tisdag 9 maj 2017

Var det bättre förr?

Vi skriver i dag den 9 maj och några dagar är det 35 år sedan jag fångade min första karp och det giftet finns kvar i mig, finns nog ingen bromsmedicin för denna sjuka. På den tiden hade man inget, inga banksticks, larm, indikatorer, inga boilies, inget överhuvudtaget och man kunde inte hitta vad man behövde heller.

Vi fiskade med vad vi hade av spön och rullar och dessa saker hängde på två träklykor som man snickrade till på fiskeplatsen, öppen bygel och linan ner på backen, var den hölls nere av en foliebit som var vår indikator. Fisket var med glidande riggar bestående av en 1/0 Kirbykrok, 25 cm 0.35 mm direkt från rullen och ett större lekande som inte gick genom öglan på blyet och där satt man!
Snart 35 år sedan denna bild togs!
Man satt i en heltaskig campingstol med vetskap om att stolen när som kunde klappa ihop under en eller båda armstöden skulle braka ihop i samma stund man ivrigt for upp för att kroka karpen innan foliebiten nådde spöringen. Så hur många campsitestolar jag har dödat, kan jag inte svara på, men det blev en del.

Det fanns inga håvar eller fina polstrade mattor, vi lade karpen i högt gräs och Ronny tillverkade två stora håvar, en för ål och en lite mindre för karp och vi var 6 man som delade på denna håv. Luggage på den tiden var en plastkasse med lite grejer, kaffet, mackorna och en majsburk och det mest nödvändiga, Sven Haglund lyxade till det med en sportväska och jag vill minnas att han var ganska stolt över denna ljusblåa carryall från Adidas.
Vi hittade på egna riggar då, nu köps dem.
Så gick dem första åren och det började komma lite grejor, man längtade efter elektroniska larm och man lyckades att hitta en massa skit med linan över en pinne eller linan i en skåre och det var katastrof tills jag lade mina händer på mina första Optonics och senare monkey climbers. man såg bilders på Swingers och tillverkade dem själv och så fortlöp det hela, utvecklingen gick framåt och vi hängde med så gott det gick.

Vi fick gott om karp och lärde oss massor genom att fiska och hur vi skulle mäska, hur fisken rörde sig mm. Boilien kom och segrade, vi gjorde egna och fick fisk, sen dök Rune´s HP-bullar upp och det gav fisk. Majs, Potatis och Blovkorvspasta gav fisk och sen kom hair-riggen och allt vände till det bättre.

Lite senare fick jag tag i Carp Fewer från Maddocks och ett par böcker av Ritchie McDonald och några leaflets av Ronnie Middelton, en av skaparna av Hair - riggen och karpfisket tog en stor vändning till det bättre och samtidigt kom det karpgrejer till Sverige.
Allt finns förberedd nu.
Hur ser det ut nu? Ju det ser bra ut, vi har allt vi behöver för vårt fiske och tyvärr vill jag säga är det så jävla bra nu att Johan Johansson kan gå in på banken och låna 60.00 kronor på sitt glada ansikte och sen går han hem och startar burken och gör sin beställning hos närmsta butik och hela kittet kommer hemskickat med DHL, allt får han inte, men han får vad han kan köpa och beställde, något jag kommer till lite senare.
Allt finns beskriven i minsta detalj nu.
Dagens utbud är enormt, allt finns readymade: beten, riggar, tackel, bly.. ja rubbet, i principp är det bara för Johan att veva på linan om inte det redan är gjord och sen kan han läsa sig till hur han ska sätta ihop sina riggar, knutar o s v. och resten om vart han ska fiska, mäska, vilka beten, riggar, tider, metoder, det hittar han på nätet och vill han ha lite extra tips eller ställa en fråga och få svar, ja så kontaktar han mig eller läser min blogg!
Nutid, förr gjutade vi våra egna.
Visst låter detta trevligt och fint och det är det, men vad missar Johan i allt detta? Jo väldigt mycket kunskap, erfarenhet och kunnande runt karpens beteende, saker som inte kan köpas för pengar! Han har inget uppbyggd tålamod, han kan som ny i detta inte se sina små fel han gör, han kan inte inse varför han fick fisk eller varför han blev utan, trotts dem fanns där.

Han kanske mäskade för lite eller under för kort period, han kanske inte hittade den lilla justeringen som fattades eller tillsatte något som fick fisken lite extra nyfiken på hans krokbete, dessa saker kommer genom fiske och erfarenhet.

