fredag 12 juni 2020

Förbannelsen är bruten!

Som lovat senast, så ska jag ger er en liten berättelse från Linnéasjön, en av tre hektiska nätter som jag har fått uppleva. Det hela började med att Gubben Rasmussen skulle fylla år och det brukar hända lite saker i mitt fiske runt och omkring den 3 juni, antingen en stor fisk, någon anmärkningsvärd fångst eller någon form av helt enkelt bra fiske och det blev samma visa detta året och gubben blev nöjd. 

Att detta sedan bara har fortsatt, det gör inte saken värre eller gubben ledsen eller mindre nöjd, snarare tvärtom och en hel del löste sig under dessa tre nätters fiske, som jag kommer att berätta och vi börjar med första natten, som utspelade sig i sjöns södra del. Ett pass, som egentligen bara skulle vara en kvällssittning, men ni vet hur det är när fisken visar sig och runnen kommer!
Hardcore eller segt skinn i röven?
Moppen lastades med vad som fick rum, ryggan på ryggen och Holdallen över axeln och sen bar det iväg, väl framme gick det fort med få fram spöna på podden o s v och sen var det dags att lägga ut tre pouches med tigers och tre pouches med delade 15 mm boilies  och sen spred jag 20 - 25 hela boilies, det gick fort det också och snart var spöna klara med sina pop-ups, jag är snabb!
Jag trodde nästan att det låg en förbannelse över dessa spö.
Snart låg alla riggar ute på hårda platser, kaffet och en cigg kom fram och likaså den där förbannade känslan som har vilat över dessa tre Terry Hearn spö! Det har varit enormt svårt att få fisk på dem och då jag verken är troende eller på något sätt tror på paranormala saker, så kändes det ändå som att det vilade  en förbannelse över dessa spö.

Polarna sa att bara fiska, det kommer! - Det gör julafton också, var mitt svar! Så smaken av det goda nybryggda kaffet, blandades med lite besk tveksamhet och en stund senare kryper envisheten in - Någon gång ska det väl släppa för fan, det räcker nu!
Endast pop-up på mina riggar!
Vänstra och högra spö hade var sin 15 mm orange Fresh Fruit pop-up och dessa fick lite smörjelse från Tandem baits förnämliga Super Feed Speed Booster och smörjelsen heter Fruit beast.

Mittenspöet fick en 15 mm Pineappel i den vanliga fluorogula färgen, den körde jag som den är. Dessa beten från Karpfiskebutiken är enormt bra på alla sätt och har en kanon fin kvalité och lång flytkraft. Vad jag ville, var att se vad som passade karparna bäst i smaken.

Skulle dem plocka tigers eller bara en sort pop-up eller skulle det bli någon skillnad ... Skulle det bli fisk överhuvudtaget? Klart att det skulle bli fisk, så var jag inställd, men hur skulle det bli?

Fin kväll, lite för fin för min smak, inte det bästa läget för karp.
Kvällen var väldig fin och dagen hade gett ifrån sig hela 22 grader och sola sken. Lite för fint för min smak, det var faktiskt inte det bästa vädret för karpfiske, men den som lever får se och nästa kopp kaffe gled ner.

Mitt ena spö (mitten) låg nog en meter längre ut än dem andra och efter ca en timmes tid började jag få lite liners på detta spö och tempen steg på gubben. Aha! Något rör sig bland nötterna, spännande! Livet kändes lite lättare, fisk på platsen, bra beten, men dessa odugliga spö med sin jävla curse hängande över sig ... Jodå förbannelsen bröts och Herre min ge, vilken brytning, första fisken var en Fjällkarp på hela 7 hekto!

Strålande och grattis på födelsedagen gubben, vad faan var detta och den sattes tillbaka en bra bit bort. Jag får ut spöt igen med ny Pineappel och tro det eller ej, bara 20 minuter senare får jag en Fjällkarp till som ligger under kilovikten! Vad händer! Långt bort igen med den lille och lite motsträvig skruvar jag fast en ny Ananaskula och lägger ut igen och lägger en pouch med tigers över riggen.
Första med lite storlek.
Jag sätter mig och tankarna svirrar, mina 2 - 4 hjärnceller far runt som skållade råttor, vist fisk blev det, men varför dessa småttingar, varför sätter man ut dessa? Känns lite onödigt, nej väldig onödigt!
Jag hinner få i mig en skvätt kaffe och röka den tillhörande ciggen och jag får ett par bleep igen på mittenspöet, som jag nyss lade ut, min hangers har sjunkit ca 10 cm, tankarna går till Braxen och jag ska precis rätta till det hela, så allt står rätt när runnet kommer.

Vilket run!Ingen av Smålandias raggarbilar kommer att slå den hastighet som spolen går! Jag lyfter spöet och fisken bara fortsätter av bara faten och jag får släppa lite på spolen. Drillen går bra och äntligen kan jag håva en fin och större Fjällkarp, nu är verkligen förbannelsen bruten och efter att fisken fick sin frihet, så firar jag med kaffe, en god macka och en ny pineappel pop-up. Shit vad glad jag blev, men det tog sin tid att bryta vad det nu var!
Solen sjönk och min förväntning steg.
Solen gick sin vanliga bana och sänkte sig, fisken fanns på platsen och mina förväntningar steg och vem ville åka hem nu, inte var det jag, Oh no! Ca 40 minuter senare får jag en liten grå och sliten Spegelkarp på vänstra spö och det hela rullade på och natten skulle bli spännande.
Min utsikt var det inget fel på.
Lite gråa moln kom med sydvinden däruppe och jag kollade om det skulle komma regn, så var det inte och solens nergång över stan gav mig utsikt över en fin solnergång, jag satt jo på första parkett och kunde njuta av detta vackra skådespel.
Här fick spöt verkligen jobba!
Om den första fisken med lite storlek var ett rivjärn av Guds nåde, så kan jag inte riktigt beskriva denna som kom på högre spö! Av 30 näckrosblad fanns endast 3 kvar efter en rykande fight, som jag sent ska glömma. Spöna är inga tuffingar, utan har en mera typisk players action och det fick jag känna på, fast det finns en bra underdel och den hjälpte mig.

