måndag 1 maj 2017

Tvinnad lina? Gardner Spin Doctor fixar det!

Jag lade på lina på en spole helt fel i syfte att visa hur man ganska snabbt kan rätta till detta. Linan ska på rullens spole på samma sätt som den lämnar spolen med din nyinköpta lina, alltså inte tvärtom, då får du problem! Stora problem med lintvinning!

Det lägger sig runt spötoppen/toppöglan, du kan få trassel i första spöringen, det är svårt att fiska med slak lina o s v. Men vi ska lösa det om du får linan på rullen på fel sätt och utöver det så tvinnas även linan under tiden en fisk går med lina från rullen under ett run.
Felspolad och linan hoppar av spolen.
Denna lina var fel pålagd och när jag öppnade bygeln, så hoppade det av ca 3 meter och lade sig som ett ormbo och allt var som en fjäder, men det var planerad.
Tip wrap, ett säkert tecken på en tvinnad lina.
Jag knöt fast ett blysänke och detta började direkt att snurra och när jag lade blyet på backen, så blev det som på bilden, ett trassel runt spötoppen. Ingen bra situation, när man vill fiska, men det finns ett litet väldigt bra hjälpmedel......
Gardners Spin Doctor 40 gram.
..... Nämligen Gardners Spin Doctor, som finns  tre olika tyngder och färger, dessa bly har en slipning, som gör att dem snurrar motsols och rätter ut det som är tvinnad.

Knyt fast en Spin Doctor och börja med ett kort kast, därefter ett lite längre kast och nu kollar du om Spin Doctorn snurrar eller håller sig stilla, är den stilla är din lina okay, om inte får du kasta ett lån kast och kolla, ett litet tips när allt är okay och det är att du kan göra ett långt kast till och därigenom får lite så kallad fel tvinning åt det så att säga rätta hållet och då kan du ha många runs, innan din lina behöver rättas till igen.
Spin Doctorn har gjord sitt jobb och linan hänger slak.
Nu var linan är fixat kan man öppna bygeln och linan stannar kvar på spolen och den hänger slakt som den ska, tvinningen är borta och Spin Doctorn har gjord sitt jobb. Du kan nu fiska med slak lina, kasta till horisonten utan att linan trasslar sig i spöringarna och din lina håller betydligt längre.

Det finns jo en risk med dessa trassel som kan uppstå, du kan förstöra dina spöringar och kastar du långt med linan runt spötoppen , så händer två allvarliga saker, antingen knäcks spöt eller så går linan och din rigg ligger i sjön och fiskar eller så händer både och! Det vill vi inte, så skaffa dig en Doctor från Gardner!
Klara för framtidigt fiske.
Här färdiga spolar med otvinnade nylonlinor och dessa får skydd i en Fox FX spool case och här ligger allt skyddat på ett bra sätt och jag vet att linorna är okay.
Torra braids, ett säkert trassel i första spöringen.
Jag fyller mina rullar på gränsen, jag vet det och jag vet hur braid kan bete sig i torr tillstånd och visst har jag glömt att blöta dessa linor innan jag ska kasta och ja!, jag har upplevt dem fina knutarna som bildas runt första spöringen och svurit mm.
Blöt din braid innan du kastar.
Blöt din braid innan du ska kasta ut och detta eliminerar mycket trassel, vindknyter mm. Plaska på lite vatten eller doppa hela rullen i spadet och kasta sen. 

Tänk även på att blötlägga din braid innan du lägger den på rullen, då lägger braiden sig bra och ha alltid en bit nylon längst inne vid spolaxeln, då kan inte braiden som är hal, börja snurra.
Simon Önerud och Matte Tedenby firar guldet.
HV! Ja jag ska erkänna två saker! Jag har aldrig varit med om någon mer spännande finalomgång än denna mot Brynäs och jag erkänner, HV rörde mig till tårar på flera sätt: Att Simon Önerud fick avsluta med ett mål som dels gav HV guldet och han blev skytteligasegrar, hela lagets insats, Tedenbys åkningar, hur hinner benen med? Och den saknade Törnberg, som efter operation ställde upp och lade den avgörande passningen till Simon..... och målvaktsspelet oj oj oj! Älskar detta och framför allt att Brynäs fick på näsan efter en del lite osportsliga situationer. Skitfiske och glöm inte Doctorn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.