måndag 12 mars 2018

The Loop knot eller den perfekta ögleknuten!

Det tinar och smälter ute, det går ganska fort, men isen ligger fortfarande på vattnen, åtminstone här nere i södern. Vi får hoppas att detta milda vädret håller i sig och att det kan bli fritt för fiske.

Visst är det en seg väntan och det bästa du kan göra är att se över dina riggar och göra lite nya och det kanske är så att du vill fiska med lite styva riggar under året? Vad vet jag, men om det är så, så bör du tänka på att dina styva riggar måste ha lite rörelsefrihet, så karpen kan och får ditt bete i munnen, när den suger upp ditt bete.

Här kommer den absolut bästa och starkaste knuten för just detta, att kunna skapa en liten fin ögla som ger din rigg den frihet den behöver för att fungera på ett bra sätt och med lite övning, så lär du dig den snabbt och får den väldigt liten.

Knuten kan användas till alla material, både mjuka och styva och själv använder jag den mest till material som, Amnesia, Fluorocarbon och en del Nylonriggar och den är som sagt bra och stark ... då kör vi! 
Börja med en vanlig överhandsknut.
Börja med en vanlig överhandsknut och se till att du har en tamp som är lång nog så du kan göra hela knuten utan problem.

Jag visar detta med en svart 20 lb Amnesialina och en Q C Swivel, men du kan knuta allt möjligt i en ögla.
Träd på lekandet eller vad du önskar.
Träd på exempelvis ditt lekande och sedan för du lintampen genom överhandsknuten som visad på bilden ovan
2-3 varv upp och sen genom överhandsknyten.
Rätta till det hela, minska knuten om du vill och sen går du 2-3 varv upp, som en vanlig blodknyt och därefter ska lintampen tillbaka och genom överhandsknuten.
Knuten är klar, bara att trimma den med en bra sax.
Fukta knuten riktigt med saliv och strama knuten med något som håller öglans form, t ex en penna och strama/dra även i lintampen tills allt är stramt och din knut är klar.
Klart! En perfekt ögla som kan göras mindre om man så önskar.
Trimma knuten med en bra sax och som du ser så håller öglan sin form. Knuten glider inte upp, den är stark och den ser till att din rigg har en så kallad (hinge effekt), som är så viktig, samtidigt så har Karpen svårt att bemästra styvheten i riggmaterialet, vilket blir till din fördel.

Öva och öva, så sitter den och den är perfekt till alla tänkbara linor och alla öglor som behövs i riggarna som används. Lycka till med knådandet och skitfiske på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar