tisdag 17 mars 2020

Kanalen och Svarte göls Mörtar.

Jag kommer ihåg när jag träffade Dan Dellerfjord en gång i tiden, si så där för 100 år sedan, vi skulle ha betesfisk till gäddfisket i Hossmoån och det fanns det gott om i Svaret göl enligt DD och vi testade. Herre min ge, vilka Mörtar!

Dem var för stora för fisket på den tiden och vi ta dem minsta. Sen grävde kommunen i gölen och mer eller mindre alla Mörtar försvann och vattnet återgick till lite mera storlekar under många år. Detta håller sakta men säkert på att ändra sig och ingen önskan är större hos mig, att få tillbaka det Mörtfiske som fanns på den gamla tiden.
Centre pin rulle, ett litet Loaferflöte och den viktiga håven.
Jag har märkt detta med storlekarna, att dem börjar igen att öka och med ca 200 meter ditt från hemmet, så är jo saken klar, jag ska inte missa något och jag provar då och då för att se vad som händer i gölen och i Bolanders bäck.
Pasta, bröd, majs, pellets mm och två typer av uppblött bröd för mäsk.
Ovan en bild på e meny som ger Mört och dem större tar oftast beten som majs, bröd och framför allt deg/pasta. Mäskningen består oftast av uppblött bröd som får rinna av och lätt kan rullas i handen och man kan innan man mäska blanda i lite av varje eller testa sig fram.

Hampa och 2-3 mm pellets samt lite Anis doft kan göra underverk en tuff dag, så testa det under ditt Mörtfiske! Likeså lite Koriander och glöm för all del inte lite Currypulver i dina majskorn!
Pressa degen/pastan platt och lägg det runt kroken.
Vid fiske med pasta eller deg, så tar jag en bit och klämmar den platt som visat på bilden ovan, kroken läggs i mitten av deg/pastaplattan och sedan ...
Forma sedan degen/pastan, här som en maggot.
... Former jag oftast detta bete som en maggot och det ger bra fäste på kroken och samtidigt är det enkelt för fisken att ta betet. Jag ser till att krokspetsen alltid är fri och får ett bra fäste vid mothugg.
Bra början med pastadegen.
För att fånga dem största Mörtarna är det beten som pastan, bröd och majskorn som verkar vara dem bästa betena och Mörten på bilden var den första av flera en bra dag.
Bröd och majs är bra beten.
Jag fiskar på två sätt, men alltid med flöte. Den ena är att trotta genom kanalen och då går betet ca 5-10 cm över bottnen eller vad nu fisken vill. den andra metoden är med metoden lyftnapp, var ett större hagel håller bottnen och när Mörten tar betet, så lyfter flötet sig.
Kanalen i staden.
Kanalen är kanske 400 meter lång från Svarte göl till stoppet och på denna sträcka kan man hitta dem lite varstans. Dock är det denna korta sträcka som har varit den mest produktiva i kanalen och det gäller både större Mört och även Abborre som jag nyss beskrev på Predatorbloggen.
Bra början med bröd.
Vissa dagar har sitt bete, ibland är det majs eller pasta och ibland är det bröd som ger bäst och jag får nog säga att det varierar mycket.

Bröd är dock alltid ett säkert kort för större Mört, vilket den ett par bilder visar, flötet inställd rätt med 5-7 cm "tafs" till betet och det var rätt melodi denna dag.
Fyra fina Mörtar.
I mina trakter är en halvkilos Mört en fin och svår fisk, men att få fyra stycken i ett och samma bakvatten på ett par timmars fiske, det hör inte till vanligheterna, inte just nu men kanske om några års tid?
Lite störningar blir det alltid!

 I Svarte göl kan andra arter som exempelvis braxen vara ett rent helvete och samma sak gäller i kanalen, dessa spolas eller hänger med vårens flöde. Det är dock lite bättre än i själva gölen, men störningar före kommer och jag kör tillbaka med dem var dem hör hemma. Jag ska passa på att önska er skitfiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.