Jag har provat alla andra metoder, är gammal tävlingsfiskare och har insett att det blir en massa falska napp och andra konstigheter, lyft- metoden är och förblir nog den bästa metoden för karparna, det fungerar år ut och år in och är en supereffektiv metod.
|
Flötmete under vintern. |
Metoden är väldig känslig och som vanligt kan du bestämma dina beten, avståndet mellan puttyn och krok och metoden är framför allt bra för skygg fisk och fisk som rör sig sakta och är lite på tårna. Så metoden lämpar sig väl för fiske under vintern och tidig vår, men fungerar självklart året runt.
|
Du ser karpen i mitten av bilden, kanske snart dax? |
Ett bra sätt när fisken är i rörelse, är att mäska på flera spots och sedan se om det finns fisk framme och sedan sakta placera ditt bete.
Platser som överhängande träd, kanten av växtlighet, längs vasskanter mm är oftast bra platser och fisken kommer in på väldigt grund vatten, så var försiktigt med dina rörelser!
|
En karp är framme! |
Lokalisering är A och O i det mesta och kan du lokalisera fiskens vandringsmönster eller var de passerar, så har du det gott förspänt.
En liten näve med beten 15 minuter innan fisken kommer eller passerar och sen är det bara att hoppas att dem stannar till, och där har du din chans till en fin fisk och sen tar du och undersöker nästa plats du mäskade på innan.
|
Ett av mina egna flöten för lyft-metoden. |
Jag gör mina egna små flöten, de väger knappt något och det är puttyn, som är min kastvikt. Som du ser har jag ett par bitar med gummi, ibland eller oftast har jag bara ett gummi, som håller flötet, det ger lite extra känslighet.
Jag har ett flötesstopp på linan på det avstånd från kroken, jag önskar min tafs ska vara och över detta flötesstopp sitter min Tungstenputty och den sitter väldigt bra. Fördelen med denna upptackling kommer jag till lite senare.
|
Korda Wide Gape storlek 8 och tre majskorn. |
Jag använder oftast denna krok för flötmete, den är stark, lätt att få vass och den får bra fäste i karpens mun på grund av den inböjda spetsen och så här ser min Hair-rigg ut och jag kan enkelt växla mellan olika beten.
|
Take it or leave it! |
Jo, grunden till min upptackling är detta du ser på bilden, en solande karp som jag hittade. Jag kan enkelt ta bort flötet och puttyn och dra gummibitarna över kroken och jag övergår till frilina på 10 sekunder. Ibland har jag en rigg med Braid och ett litet lekande och då tar det tyvärr lite längre tid att byta mellan flötmete och frilina, men det går ganska snabbt att knyta fast en krok med en Palomarknut.
Flötesstoppet drar jag upp en bit, men karpen tar ingen notis, den är koncentrerad på mitt bete, i detta fallet en bit flake (inkråm från en färsk franska) och jag fick denna att ta betet utan några större problem, ibland är de naiva.
|
Corns, Maize and Tigers. |
Bland beten finns det mycket, majs i alla dess former som t ex Pescaviva och Bag èms fina majs, som har olika färger och dofter, man kan ha mindre boilies som krokbeten, men jag föredrar majs, fodermajs, bröd, paste och Tigers för mitt fiske och än så länge har inte karparna gnällt. Prova gärna andra partikelbeten också, Adzuki-och mungbönor är bra beten som jag varmt rekommenderar dig.
|
Tiger Nuts i flavours, välj ut dem bästa! |
Majs i sin naturliga doft, direkt ur burken, fungerar överallt och även dem smaksatta och färgade kornen som finns att tillgå. Jag använder Tiger nuts som har fått ligga i ren flavours väldigt länge och de är genomdränkta av doft, sötma och har en stor krispighet som karpen älskar.
Har du ingen flavours hemma, så kan du använda BOB`s röda blandsaft i en majsburk, det fungera suveränt och är en bra lösning och även saft med citrussmak, det gillas av alla karpar. Och fattas det extra sötma, så dumpar du bara en tesked med vaniljsocker och sen rockar du loss! Gör detta kvällen innan och rör om!
|
Fodermajs i flavours sedan 4 år tillbaka och still going strong. |
Jag gör likadant med utvalda fodermajskorn och lägger dessa i en ren burk och tillsätter ren flavours som de sedan får ligga i och de ligger här tills dem är slut. Jo längre de får ligga, jo bättre blir de och jo längre håller de doften och min tillsatta sötma (Nash Intense Sweetner)
Beten som får ligga länge i flavours och sötma blir väldigt hårda och du behöver en hair-rigg och en bra boilieneedle för montage. Hårda beten förs snabbt ner till svalgtänderna för att krossas och du får väldigt bra hookholds med hårda beten.
|
En av Linnéasjöns nya tillskott, betet var en single Tiger. |
Skulle du få in för mycket oönskad fisk, så hjälper dessa hårda beten dig, de är inte lika populära som majs direkt från burken som är mjuk och du kan alltid använda dig av lite fakecorn i plast, så lite sådana bör du ha med dig och du kan även ha dessa fakebaits liggande i flavours och sweetners.
Ett tips med Tigers och fodermajs, är att du kan montera ett vit fakecorn tillsammans med ett par fodermajskorn och de blir lite mera synligt eller sticker ut lite mera. Samma sak med Tigers, skala dem lite med en kniv och de blir mera synliga och avger lite mera flavours/sötma. Det finns många olika beteskombinationer, så prova dig fram och se vad karpen väljer!
Så hitta fisken, mäska lite och ställ in flötet så 1 cm syns över ytan och din putty ligger på bottnen, karpen tar ditt bete och när karpen rätter upp sig, lyfter den din putty och ditt flöte resar sig och lägger sig på ytan, det är nu du krokar, inte på något annat och resten kan du.... Skitfiske!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.