söndag 7 maj 2017

Varsågoda Thomas och Micke!

Jag fick en fråga från Thomas och Micke i Växjö om jag hade den artikel kvar som var med i tidningen Mete som tyvärr gick ur tiden väldigt snabbt? Jodå den låg kvar i burken och här kommer den till er och jag hoppas ni blir nöjda, egentligen skulle ni ha frågat lite tidigare, men det som är skrivet håller nog en månad till. 


Våren, en tid med framtidstro!

Stäng dina ögon och luta dig tillbaka i stolen, ta fram ordet våren och som karpfiskare, så dyker det upp en massa positiva saker i ditt huvud. Isen som försvann, nya friska sydvästliga vindar och solen har ett helt annat sken och värme. Visst känns det bra efter en lång vinter, som kanske varade i 4 – 5 månader, du blir piggare eller hur?
Man börjar sakta vakna till liv efter några minuter och tankarna börjar röra sig i riktningen av planering av sitt fiske, det är vår, en tid var allt börjar om på nytt och du har hela säsongen framför dig, en riktigt skön känsla.

Våren är en bra tid för karpfisket på flera sätt, dels har dem haft det lite lugnt, inga linor som de simmade emot, inga obehagliga upplevelser som att hamna på en matta och de är ganska så naiva under våren. Men våren är också en tid, var vädret ena dagen är strålande sol, efterföljd av en kall natt, som kan sänka temperaturen rejält.

Våren är för oss karpfiskare samtidigt en ganska svår tid, var det gäller att hänga med i vädrets svängningar och karparnas förflyttningar, men med värmens ankomst blir det bättre och lättare, dock känner vi alla till det så kallade aprilvädret, var alla väderfenomen kan uppstå under en och samma dag.

Karpen är en värmeälskande fisk och under våren hittar vi den där solen ligger mot land under flest antal timmar per dygn och det är i nordöstra hörnet av ditt vatten och här kan en kompass vara till stor hjälp, om du är vid ett nytt vatten.

Man ska ha isen som smälte med i sina beräkningar, de varma vindarna blandade ner smältvattnet i hela sjön, en så kallad Turn – over, var allt blandas och hela sjöns vattenvolym kyls ner, så de 4 graderna vi hade vid bottnen, när isen låg, de är borta och vi pratar nu om temperaturer mellan 1 – 2 grader och det gillar inte karparna och dem blir svårfångade.

I stigande takt med att solen värmer upp grundvattnet och det är här karpen går in under soliga dagar, så ökar karpens metabolism (ämnesomsättning) och den börjar äta mer och mer för varje dag som går. Men sen har vi dessa bakslag i vädret, som kan ge minusgrader på nätterna en bit in i majmånad, det ska man också ha med i sina beräkningar.

Vi ska alltså fiska inne i grunda vikar, var solen ligger på och det under dagfiske, när solen går ner står du kanske inför en frostnatt och karparna drar sig ut på lite djupare vatten och det gäller att ha två platser mäskade. Ett tips är, att om du fiskar med tre spön, så fiska alltid ett spö ute på djupare vatten under dagen och alla tre på djupare vatten under frostnätter.

Nu ska man inte tro att bara för man mäskar och sätter sig i den soliga viken, att det är klart och att karparna nappar på löpande band. Så är det inte! I alla vatten finns dem, det jag kallar värmefickor. Du har känd dessa när du simmar, det är behagligt och sen blir det plötsligt kallt i ett område och sen behagligt igen, samma fickor finns och dessa är lite varmare än övriga vattenvolymer och dessa fickor söker karparna upp och där befinner de sig.

Du har säkert sett en större mängd karp på ett och samma ställe under våren, det kanske bara rör sig om 4 – 6 fiskar och kanske har du provat att fiska på dem och inte lyckats. Dessa fiskar står i ett område med varmare vatten och lämnar inte området, förrän övrigt vatten får samma temperatur. Det är inga stora temperaturskillnader som vi människor känner det, utan det kan rör sig om kanske 1 – 2 graders skillnad och det känner karparna väldigt väl.

Håll koll på vädret och fiska dagtid under soliga och varma dagar, ta det lugnt, du får dina karpar, men bränn dig inte med hardcorefiske, du har hela säsongen framför dig och lite krut, ska du jo ha kvar till fisket i novembermånad.

