lördag 17 april 2021

Baitscrews och rig-rings.

Baitscrews dök upp på marknaden för ganska länge sen och man var lyrisk, nu gick det jo så fort att byta bete och man slapp den tidsödande fastknytningen av sina pop-ups. Tack gode Gud för detta!

Men jag skulle snart märka en sak, min fina pop-up, var ingen pop-up efter ett par timmar i spadet, dels var det tyngden av dessa skruvar och dels ett annat stort problem på marknaden, alla pop-ups är inte pop-ups! Det kan skilja väldig mycket från burk till burk och det gäller från billigaste och okända märken till dem etablerade märken, flytkraften varierar väldigt mycket!

Att man sedan penetrerar ytan på dessa tveksamma pop-ups och tillsätter en metallskruv .... Ja, då ber man om problem! En pop-upboilie blir på ett par timmar en bottenboilie eller på sin höjd och med lite tur en Wafters. Vi har alla upplevt detta och jag har fått frågor kring detta och hur man kan lösa problemet.

Är dessa det bästa för Pop-ups och Wafters?
Marknaden översvämmas av nyheter och bland dessa kom skruvarna och allt var enkelt och det gick snabbt och sen uppstod problemen med sjunkande pop-ups. Överst ses Baitscrews med oval ring, sen med rund ring, därefter utan ring och nederst en skruv av plast och det väger minst!

Vi ska inte heller glömma dem små Ring swivels! För 10 år sedan eller mer, använde man storlek 11, som då var den minsta storleken, nu använder jag storlek 20, en ministorlek, jämförd med storlek 11! Alla dessa saker på bilden är bra, men är dem för tunga eller har marknadens pop-ups blivit sämre?

Plastskruvarna.
Platsskruvarna är dem lättaste och dem finns även med en metallring för mera rörelse, dem är bra, men dem kan spricka vissa beten och igen, så har vi penetrerad vårt bete och tillåter att vatten kan tränga in och skeppet sjunker om än sakta, men det sjunker.
Baitscrews fungerar bra i dem flesta typer av beten.
Bland frågorna som ställdes var om man kan använda dessa skruvar till olika plastbeten och man hade stora besvär att få gängan att bita i betenas plast.

Det går fint enligt bilden ovan, på en del mjukare beten tar gängan fäste direkt med lite press och andra beten får man sticka ett lite hål först och sedan skruva fast sitt bete.

Baitscrews för fake floaters.
För att gå tillbaka till fisket med pop-ups och wafters, två beten som ska stå dels över bottnen och dels sväva över kroken, så rekommenderar jag den lätta plastskruven och att man håller lite koll under fiskets gång. Man kan även testa lite hemma bland alla skruvarna och se hur dem påverkar burkens innehåll, som förhoppningsvis innehåller samma batch av pop-ups eller wafters.
Baitscrews för fakeboilies.
Jag har personligen gått över till plastskruven för alla plastbeten och använder dessa för en del pop-ups och wafters, men man får kolla så inte Ronnie-riggen ligger ute med ett bottenbete, eller Chod-riggen har lagt sig ner bland dem gamla löven, det där vill man inte vara med om!
Baitscrews för fakecorns.
Om jag använder en baitscrew, oavsett om det är plast eller metall, så har jag en liten skiva av rig-foam på undersidan av betet och det ger lite extra flytkraft, oftast räcker det med en tunn skiva på 1-2 mm.
Baitscrews för Zigbugs.
Plastskruvarna är perfekta för Zigfisket, man byter enkelt sin Bug och man kan enkelt justera vart på kroken Buggen ska sitta, det görs med två små biter gummi eller hookbeads. Ett litet tips här är att du har lite olika färger på dina Bugs och har dem nära dig med och utan tillsatt doft.

Baitscrews för bottenbeten.
Baitscrews fungera bra för att snabbt montera en boilie som visat på bilden, sen dök tankar up kring fiske med Snowman-riggar och direkt svarade marknaden med långa skruvar, så man kunde skruva fast en sjunkande och en pop-up boilie.