I mörkret såg jag att fisken var med rom och den fick snabbt gå tillbaka till sina bestyr med sina artfränder, nu hade än en gång Fruit beast talat sitt tydliga språk och en ny pop-up lades ut och en ny väntan kunde börja. Jag ska erkänna att jag i ren glädje tittade högt upp och viskade Fuck you who ever you are!
Brutal fight på denna Spegelkarp.
Vid midnatt tappar jag en liten Fjällkarp inne vid håven, det gjorde inte så mycket, den var av samma size, igen under eller kanske på ett kilo och jag vill inte fånga dessa, bättre dem får växa till sig utan obehagliga överraskningar på ett tidigt stadie i livet!

Det blir lite lugnt på platsen och jag slöar lite på en matta och har ryggan som kudde, det funkar bra, men bara en timmes tid. Jag rivs ur sömnen och ser vänstra larms röda lampa lysa, jag tar spöet och fisken tar lite lina, lite trams i näckrosorna till vänster och sen omgärdars den av håvens nät och natten går mot sitt slut.
Jag åker aldrig hemifrån utan mina grejer för fiske på ytan.
Nej, så är det, jag lämnar inte dessa grejer hemma! Jag vet inte hur många gånger dessa grejer har räddad ett karppass från en blankning, det är vansinnigt många!

Mitt gamla Nash Pursiut stalker 10 fot med en gammal Shimano 4010, lite Power pro 0,19 mm och i bagen har jag små Doggy, krok, catapult, fakebaits och bara det mest nödvändiga och det skulle visa sig vara bra även under detta pass, fast jag redan hade fått fisk på mattan.
Klockan 03.50 på fakedoggy.
I väntan på nästa karp skulle göra bort sig på mina pop-ups, började jag redan vid 3 - tiden på  morgonen att lägga lite Doggy in i bland näckabladen, mest för att jag inte kunde sova och för att se om något skulle visa sig.

Det började trögt, men efter en stund gick Mörtarna igång och en stund senare såg jag en större ring på ytan, ett tecken på karp och det lilla spöet gjordes klart. Braiden blötlades i vattenkanten, under tiden, jag monterade en stor Dog Biscuit från Enterprise Tackle.

Jag lade ut mitt bete och kunde knappt skymta det på ytan och missade faktisk fiskens första take, lite mera flytande föda lades ut lite närmre och fisken kom fram igen. Jag kastade lite för lång och drog betet sakta in till fisken. Jag såg munnen i gatlampornas sken och denna gång missade inte gubben sin chans.

Väl på mattan var klockan 03.50, ganska tidigt för en fisk tagen på ytan, kan man tycka, men jag har tagit karp på ytan under alla dygnets timmar och många, mitt i natten med en brödbit eller en fakedoggy rakt under spöspetsen, den korta lina ser dem inte och dem krokar sig själva mot spöet. Roligt, spännande och blöt blir man också!
Klockan 04.40 på pop-up.
Efter detta rabalder inne i grönskan, så trodde jag att jag hade skrämt slag på allt levande i min närhet, men inte! En stund efter att jag hade släppt fisken kommer det en kille och en tjej gående på Grönvägen var jag sitter, dem ser inte mig, men jag har koll på dem från min plats bakom camoparasollet.

Dem närmar sig och tjejen säger till killen: - Ge fan i den! Och han säger: Det är en moped, vi snor den, varefter han känner efter om den är låst. Med en 1 meters Solid banksticks i handen ställer jag mig, så han ser mig och jag frågar om han ville låna nycklarna? Den killen var snabbare än spolen jag nämnde tidigare och därefter lade lugnet sig igen.

Bara ca 10 minuter senare, är det dags igen på Fruit beast pop - up, högre spö har gått igång och det blir den sista fisken, igen en fin Fjällis. Lugnet lägger sig någon timme, för att sen övergå i morgontrafiken, jag packar sakta ner grejerna, inget mer händer och jag beger mig hem till sängen.
Amnesia-riggen: Black 20 lb och 12 - 14 cm lång.
Jag ska nämna lite om riggen jag använde, enkel och effektiv på hårda bottnar, jag fiskar över sten, sand och grus! Riggen är gjord av svart Amnesialina i 20 lb och jag gör dem 12 - 14 cm långa och har en Ronnie rigg, 360, spinner rigg eller vad? Ni ser kroken! En ögla och ett tail rubber, som jag trimmar ner lite för styvhetens skuld.

Denna styvhet gör att riggen läggar bete och krok ut från blyet, som är ett 3 oz Square pear lead, skulle betet plockas upp, utan att fisken krokar sig, så sparkas riggen ut i fullängd igen och fiskar effektivt vidare åt dig.

Amnesialinan sjunker och har ingen memory, den är väldigt enkel att få rak, allt du behöver att göra är att stretcha den med två boilienålar eller liknande och den blir helt rak. Det var allt för denna gång, det finns två nätters fiske att berätta om och den nästa kommer ganska snart i mån av tid. Ha det super, stay safe och skitfiske på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.