Det är nu en gång så att vi kan köpa grejer för 200.000 kronor och vi kan fiska på rätt eller fel plats, men faktum är att vi kan leda 10 karpar till platsen, men vi kan aldrig tvinga karparna att äta! Vi kan dock göra vårt bästa för att lura dem till ett skrikande run och för det krävs tanke, erfarenhet att våga experimentera och behålla tålamodet.
Så långt från ELBE linan man kan komma.
I dagens läget ser det bra ut allt finns, min gamla platskasse är utbyt mot vadderade väskor, carryalls och rucksacks och jag drar detta på en ihopfällbar kärra, min matta är betydligt mer vadderad än alla gamla campingsängar tillsammans. Man ligger som en kung i Bedchairen och man sitter som på en kungatron i reclinerstolen, inget regn kommer in i Bivvyn, twin skin! Och dem där vidriga vintrarna man upplevde är ett minne blott, inga slutande kanter mot vattnet, nu ställer jag in 6 ben och sängen blir som jag vill.... Att man bara överlevde!
Det började med en foliebit på linan!
Tiden med larm som fungerade efter väder och vind är förbi, visst det kostar en slant att skaffa sig det bästa, men jag kan lita på dem i alla väder och kan samtidigt använda min viktigast sak inom fisket, mina ögon.

Lokalisering kan inte köpas, du kan få tips och råd av dem lokala, men ha detta med dig och tänk själv lite, alla är tyvärr inte helt sjysta och ger dig inte allt du behöver veta. Det finns fortfarande mycket hemlighetsmakeri kvar och vi blir aldrig av med detta, vilket hämmar utvecklingen ganska mycket.
Först majs, sen blodkorv och sen ...
På betes sidan är vi bortskämda, med alla möjliga partikelbeten, boilies, naturliga beten och fakebaits, dippar, dipps, gluggs och gud vet allt vad som finns och det bara ökar månad för månad.

Glöm dock aldrig att vissa gamla beten kan fungera igen och att vissa beten är instant och fungerar överallt, du behöver inte grejer för 50 - 100 000 kronor för att fiska karp, ett lite spö, en stark krok, bra lina och en brödbit räcker, likaså ett flötmete och ett par majskorn på kroken eller frilina med katt och hundmatsbitar som flyter, du har alltså ett val!
Deras beteende är den samma som förr.
Karp är karp oavsett vart de befinner sig, beteendet är det samma, de kan vara knepiga att fånga och det kan gå hur enkelt som helst, dem kan vara under hårdare tryck i vissa vatten och utan fisketryck i andra, ha med dig detta i ditt tänk innan du fiskar i nya vatten, ta reda på så mycket du kan. Fråga, men var inte framfusig, du får oftast info i samma mängd, som du ger tillbaka.

Jag personligen tycker att innan du ger dig in i karpfiskets vidunderliga värld och även annat fiske, så häng med någon som kan detta och ta in vad som behövs, tänk efter är detta verkligen det du vill och gör det innan du lägger ner en del pengar på utrustning och sedan inser efter en kort säsong att det var tråkigt och du står med grejer du inte blir av med.

Tänk även efter hur du vill fiska, kan det göras på ett billigt sätt med ett par spö eller ska du gå all in och spendera tusentals kronor? Köp kvalitetsgrejer från första början och bygg upp din utrustning, så den blir rätt och passar just dig och ditt fiske. Låt det ta sin lilla tid och du blir nöjd, titta inte på vad t ex polaren har för spö, ett spö är individuellt och en förlängning av din arm, tänk efter!


Kanske såhär jag slutar?
Var det bättre förr? en svår fråga faktisk och jag kan hitta både för och nackdelar och kan nog inte riktigt svara på den frågan. Hur eller hur så sitter jag fast i smeten sedan 15 maj - 82 och jag gillar det och jag vill inte ha någon bromsmedicin mot min lilla, ska vi kalla den en last? Det ger så mycket naturen, kamratskapet, Fisken, spänningen, utmaningen att lyckas och att man aldrig blir fullärd i denna otroliga hobby med namnet fiske.

Jag är fast och kommer att fortsätta fiska tills antingen han däruppe eller därnere hämtar mig, kanske något annat stoppar mig så jag inte kan drilla en firre längre, det ska mycket till innan det händer och bilden över symboliserar nog mig, Jag ger inte upp i första taget, tack för ordet och skitfiske på er! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.