tisdag 13 april 2021

Skärpning!

Då jag nämnde slipning av krok, så kom det flera önskemål om detta och även ett par andra frågor,  som rörde sig om Baitscrews och faktiskt också den berömda Withy pool-riggen. Dessa frågor kan man besvara genom mejl, men det blir inte det samma som med skrift och lite bilder och då det inte blir fiske på ett tag, så har jag tiden att göra dessa inlägg lite längre fram.

Det är härligt att ni ställer frågor och det är än mer härligt att man förstår hur otroligt viktigt en vass krok är i kampen om fisken. Fortsätt med era frågor och så fortsätter jag med det utlovade inlägget som kommer dels att ge dig riktigt vassa krokar och dels flera fiskar på mattan.

JAG´s Kit för vassa krokar med två  vassa krokar.
När jag började fila lite på krokarna, det måste vara snart 40 år sedan, om det var rätt eller blev fel, det vet jag inte, men flera fiskar landades, den saken stod helt klart.

Jag kan rekommendera er att skaffa JAG´s kit för slipning av krok, en kostnad visst, men det är enormt bra, kvalité kostar och det är nu en gång så att inget är gratis, till och med döden kostar livet! Ni hittar dessa kit lite överallt på nätet och det är en väldig bra investering.

JAG kittets beståndsdelar.
Lupp/förstoringsglas, handtag med sitt lilla skruvstäd, Solutionpenna, som skyddar dina nyslipade krokar mot rost och den bruna färgen tar bort blänket från slipningen och så har du tre olika filar: svart som är den grövsta, röd som är lite finare och den gröna som är finfin. Dem korta filarna bevaras i handtaget på skruvstädet.
Mina egna redskap för en perfekt skärpning!
Allt i kittet är bra, men petig som jag är, så fattades det lite saker och jag har lagt till följande i pouchen: Gardners Hook doctors i röd och grå, dessa slipgummin har två olika finheter. Gardners The Eye, ett litet förstoringsglas, som man kan ha sittande på bästa ögat och ha båda händer fria.

Grön, svart och brun vattenfast tuschpennor för camoflering av krok, riggar mm, en liten grov fil i reserv och en krokslip typ Diamantbryne. Vaselin för krokar som slipas och används senare, en lampa med inbyggd lyse för slipning av krok under natten och slutligen tre filar för polering av naglar i 3 olika grovlekar 3.an är finast och den jag använder mest, faktiskt efter varje landad fisk!

Lampa och förstoringsglas i samma enhet.
Denna kombination av lampa/förstoringsglas är ett måste för att kunna slipa eller putsa till en krokspets mitt i natten. Jag fick den av någon för många år sedan och den är från Tyskland, men det måste finnas flera än denna på marknaden och mitt tips är att du skaffar dig en.
Två Korda Wide Gapes direkt ur paketet.
Det var alla verktygen, nu ska vi slipa till ett par krokar. Jag har för ändamålets skuld två lite större krokar, det är inte lätt att fotografera slipningen, men jag hoppas att ni blir nöjda med mitt resultat och jag hoppas ni följer detta och sen ser ni resultatet eller känner smärtan, när kroken fastnar överallt i handen under test.
Börja med den grova filen och ta bort en del av godset.
Dem flesta köper sina krokar och får dem i ett plastpaket, man tar ut en krok och känner på spetsen och tycker att kroken är vass! Det kan den vara, men oftast inte, då krokarna ligger mot varann och far runt under transport och jag kan garantera att krokspetsarna inte är vad dem borde vara, dem kan bli bättre!

En vass krok med en vass spets penetrerar på ett sätt, men en vass krok med vass spets och ett tunnare gods från hullingen och ner till krokböjen, penetrerar betydligt snabbare, så det ska först titta på och sen gäller det att få bort alla eventuella grader i godset och slutligen en spets, som du knappt kan sätta fingret på utan att du blöder.

Minskning av godset ger snabbare penetrering!
Det gäller först och främst att ta bort en del av godset mellan spets och böjen på kroken och det ska ske utan att krokspetsen berörs, detta ses på bilden ovan. Slipa endast från krokböjen och mot spetsen, aldrig tvärtom!

Man kan slipa på två sätt, den ena ser du på bilden och det andra sättet är att man sliper på varje sida om kroken, så godset formas som ett uppåt pekande /\, vilken av dessa slipningar som är bäst kan jag inte uttala mig om, annat att den sistnämnda slipningen använder jag till mindre krokar och för specimenfiske.

Krokarnas gods är minskat på två sätt.
När du är nöjd med borttagningen av godset, så ska du kolla efter eventuella grader i godset och det gör du med ett förstoringsglas och putsar bort eventuella grader med den gråa Gardner Hook Doctor.
Koll av kroken även nattetid.
När detta är klart, är det dags för krokspetsen, denna bör endast putsa med väldigt lätta strykningar med Gardners röda hook Doctor och efter varje strykning, så kollar du med förstoringsglaset och känner efter.
Sista finputsningen med nagelpoleraren Nr 3.
Nöjd eller inte, så putsar jag alltid efter med den finast av nagelfilarna och då blir krokspetsen super vass. Tryck inte, utan låt bara denna glida lätt över krokspetsen och ta det försiktigt, samt kolla hela tiden. 

Dessa fina filer använder jag efter varje landad fisk och varje gång jag byter bete mm, småfisken är på våra beten och krokspetsen kan bli slö genom att den flyttas runt på bottnen.

JAG The Solution skyddar mot rostangrepp och ger camoflage.
Nu är dina krokar ordentligt vassa i spetsen och penetreringen går lätt och enkelt, kroken styrka finns kvar och dessa små vapen ser till, att fastna direkt dem vidrör fiskens mun och den får svårt att göra sig av med kroken.

Ditt bly gör resten och kroken penetrerar oftast innan du överhuvudtaget får ditt run. Nu är det dags att skydda kroken mot rost och här kommer Solutionpennan in i bilden. Den innehåller en rostskyddande vätska och samtidigt tar färgen bort allt som blänker.

Jag använder ofta spritpennor, då dessa ger samma egenskaper och för krok som jag sliper i större antal, så använder jag vanlig Vaselin och bevarar krokarna i en speciell krokask, var varje krok har sitt eget lilla fack och sitter fast där och är klar för användning.

Allt får plats i pouchen!
Det var allt för denna gång, skaffa dig ett JAG kit och fyll på det extra som du eventuellt behöver, det får rum i pouchen och framför allt öva! Öva dig på gamla krokar du kanske inte använder och bli en mästare på att slipa dina krokar och du kommer att landa flera fiskar framöver. Tack för ordet och en önskan om skitfiske kommer här!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.