tisdag 4 juli 2017

Bra och billiga back-leads!

Jag använder Back-leads till 85% av mitt fiske, grunden till detta är många: fåglar, simmare, båtar, kanoter o s v, men främst för att få ner mina linor till botten, bort från fisken och även för att det är betydligt lättare att drilla fisk, om du använder flera spö samtidigt.

Jag är inte snål, kommer aldrig att bli det, men att betala närmre 100 kronor eller mera för tre Back-leads som egentligen är lite sådär utformade, gummin som inte håller, dåligt utformade ringar mm, det vill jag inte och hittade mig en billig lösning på detta problem och ni kan göra likadant, bara att hänga med här!
Klipp bort öglan och ta bort mässingpinnen.
Jula och andra lågprisföretag har dessa bly i två askar, en med lite större bly och den andra med mindre. Priset är 39 kronor asken och du får många olika blyvikter som passar för just Back-leads.

Börja med att klippa bort öglan och ta ut pinnen i blyet, det görs enklast med en bra avbitartång och därefter tar du ett pappersgem och rättar ut ena halva så att säga och nu ...
Forma ett stopp.
... Trär du på blyet på pappersgemet och formar du en ögla eller annan form av stopp i ena änden, du kan behöva justera längden lite och därefter drar du fast gemets stopp i blyet.
Dra in stoppet i blyet.
Så här ska det se ut och nu sitter blyet fast och gemet släpper inte, nästa steg är att du rättar till det hela så det sert ut som på nästa bild och ditt nya billiga Back-leads är klart för användning.
Rätta till det hela.
Dessa Back-leads glider fint på både braid och mono, dem sitter bra och ramlar inte av under drillning, men släpper i växtligheten om det behövs.
Öppnar sig lätt om det skulle fastna.
Skulle dessa kila bly sig fast i något, typ stenar eller liknande, så öppnar dem sig lätt och du kan fiska vidare, bara att ta ett nytt Back-leads från boxen.
Dem minsta använder du som flying Back- leads.
Minsta storleken av dessa bly fixas till på samma sätt och dem använder jag som flying Back-leads och de fungerar minst lika bra som dem dyrare på marknaden. Vindmotståndet under kastet får bra tag i den lilla öppningen på blyet tjocka del och blyet dras tillbaka på linan och du har ett litet bly som håller din lina längs med bottnen.

Pappersgem och bly till 18 Back-leads och 40 flying Back-leads kostade mig 106 kronor, det blir inte billigare än så eller hur och nu är valet ditt! Ska du betala dyra pengar för dessa bly eller köpa billiga och göra dem själv och lägga dina pengar på annat, ex-vis starka och vassa krokar eller bra beten?
Jag klarar mig ett bra tag!
Jag vet hur jag gör inför framtiden, jag lägger inte pengar på saker jag kan göra lika bra som det på marknaden, men pengar hamnar på viktiga saker och saker jag tyvärr inte kan tillverka själv. Skitfiske på er och en önskan om en trevlig sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.