torsdag 9 mars 2017

Dax för skärpning eller?

Jag tjabbade om vassa krokar i gårdagens inlägg och det är viktigt och jag ska här visa dig tre enkla saker som gör dina krokar vassa och det lilla arbete ser till att flera karpar prickar sig mot kroken och du landar flera fiskar.

Först och främst ska du ta ut dina krokar ur paketet och kolla dem, det finns alla möjliga fel, men dåliga spetsar, oskärpa och öppna kroköglor, är det man oftast hittar och jag tycker du ska lämna tillbaka dem dåliga, en bra krok kostar mellan 5-8 kronor och det är värd att sköta dem och byta ut de som är dåliga. Det var inga fel på pengarna du betalade, så ska de väl inte vara fel på varan du får eller hur?
Gardner Original Point Doctor.
 Jag har under många år använd mig av olika brynen och det har väl gått bra, men dessa har varit stora och klumpiga och skärpan har nog blivit lite si och så. Ska tillägga att det oftast rörde sig om att rätta till skärpan under fisket gång. Nu är det bättre med dessa gummiaktiga brynen, som tar lite och finare och nu kan man faktisk göra en ny krok ännu skarpare med lite övning.
Lite när, var och hur.
 Det gråa brynet tar väldigt lite och det är originalet och det räcker egentligen med detta för att få en fin askärpa och spets, samt att kunna putsa det hela, så det inte finns några grader på kroken.Priset är 69 kronor och det är bra, den håller i många år och kan förvandla en bra dag till en superbra dag genom några strykningar på dina krok.
Doctor nummer 2.
Nästa doktor på denna avdelning heter nummer två! förnamnet kan jag inte, men detta bryne tar lite mera av kroken per tag och man får vara lite försiktig. Jag använder först denna röda doktor och sen den gråa och resultatet blir rent ut sagt skitbra! Samma prisläge 69 kronor.

Här får man vara lite försiktig.
Jag kommer senare in på hur du ska slipa dina krokar, man beskriver ett sätt för detta i diverse tidningar och visst det fungerar bra. Jag vill visa dig detta och även mitt eget sätt, som jag anser är snäppet bättre, men det kommer längre fram, har inte tid en just nu.

Små och effektiva, bra resultat för lite pengar. 

Storleken på dessa doktorer är 5 cm långa, 2 cm breda och 1 cm på höjden. Lätta att ha med sig och resultatet är riktigt bra för summan av 69 kronor styck.
Slipsten för grövre krok och knivar.
Man kan komma undan med vanliga brynen för knivar mm, men resultatet kommer inte i närheten av Gardners Point Doctors resultat och jag använder dessa grova brynen för mina krokar i mitt gäddfiske och som en fil, när jag börjar slipa och putsar till mina karpkrok.

En fin och en grov sida.
Ska du skaffa dig ett grovt bryne, så se till att det har en grov och en hyfsat fin sida. Dessa är bra för trekrokar, knivar, saxar och som en start på karpkroken, men då om fil. Jag återkommer med ett inlägg kring hur du får riktigt vassa krokar och de ger dig mer fisk.

Gardner Kikaren med 15 gångers förstoring.
Gardners The Eye är ett litet smidigt förstoringsglas som du kan nypa fast med ögat och på rätt avstånd se vart felet på din krok sitter. Man ser minsta fel och det är bra och man kan enkelt rätta till det hela och vetskapen om att din krok är super vass och okay, det ger förtroende och du landar flera fiskar.

Lite om ögat.
Förstoringen är på 15 gånger, vikten 10 gram och storleken är 4 cm på längden och bredden är 3,8 cm. Priset ligger på 69 kronor och det är den värd i och med att du kan använda den och ha båda händer fria för arbetet med kroken.

Fungerar bra i dagsljus......
Jag använder The Eye mest i mitt stalkingfiske, som utförs i dagsljus och bland mitt fiske med boilies, men jag har andra förstoringsglas med lyse och dessa används när jag fiskar dygnet runt, man vill ha vassa krokar hela tiden och The Eye kan inte användas särskild bra med pannlampan, det blir lite fel på det hela, ljuset och vinkeln på lampan, det är min erfarenhet.

Jag kommer som sagt med ett inlägg, var jag visar dig hur du går tillväga från början med en kork som ska slipas rätt, när det blir vet jag inte, jag ska till huvudstaden några dagar och jag väntar på ett kit från JAG, som också handlar om vassa krokar, så vi får se när jag dyker upp igen. Till dess skitfiske på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.