tisdag 2 maj 2017

Fodermajs/Maize.

Proceduren för att preparera och koka fodermajs är den samma som jag visade er kring Tigernötter, blötlägg under 3-4 dagar och använd mörk sirap och salt. I denna batch har jag även stark chili och du ska börja med att rengöra majsen och ta bort allt skräp, sedan tillsätter du salt, sirap och chilin och rör om det hela i lite kokande vatten, så allt lösas upp.
Efter 4 dagars blötläggning....
När det har skett, kokar du majsen under en timmes tid och låter det hela svalna på spisen och du kan göra ett fingertest, var du klämmer sönder några majskorn och ser hur det ser ut och hur hårda dem är.
... Ser majsen ut så här.
Hårdheten finns där och det gör inget, karpen fixar detta galant, dem krossar kräftor och musselskal, så det är inga problem.
Koka majsen i en timme.
Jag väljer ut stora fina och hela majskorn och lägger dessa råa i en burk med dipp och här får dem ligga tills dem är slut.

Dessa korn är endast för krokbeten och du får inte mäska med dessa råa korn. Dem blir hårdare och motstår kräftor mm och tar till sig doftämnet väldigt bra och karpen älskar dessa dippade korn.
Färdigkokta majskorn.
Doften sitter i väldigt länge, vilket är en fördel och jag har märkt att fruktiga dippar är något Gräskarparna gillar likaså karparna. Jo hårdare bete man har, jo längre bak försöker fisken att ta in betet för att krossa det i svalgtänderna och resultatet blir att du med en bra effektiv rigg, får fina hookholds.
Gör ett fingertest.
Precis som med Tigernötter, så mättar fodermajsen fisken ganska snabb och det räcker att mäska lite och ofta under fisket gång och jag använder max en Spomb eller spodd per spö. Mäska mera när jag inte fiskar, men skär ner under fisket.
Utvalda råa majskorn i söt dipp.
Ha lite koll på priset för fodermajs, dessa kostade 3 kronor per kilo och har lite skräp och andra tar upp emot 15 - 18 kronor per kilo och dessa är renade. För min del använder jag det billigaste alternativet, karparna äter rubbet ändå oavsett vad jag betalar!
Fina utvalda råa majskorn i fruktig dipp.
Har du Tigernötter, fodermajs och tillsätter lite andra billiga partikelbeten som lite Hampa, Mung och Adzukibönor, så har du en liten fin mix av godsaker som verkligen drar till sig fisk och med dippade krokbeten, så kommer det du väntar dig!
Dessa klarar sig enormt länge, men de är endast för krokbete!
Jag har sedan jag lade ut inlägget med Tigernötterna, fått lite frågor: Hur länge kan man förvara partikelbeten? Ja länge och det gäller att hålla lite koll på dem och se till att ha vatten över dem hela tiden. Fungerar Tigernötter under den kalla årstiden? Tigernötter fungerar året runt, även i iskallt vatten. Vad är den minsta blötläggningstiden för Tigernötter? 2 dagar, men jag föredrar själv 4 dagar, jäsningen blir bättre och går fortare. Varför salt och sirap?  Det påskyndar jäsningen och karp och Gräskarp älskar både salt och sötma, samt krispigheten i dessa beten. Vilka kryddor kan man använda i Tigernötter? Alla! Använd fantasin och testa dig fram. Jag har testa olika peppers, chili, koriander, curry, och fänkål m fl, det mesta fungerar bra, men testa dig fram.
Färdigkokt och preparerad majs, klart för användning.
Efter kokningen är dina majskorn klara för fiske, jag låter dem dock stå i några dagar så de får gosa ihop sig lite extra och rör om då och då, samt har koll på dem. En del av dessa guldkorn blandas med andra partikelbeten, men främst med Tigernötter i jakten på karp och Gräskarp.

Det var allt för denna gång, nästa inlägg kommer att handla lite kring hur det var förr och hur det är nu. Var det bättre förr eller? Ja vi får väl vad ni tycker. Skitfiske på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.