Det är inte bara ämnesomsättningen hos karpen som är nersatt under vintern, även karpens syn är nersatt och den blir bättre med tiden och under våren, när det fortfarande är kallt i vattnet (under 7 grader) så fungerar fruktiga och kryddade boilies bäst och dessa ska helst vara i en väl synlig färg, som karpen snabbt kan urskilja bland allt annat på bottnen. En bra regel är, att grunda sjöar fiskar bättre under våren, då dessa vatten värms upp snabbast, men det går åt andra hållet, om en köldknäpp håller i sig.

Ämnesomsättningen ökar alltså i takt med vattnets värme och nu kommer det in ett annat besvärligt ämne i ditt fiske, nämligen Grodornas lek, som ger enorma mängder med rom och sedan mera en stor mängd grodyngel och dessa älskar karpen mer än något annat under våren.

Dessa ägg och grodyngel innehåller en massa protein och karpen tar för sig av dessa i enorma mängder och fisken kan bli enormt tjock och många tror att karparna är romstinna, men det är mängden av grodrom eller grodyngel som gör fisken tjock och tung, då dessa innehåller en massa vätska.

Så fruktiga och kryddiga boilies är mitt val, men även en del partikelbeten som Hampa, Tiger nuts, Adzuki – och Mungbönor är bra beten och dessa beten håller karparna på platsen länge. Se upp med för mycket hampa, dessa frön kan – och vill prägla karparna till den milda graden, att dem inte äter annan föda.

Du ska även se upp med för stora mängder Tiger nuts, då dessa snabbt fyller och mättar en karp, boilies med Birdfoodingredienser är det bästa alternativ bland boilies under våren, då dessa är ganska porösa och karpen utvinner snabbt vad den behöver.

Karpen behöver, som alla andra levande varelser mineraler och framför allt blir de galna om du kan spodda ut lite salt över din mäskplats, sprid det gärna och du kommer direkt att märka en väsentlig skillnad i ditt fiske. Kryddor som Chili, Curry, Svart Peppar, Vitlök och andra starka ingredienser, är väldigt bra för fiske i kalla vatten.


Hur går jag tillväga på våren? Jag letar efter fisken och när den är lokaliserad, så introducerar jag mindre portioner av mäsk två gånger om dagen, om jag kan och det sker på två olika djup. En plats inne på grund vatten och en plats på djup på ca 2,5 – 3,5 meter, om det finns och jag eftersträvar att fiska dem första passen under dagtid och under soliga dagar. Dessa dagpass ger mig lite information, om hur dem reagerar på min närvaro och min mäskning och jag kan sedan utöka tiden till flera timmar eller rent av att fiska hela helgen.

Jag mäskar sparsamt under tiden jag fiskar och dubblar min mäsk under tiden jag inte kan fiska och jag håller lite koll på hur mycket som försvinner och hur mycket karp som finns framför mig och det sker hela tiden. Jag fiskar ett spö med en pop – up, ett spö med en sjunkande boilie och ett spö med en snowman och ser ganska snabbt, vad karparna föredrar för dagen och alla spö rättas efter detta och jag får det mesta ut av deras misstag.

En av mina riggar placeras alltid ute på djupet, som en säkerhetsåtgärd, man vill jo inte missa något och de nämnda presentationerna kan ses lite stereotypa, vilket de är till en början, men jag jobbar alltid för nästa karp, alltid året runt, så länge jag kan doppa en krok. Att det sen hamnar på 2 x 10 mm olikfärgade boilies ibland, det är fisken som styr mig ditt, det gäller så snabbt som möjligt att hitta rätt koncept, inte sitta stilla och tror att det löser sig!

Mina riggar är så enkla som jag bara kan komma undan med och det brukar inte vara några större problem, då karparna som sagt är ganska naiva under vårfisket och du kommer långt med en vanlig nylon eller braided rigg, med en krok i storlek 8 och 1 – 2 stycken 15 mm boilies, stiff – riggs fungera också bra och igen gäller det att hitta det, som ger fisk och det ska ske snabbt.

Olika former på dina beten är bra, allt från miniboilies till Barrelshapes och boilies du själv formar med en vass kniv, men se till att dem är väl synliga och att du har vassa krokar. Kordas Kurv Shanks och Gardners Muggas i storlekar 8 är de krokarna jag använder mest i mitt fiske och ibland går jag ner en krokstorlek, om det behövs.

Var aldrig rädd för att gå ner en krokstorlek, vad gör en tävlingsfiskare, när det inte nappar för honom? Jo, han går ner i krok – och betesstorlek direkt och får fisk. Samtidigt, så finns det ingen nämnvärt växtlighet kvar, kanske lite nya näckrosblad som är på väg upp och dessa fixar din lina lätt under fighten.

