söndag 6 februari 2022

Är dina linor i toppkondition?

Vi har tre typer av linor till vårt förfogande i Karpfisket! Visst finns det säkerligen några andra, var man har blandat hej vilt, typ en braid över nylon mm och min erfarenhet genom åren, är att hålla sig från dessa Hybridlinor!

Vi har den vanliga nylonlinan, vi har Fluorocarbonlinan och så har vi den spunna linan med det gemensamma namnet Braid. Alla väldigt bra linor för vårt fiske, men alla dessa har sina för - och nackdelar och hur tråkigt det kanske är, så tänker jag gå genom dessa linor och med lite tips, så kanske ni lär er något som ni inte visste om? Vi får se!

Vi får faktiskt inse att oavsett hur vassa krokar och dyra spö, vi har, så är din lina länken mellan dig och fisken. Det innebär att vi sköter om våra linor på bästa sätt, att vi kollar dem och byter dem direkt när behovet uppstår och inte som man ibland kan läsa,: Byt linan minst en gång om året! Vilket i mina ögon är totalt ansvarslöst och katastrofalt!

Nylonlina.
Nylonlinan är den mest använda linan i vårt fiske och det inte utan grund. Den är nästintill helt problemfri, kastar bra, har oftast en töjbarhet runt 20 %, en del sjunker, finns i olika färger och både försträckta eller inte mm. Det krävs bara att du lägger på den rätt, så den inte är tvinnad, men räcker det?

Svar nej! Och jag kommer med svaret lite senare, då det finns en del saker du behöver göra för att din nylonlina ska bete sig på rätt sätt och hålla lite längre.

Fluorocarbon.
Fluorocarbonlinan är oftast dyrare i inköp, dem kastar inte lika smidigt som nylonlinan, är oftast styvare och stummare och dessa linor sjunker. Det finns tyvärr fabrikat, som inte sjunker bättre än den vanliga nylonlinan och det beror på mängden fluorocarbon i själva linans tillverkning.

Även bland fluorocarbonlinor finns det för-och nackdelar, som t ex att dem tar åt sig smuts från vattnet och behöva rengöras med en trasa ibland och att dem hållas blöta eller fuktiga under tiden dem sitter på rullens spole. Fördelen är att dem sjunker och blir nästintill osynliga och dem har mindre töjbarhet än nylonlinan.

Braid.
Braids, dessa linor har ingen töjbarhet och en del skräms över detta, då du känner ALLT i dessa linor. Dem kastar bra, dem finns i både flytande och sjunkande varianter, färger mm. Dem är otroligt starka för sin dimension och måste blötas, både innan du spolar dem på dina rullar och även innan du börjar kasta. Perfekta för långa distanser och vid fiske mot en snag, var man fiskar locked-up.

Nackdelarna är priset, skatbona, som kan uppstå, om du inte blöter dessa linor innan du kastar och dessa knutar, är oftast väldigt svåra att lösa upp. Så som sagt och skrivit, så har alla linor sina för-och nackdelar och jag ska försöka att se till att du kan följa detta och få det bästa ut av dessa tre typer av linor.

Oavsett vilken, så blötlägg din lina över natten!
Lägg din lina i blöt under natten, dränk hela spolen och din lina blir mjuk, smidig och betydligt mer lätthanterlig och den lägger sig fint på din rulle. Detta gäller alla linor! Sen gäller det att lägga på linan från rätt håll, så den inte blir tvinnad.

Börja med 10 varv på rullen och se om linan tvinnar ihop sig. Gör den det, så vänd på spolen och gör samma sak igen och kolla. Nu bör problemet vara löst, hoppas jag! En önskan från min sida är att man från tillverkaren, markerar på spolen åt vilket håll denna ska ligga, för att det ska bli rätt, men så är det tyvärr inte.

