tisdag 2 januari 2018

Laying - on metoden. del 1.

Jag såg att jag hade lite frågor kring flötmete med just denna metod och jag stack ut på årets sista dag i hopp om lite bilder och kanske en karp att visa upp. 

Men framförallt var tanken att kunna visa Torgny, Sebastian och Timmie hur jag tacklar, fiskar, mäskar, hur detta fungerar i praktik och jag lyckades ganska bra får jag säga. Hoppas ni blir nöjda grabbar!
Flötet låst med två floatstops.
Flötet fästs mellan två floatstops och det gör det enkelt att ställa in djupet rätt. Man kan fiska denna metod med en rak lina från haglet till flötet eller så fiskar man som jag föredrar, att fiska med 1-2 fots överdjup, en metod jag anser bäst och vi kommer till detta.
Flötet, ett Waggler för 3 BBB-hagel.
 Jag använder så små flöten som möjligt, mest för att jag fiskar nära land och jag valde ett Wagglerflöte som klarar 3 BBB dagen till ära. Man kan använda olika långsmala flöten, bara dem inte är blyade, då det är flötets flytkraft som ska visa dig nappet.
Laying-on-tacklet.
Här ser du tacklet, min huvudlina går hela vägen till kroken. min krok i detta fallet är en Owner FLB Flatliner i size 6. En supervass och stark rak krok med en så kallad stjärnspets, perfekt för detta ändamål och många andra.

Haglet är ett SSG-hagel och du bestämmer hur mycket spelrum fisken får ha, det sker genom att du bestämmer avståndet mellan hagel och krok. Är fisken skygg, så kan du ha ett litet dusthagel eller lite putty mellan krok och det stora, så kallade napphaglet.
Så skall ditt flöte stå i ytan.
Du ska loda djupet på fiskeplatsen, så flötet står i ytan som på bilden. Dra upp det hela och sätt fast kroken någonstans på spöt och se vart flötet befinner sig. Det kan vara precis vid en spöring eller mellan två ringer, hur som helst memorera detta mått och sen drar du upp flötet 1-2 fot och du är klar för fiske.

Montera ditt valda bete och kasta långt, nu doppar du ner spötoppen under ytan och vevar på plats flötet och din lina ligger under vattenytan och påverkas inte av vinden. lägg spöt på dina sticks och veva sakta tills flötet ställer sig rätt, du ser på bilden hur det ska stå.
Inget napp, fisk går mot linan!
Här ses ett litet lyft, men det är fisk som går mot linan och det kan guppa upp och ner lite tills fisken hittar ditt krokbete och när fisken (karpen tar ditt bete och rättar upp sig), så lyfter den haglet och flötet resar sig för att sedan ...
Napp! Det är nu du ska kroka fisken.
... Lägga sig på ytan som visat på bilden ovan och detta är ett napp och det är i detta ögonblick du ska kroka fisken och jag garanterar dig att den har bete och krok i munnen ... The rest is history as they say!
Identiska spö, rullar och lina.
Jag använder ibland 2 spö för detta fiske och grejorna är identiska, jag vill ha det så och ett spö med lite kräm i ryggraden, en rulla med bra broms är bra och du tar vad du har hemma för detta fiske.

Linan är väldig viktig, den ska vara färsk och stark och den får gärna ha lite töjbarhet. Mitt val är Gardners PRO Light Blend i 12 lb 0,30 mm, en mjuk lättkastad lina med bra färg och bra abrasion.
Här skulle jag tyvärr tappa årets sista karp!
Allt gick bra så här långt och över lite mäsk i detta lilla hål kom det upp lite bubblor, kanske Braxen? Men man måste prova och minuterna senare satt jag med spöt i handen och väntade p att flötet skulle lägga sig och det hände.

Sen hände det som inte fick hända, fisken, en mindre fjällkarp runt 4-5 kilo blev krokad och var med så långt att jag fick se den kliva av 20 fucking centimeter från håven och min FLB satt fint inlindad i trädet över mig!

Man kan bara svära åt det hela, bryta ihop och komma tillbaks. Och exakt så blev det och det titta vi på i nästa inlägg var vi tittar på lite mer kring denna super effektiva metod, en metod som alla kan lära sig och utöva utan större kostnader eller speciella grejor.

Som sagt, man tar vad man har hemma och med dessa ord säger jag skitfiske på er och god fortsättning, må denna säsong bli er bästa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.