så du kan göra flera satsar och ha liggande och bara ta med dig vad du behöver.
Ölkorv är ett suveränt bete för Färnan, här en bild från Emån.
Jag ska säga det att du behöver inte gå genom detta med olja och extra krydda, vill du prova ölkorv under ditt fiske, så köp den starkaste korven du kan hitta och skär upp den i bitar.
Skulle du inte få fisk på dina bitar, så glider de ner fint med en kall öl, fint en varm sommarkväll vid Färnavattnet och inget går till spillo!
Karparna gillar också ölkorv, ett underskattat bete!
Du monterar din ölkorvsbit på hair-riggen genom att sticka din needle genom skinnet, det ger bra fästa, även för långa kast.

Ett annat sätt är att du för din needle genom köttet och använder ett floating fakecorn på toppen, denna kombination är suverän för karp i kalla vatten och även för Färnan. Köp en korv och jag önskar er skitfiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.