Under våren kommer även dem dagarna var karparna går högt upp i vattnet och här kommer Zig – riggen in i bilden, en rigg som fungerar hela året, men är enligt min mening bäst under våren och sommaren.
En annan betydlig mer spännande metod är fiske med flytande bete på ytan och under soliga och varma vårdagar, kan du ha ditt livs fiske och det är så otroligt att se hur naiva dem kan vara jämfört med septembermånad året innan, en sanslös skillnad, som du bör ta vara på.

Dina beten för Zig – fiske kan vara allt från små nerskurna pop – ups till en bit svart/gul riggfoam som imiterar en Humla, det mesta som håller sig flytande ska de undersöka och det ger fisk. Börja med att fiska en fot under ytan och sakta minska du tafslängden tills du börja få takes. Fiska med spöet på pod eller banksticks och ha en ganska tung indikator (Hangers) på linan, så du ser takes och även drop – back bites, oftast är det bara enstaka bleeps i larmet och karpen har krokat sig mot blyet.
För ytfisket kan du använda Surfacecontrollers för långa avstånd till fisken och du kan använda frilinafiske för närhållsfiske, var du bara har kroken och betet på linan och jag rekommendera att du använder en flytande braid som huvudlina.

Beten som flytande hund – och kattmatsbitar fungera suveränt, ett litet gummiband på krokskaftet och sen på med betet och du är klar för drabbning.
Mina grejer för ytfiske består av ett 10 fots spö, antingen Centurys Stalker Stealth eller Wychwoods Agitator tillsammans med Shimanos 3500 Aero GT rullar, som är fyllda med Power Pro braid i 0,19 mm. Min krok är utesluten Gardners Wide Gape Talon Tip i storlekarna 6 – 10, lite beroende på vilket bete jag använder för stunden, man hittar ingen starkare krok för detta fiske, som samtidigt har den rätta formen och skärpa.

För fiske med Surfacecontrollers är ett 12 fots spö att föredra, det gör det lättare att hålla koll på den långe tafsen. Det kan vara svårt att se ditt bete på långa avstånd, men en liten bit gul eller orange foam på toppen av din Doggyhundmatsbit, gör att du ser ditt krokbete och den lilla färgklicken attraherar karpen till att undersöka ditt bete lite extra.

För fiske med hund – och kattmat, använder jag Gardners Baitbands i 4,5 och 6 mm och dessa monteras på kroken med ett halvslag och jag förborrar alltid mina beten och dra genom baitbandet och för det sen ut över kroken och betet fixeras och sitter fast på ett bra sätt.

Jag använder även en hel del av Enterprise Tackles fakebaits som dog food, Tiger nuts, fakecorns mm, i princip allt som flyter och som kan väcka karparnas intresse. Ibland är mitt bete en liten korkbit eller foambit, som har fått sig ett dopp i en dipp, mer än så behövs inte, när karpen går fram för dina fötter.
Mäska alltid först ut lite flytande bitar och låt karparna äta en stund och sen ger du dem lite mera och garden sänks hos fisken och konkurrensen om födan ökar och likaså, gör dina chanser för en fisk eller två.
Då karpens syn är lite nersatt fortfarande, så ser den inte din lina så bra, men den märker snabbt dig, om du har fel klädsel och det blir betydligt värre längre fram på säsongen vi kommer, men då kan du använda växtligheten för att dölja dig lina.

Kasta aldrig direkt på ätande fisk, utan kasta för långt och dra sakta in betet till fiskarna, ha alltid bra linkontroll och håll hela tiden ögonen på ditt krokbete, ibland går det väldigt fort när dem tar betet! När en karp tar ditt bete, så ska du vänta tills den sträcker din lina, innan du krokar fisken, då bommar du inget. Tyvärr är man lite ringrostig i början, man vill för mycket och det kostar ett par fiskar under dem första passen man är ute.

Du får dock snabbt in rutinen och sen kommer du att landa de flesta och ett tips, är att du bestämmer dig för hur du ska göra för att få fisken och landa den och sen skall du hålla dig till planen, tills fisken är i håven, det är då du lyckas med detta fiske.
Jag ser fram emot vårens fiske, jag ska luta mig tillbaka i stolen under mitt första nattpass och se året framför mig och samtidigt sitta och lyssna på karparna inne i vassen, som tar för sig av mina små Doggys från kvällens fiske.

Kanske hoar en Kattuggla och väcker mig ur detta eller väcks jag av larmets ton och en karp från djupet har gjord bort sig? Jag vet inte, men jag älskar våren, en tid av framtidstro och alla mina kommande planer.

Luis Rasmussen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.