Börje Salmings Svettarmband.
Nu har du fyllt dina tre fina Big pits med 400 meter lina och spöna står tacklade inför fisket, som ska gå av stapeln om 9 dagar! Vad händer under tiden? Jo, din lina torkar och blir hård, den formar sig efter spolen och det är inte bra eller hur?

Gamla Hockeylegenden Börje Salming har lösningen på detta! (Only joking!) Jo, så är det, legenden har en form av lösning på våra linor, just dessa Svettarmband, som går att köpa för dyra pengar. Men visst dem ligger runt 90 spänn för ett 2 - pack, men Mannen som har gett oss så mycket på isen, ska väl också leva och dessa armband är bra, då dem håller fukten väldigt länge och det är en fördel för dina linor, oavsett vilka du än använder!

Blötlägg dem ordentligt och krama ur dem.
Blötlägg dem och krama ur dem hårt och därefter trär du dem över dina spolar och dina linor suger åt sig fukten och blir smidiga och formar sig inte efter spolens form och du gör detta med 2-4 dagars mellanrum, samt kvällen, innan du åker på fiske och smidigare lina finns inte.
Linan skyddad och och i topptrim.
Dessa armband passar på alla storlekar av marknadens rullar för Karpfiske, här ovan en Daiwa 6000T, som har en spole med en bredd på ca 70 mm, inga problem och dem passar även bra på rullar i typ 4000 storlek. Dem håller fukten bra och dina linor i toppkondition.
Ganska coolt och Börje fick nog en slant också?!
Nu är det så att man behöver inte stödja Salming, Puma, Adidas eller andra märken, om man inte vill eller har råd, det går faktiskt nästan lika bra genom att klippa bort resåren på dina gamla strumpor, som har 11 hål och använda den biten runt dina linor. 

Man ska dock veta att jo tunnare material man använder, jo oftare måste man "vattna" dessa band, så där rekommenderar jag i så fall, att du använder resår från sockar eller från tjocka tubsockar, som håller fukten längre.

Dessa band finns på alla mina rullar!
Räcker det med dessa band på spolarna? Både ja och nej! Ibland måste man blöta sina linor lite innan användningen och man kan skvätta lite från sjön över rullarna. Här ska man vara försiktig, en del rullar är inte förseglade mot smuts, så man ska inte doppa dessa rullar i sjön.

Här rekommenderar jag dig att ha en sprayflaska med vatten och spraya spolarna innan du ska lägga ditt 5 oz bly på andra sidan av horisonten. Räcker detta? Ja till en början, men alla linor tar stryk av UV-ljuset på ett eller annat sätt och förutom att fukta dina linor, så kan du lägga över en blöt handduk över rullarna under tiden du fiskar, nappet ser och hör du ändå och linorna är skyddade.

Sprayflaska med vatten.
Om du fiskar under vintern, så kan frosten ställa till det och här är det inte läge att doppa dina rullar, utan bara ge dem lite fuktighet och en handduk skyddar rullarna och dina linor mot isbildning.

Nylon är billigast och bör bytas ofta och dem sjunker oftast väldigt sakta. Fluorocarbonlinan, något dyrare, sjunker bra och är svår att se under vattnet, samlar på sig en massa partiklar och behöver rengöras med jämna mellanrum. Braiden är stum och du väljer sjunkande eller flytande, dyrast av dessa linor, men håller väldigt länge och kan färgas med vattenfast penna vid behov. Sjunker din nylonlina sakta, så tillsätter du 10 % diskmedel i sprayflaskan och sen kommer den att dala mot bottnen.

Jag nämnde att du nyss hade fyllt dina 3 Big Pits med 400 meter lina, så när du ska byta lina, så är det bara att vända på linan, den har du jo skött bra och längst in, är den som ny, fast inte om du båtade ut dina beten 350 meter och där kommer den tunna starka braid in i bilden. Det var allt för denna gång, sköt om din lina, den viktiga och svaga länken mellan dig och kanske drömkarpen? Skitfiske på er alla!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.