måndag 14 augusti 2017

Lite tanker, tips och kanske en tankeställare!?

Under tiden man fiskar dyker det onekligen upp stunder var det är lugnt och man har tid att reflektera över sitt fiske. Vi får alla dessa pauser i vårt fiske och jag ska dela med mig lite av mina tanker och tips till er och hoppas att det kan ge er ett bättre fiske eller på något sätt ge er något att spinna vidare på i väntan på nästa karp.
Månen har stor betydelse i karpfisket.
Så är det med månen och dess olika faser, min egen erfarenhet är att jag tycker att fisket är svårare under fullmåne och jag har märkt att mitt eget fiske blir bättre när månen går från fullmåne och tillbaka till halvmåne. Vägen tillbaka till fullmåne igen, har inte gett mig någon större erfarenhet om att fisket skulle bli bättre, men snarare stabilt eller om man vill som vanligt.

Tung grå dimma är inte heller bra enligt mina erfarenheter, men vet jag att dimman kommer att lätta eller rent av försvinna, så fiskar jag och vet att nappen ofta kommer, när dimman har minskat eller försvunnit. Min erfarenhet med dimma, visar också att fisken oftast är på plats och att nappet kommer direkt efter att dimman lättade eller försvann, varför det är så kan jag tyvärr inte förklara.
Håvmästaren i fullmånens sken.
Jaa, enligt min mening kan den gode håvmästare stå där i fullmånens sken eller dimmans blygråa vägg länge och vänta på sin tur, men går fullmånen i moln, så kan det hända att jag behöver honom eller om dimman lättar.

Ska jag vara ärlig, så håvar jag nog mina karpar själv, då är det jag som klantar bort fisken och ingen annan, men och jag vet vem av mina vänner som kan håva och dem litar jag på!
Kurve Shanx, starka, pålitliga krok som ger bra fäste.
Jag älskar denna typ av krokar för boilie och partikelfiske, starka och pålitliga och fisken har svårt att bli av med dem och dem ger ett bra krokfäste i fiskens mun. En annan fördel är att man kan knyta sina Knotless knots, så dessa redan aggressiva krokar blir än mer aggressiva och det ger flera karpar på mattan.

Du gör din Knotless knot som vanligt och efter två varv på krokskaftet, viker du ut ditt hair och fortsätter som vanligt och kroken sticker ut lite mera och blir svårare för fisken att bli av med ... större möjlighet för krokspetsen att träffa rätt i munnen.
Vassa krokar ger flera landade fiskar.
Krokspetsen ska träffa i munnen och för att det ska ske snabbt och direkt, så behöver du supervassa krok. Ser du över din krokspets varje gång du landar en fisk eller veva in för att byta bete mm? Gör det och slip eller byt om något inte är bra, ett bra hjälpmedel för vassa krokar är J-A-G´s lilla fina set med filar, handtag, klämma och förstoringsglas och det rekommenderar jag skarpt till alla, det gör att du landar flera fiskar utan tvekan!
Kollar du dina spöringar med jämna mellanrum?
Lika viktig som kroken är bra och vass, lika viktigt är det att du har en bra och färsk lina och att du med jämna mellanrum ser över dina spöringar. Minsta lilla skada och din lina slits fort eller går av under press från fisken.

Så se över dina ringar och bästa sätt är att ta en bit bomull och dra det runt ringarnas keramiska eller siliconecarbidinlägg, du känner direkt om du har en skadad ring och den bör då bytas ut.
Lokalisering av fisken är A och O i fisket.
Visst är det rätt påstående eller hur? Bättre att leta i 5 timmar och fiska 2 timmar på fisk än att sitta blind bakom tre spö en hel helg utan ett sniff. Hur många intar inte närmsta swim från parkeringen i ren lathet? Sätter sig där alla andra fiskar, tror du inte karpen märker att du är där och vet att det som läggs ut är farligt?

Jag har många scenarios kring detta och ska ta några exempel på hur en del går tillväga: Man kommer till sjön i november klockan 22.00 efter jobbet, mäskar, lägger ut sina riggar och innan dess pratade vi en stund och det visade sig att det var killens första besök vid vattnet. Han går och lägger sig och runnet kommer och sen sitter karpen i trädet han aldrig såg i mörkret ... kom första gången i dagsljus!


Sen har vi två killar som kom ner vid 19 - tiden och satte upp allt dem ägde och det var mycket det! Man öppnade en 5 kilos bag från Nash och sen kom två cobrarör fram och man mäskade ut påsens innehåll och därefter lades 6 riggar ut och den ena stönade: - Faan vad grunt det är! Jag flinade den kvällen och garvade nästa morgon när jag såg en mås stå bland deras Nashboilies.

Två andra killar kom till sjön ganska sent och satte upp sina hem för natten, mäskade och lade ut sina riggar. Engångsgrillen kom fram och dofter av svinkött spred sig över allt och alla, sen tömde man ett flak med starköl och snubblade i säng. vid 11-tiden dagen efter kröp dem ut ur sina bivvys och undrade om det hade hänt något? .... Är dessa tre exempel fiske? Jag bara undrar ....
Leta och du hittar fisken.
Nej inte i min lilla värld! Kom i tid och kolla platsen, leta efter fisk och kolla djupet innan du mäskar, sup hemma och var lite mera målmedveten än dessa herrar och exempel. Kolla dina krokar och var noga med vad du gör, bästa platsen i sjön är inte den närmast parkeringsplatsen, men den kan vara det för stunden, ha alltid en plan B och bestäm dig aldrig för en plats på vägen i bilen, gör det när du ser vattnet, då ser du det hela med lite andra ögon.
Mäska för bättre resultat.
Väldigt många är lite snikna när det gäller att mäska, man vill inte betala för mycket för sina beten, men man lägger gärna 3000 kronor på ett spö och 2000 kronor för en rulle .... hur tänker en del?

Du får vad du betalar för och framför allt karpen känner snabbt vad som är bra för den eller inte, det finns en grund till att bra beten kostar en slant extra, man kan inte göra en bra boilie som ger fisk år ut och år in för 30 kronor per kilo, glöm det, det kommer aldrig att låta sig göra.
Kolla vad som kommer ut ur fisken, är det din mäsk?
Kolla varje landat fisk om den ger ifrån sig lite avföring i form av beten som har gått genom fisken, det ger dig ett förtroende för dina beten eller kanske visar den dig något helt annat?
Testa att salta eller söta dina beten.
Söta dina boilies med någon form av extra sötma eller salta dem några dagar innan du ska fiska. Skillnaden är stor ska ni veta och jag hoppas att ni tar vara på detta lilla tips.

Ett annat tips är att beten, som får ligga ett tag i mörk sirap blir totalt oemotståndliga för karparna, lite hårdare boilies och dina Tigers krymper lite, men det gör inget, resultaten är enastående.
Njut av dina resultat och ta god hand om fisken.
Njut av ditt fiske, det är egentid, kvalitetstid, det är upplevelser, minnen, naturen är med dig hela tiden, visst ena dagen pissar regnet ner och man sitter instängd i bivvyn, andra dagen skiner solen och fisken är på hugget, Njut av din fina hobby, det är rekreation på högsta nivå och vi behöver det i denna annars så stressiga värld. Skitfiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.