Snart är våren här och Karpen behöver salt mm, det är kallt i vattnet och här kommer kryddofterna till sin rätt. Kräftorna vaknar också och vill åt dina beten och så finns alltid problemet med att kunna konservera sina Boilies under året eller kanske rent av under en utlandsresa till ett spännande vatten.
Jag tänkte att vi denna gång skulle titta lite på detta och se vad du kan göra för att lösa dessa problem, om dem nu är ett problem? Det är ganska enkelt att göra och det kräver inte några stora förberedelser eller stora arbetsuppgifter från din sida. Jag vill bara innan vi börjar varna dig för två saker! Mala dessa larver utomhus, om du har din kvinna kär! Rensa inte kryddhyllan heller, det finns då en risk för .... Ja, jag skriver inget, då jag inte känner henne! 😠
 |
Curry, Chili, insektspulver och nederst saltade Boilies. |
Här lite av mina egna tilltag, som jag vet fungerar i både kalla och varmare vatten, men det finns flera saker man kan använda och det är bara att testa sig fram och låta fantasin flöda.
 |
Hårda och klarar Kräftornas angrepp mm! |
Jag skriver med mera, då dem klara sig i evigheter efter en månad i salt eller socker och du kan ha dem länge som krokbete, om så behövs. Kräftorna har svårt att knappra på dem och Karpen älskar salt, chili, curry och doften av insektsmjöl.
 |
Himalayasaltet har gjord sitt intrång. |
Ju hårdare ditt bete är, ju längre för Karpen betet in i munnen, detta för att snabbt kunna krossa betet i sina svalgtänder. Det innebär att du får bättre krokfäste och större chans att Karpen krokar sig.
 |
Krokbeten, alla med olika dofter och smaker. |
Chilidoft till vänster, är suveränt i kallt vatten, likaså Currydoften och insektsmjölets stinkande doft till höger, avger en effektiv stank året runt. Prova gärna Svart peppar, Kanel, mald Fänkål, Mejram och Gurkmeja, som också är effektiva dofter.
 |
Himalayasalt är absolut att föredra för dina beten. |
Efter Bergsalt, så kommer Himalayasaltet, ett effektivt salt, som du hittar i livsmedelsbutikerna för 15 kronor per 500 gram och det räcker till många beten. 500 gram salt konserverar upp emot 5 kilo Boilies, bara man skakar med jämna mellanrum. Man kan även konservera Boilies i Strösocker, Ris och annat som dra till sig fukten.
 |
Det går med andra salter, men ....... |
Det vanliga saltet vi har på middagsbordet är egentligen inte rent salt, utan man tillsätter lite olika saker och värst ut är salt med tillsatt Jod. Det sistnämnda har jag inga bra referenser för, annat än matlagning!
 |
Saltade Fishmeals och Fruitboilies. |
Här ligger Fishmeal och fruktiga boilies i en blandning av Himalayasalt och Havssalt och den kombinationen går bra, men kolla havssaltet, så det verkligen är rent och inte har några tillsatsämnen, det skall stå på paketet.
 |
Till vänster samma fruktsmak, men tre olika färgnyanser .... |
Tre olika färgnyanser av fruktiga Boilies med samma smak och till höger tre olika färger på Fishmealboilies som har samma smak. Saltet löser sig och sen sprider ursprungsdoften sig.
 |
Larver från sidenspinnaren. |
Jag önskar verkligen att jag hade jobbat utomhus med dessa insekter, fy ... vilken stank, men vad gör man inte för att lura Karparna. Dessa larver från Sidenspinnaren kan köpes hos vissa affärer som säljer växter och djurmat. Priset är högt, men effektiviteten och med tanke p att det inte går åt så mycket, så är dem värda varenda krona.
 |
Dags att mala dessa stinkande larver till pulver. |
Dem går bra att mala ner, huvuden är hårdare än kroppen, vilket innebär att man får lite grovt och en större del fint pulver, som verkligen stinker. Det är hemskt och jag ber dig göra det utomhus, definitivt inte hemma i bostaden!
 |
Pulvret från larverna är klart. |
Under tiden du planerar vad du ska ge dina krokbeten, så hänger du upp dina utvalda Boilies på tork, låt dem hänga inomhus under en veckas tid och skaka om dem ett par gånger om dagen.
 |
Utvalda Boilies på torkning. |
Dem blir hårda och mottagliga för lite flytande, som du bestämmer dig för och dem bör dra till sig under 2-3 dagar och sen är dem klara för dem torra ämnen, som sedan torkar in i Boilierna.
 |
Northern Baits flytande Krill. |
Krill kan användas året runt och du kan inte överdosera den. Jag har provat många genom åren sedan Krill kom fram i rampljuset och än så länge, så står Northern Bait Liquid Krill högst på pallen och enligt min menig, så är den svårslagen som en dopad Norrman ....
 |
Krilldoftande boilies ska få sin coating. |
Efter 2-3 dagar i Krill, så tar jag upp Boilierna och dem får torka lite tills dem är klibbiga och därefter täcks dem med det önskade pulvret, i detta fall, är det dem malda larverna.
 |
Här får dem torka tills användning. |
Ner med dem, skaka rejält, så allt täcks och får en coating och sen är det bara att låta dem ligga tills dem ska användas. Ha lite koll på dem under tiden mellan tillverkningen och användningen. Svårare än så är det inte att göra Cured Baits.
Hårdheten hos dessa boilies kan innebära att du måste borra genom dem, innan du får genom din hairneedle, men det är det värt, du har all tid i världen för detta ute vid sjön och du fiskar med ett effektivt krokbeten, som sticker ut på flera sätt. Try it they like it! Önskar er alla skitfiske!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.