Jag testade dessa så klart och fann snabbt att en del Snowmans låg ner och det var inte riktigt meningen, så här är det bättre att dra ditt hair rakt genom båda betena och läsa dem med ett hairstopp. Ett bättre sätt är att använda en German-rig och använda Bait/Dentallfloss, men för endast en boilie, så fungerar Baitscrews bra.


Rig rings.

Det absolut bästa för pop-ups och wafters är dem så kallade rig-rings som finns i olika storlekar, jag tror att 3 och 4 mm är dem mest använda, åtminstone är det 3 mm jag använder mest. Nackdelen är att man måste knyta fas betet och det tar tid .... Men gör flera åt gången och gör det hemma och sen stoppar du dessa knutna tillbaka i burken och dem krymper inte och du har allt klart.

Vad är fördelarna? Jo, man penetrerar inte ytan på betet och inget vatten tränger in om man gör rätt, rörligheten vid betet finns där och flytförmågan håller betydligt längre och vi kommer snart till hur jag går tillväga.

Rig rings, runda, ovala, teardrops och  ......

Rig-rings finns i olika utformning och storlekar, runda, ovala, dubbla ringer, teardropshapes mm. Jag satte lite punkter under bilden och jag har en liten story kring detta och det rör sig om den ovala saken till höger på bilden, den är inte en teardrop-ring, utan Kordas större ringar som ska knytas på själva riggen och sen monteras på en så kallad speed-link för att ge riggen flexibilitet.

Jag träffade en kille i Linnéasjön och han fiskade var bottnen är otrolig mjuk av silt, inte ett sniff på 2 nätter och jag undrade vad han fiskade med och svarar blev pop-ups på alla tre spö. Vi pratade en stund och han skulle kasta om sina riggar och jag bad om att få se hans riggar.

Det visade sig att han hade blivit av med en pop-up och att han använde dessa stora ringar som ring-ring! Hur hans pop-up försvann, kan bara vara att den stora ringen hade kommit över hans hookbead och resten hade sjunkit som gråstenar och dessa var knutna med spetsen mot betets yta och jag förstod hans tänk,. Men med stora ringar och bruten betesyta, så var det bäddad för problem.

Paljetten gör att betet inte kan svälla och du kan knyta hårdare.
Jag gör på följande sätt vid fiske med pop-ups, jag tar en tunn nylonlina och trär denna genom en Paljett och sen en rig-ring på 3 mm, sen tillbaka genom Paljetten och sedan görs en stoppknyt, som kan dras ihop och denna ögla läggs runt beten centrerad och knuten stramas hårt.
Betet släpper inte och flyter längre.
Jag värmer linänderna med en tändare och nu till fördelarna med detta: Betets yta är inte skadat, inget vatten kan tränga in och flytkraften bevaras, betet kommer att svälla, men ringen pressa inte in i betets yta och ringen ger rörlighet och anti-ejection som vanligt.
Pop-up knyten med tunn nylonlina.

Kalla mig petig, men Baitfloss är bra och vissa floss syns inte mot betets färg, men många gör och det gillar jag inte, jag ska inte sitta bakom pink pop-up med en vit rand av floss och jag anser att en tunn nylon i clear färg är betydligt bättre, prova och se skillnaden hemma!

Köp dig en spole med 100 meter 0,10 mm clear nylon och du har ditt på det torra, knut allt hemma, ha dem i burken tillsammans med dem oknutna eller varför inte i en gluggburk? Allt du behöver göra är att trä din pop-up eller wafter på krokskaftet och montera en hookbead på rätt ställe och du fiskar effektivt i vetskap om att din pop-up är en pop-up och din wafter är en wafter och det ger lugn och ro inom dig. 

Det var nog allt jag ville förklara och besvara för denna gång, knut lite hemma testa dina "pop-ups och wafters" och se hur dem beter sig med olika Baitscrews och ringar, knut upp ett gäng och du är lugn nästa gång du fiskar över en dyig botten. Skitfiske till er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.