tisdag 19 januari 2010

"Erehwon" Gräskarp del 3.

Vi fortsätter med Gräskarp, det räckte inte med två mindre artiklar eller inlägg. Vi ska titta på beten, riggarna, landningen av fisken och återutsättningen i detta inlägg.
Gräskarpen tar dem flesta beten som den erbjuds och bland dem bästa beten är Bröd, burkmajs, Brysselkål kokta, Lima bönor, Lupin frön och den tidigare nämnda Maskrosblomman. Ska du fiska med boilies så är dem effektivast dem som innehåller någon form av tigernutsmjöl eller fruktdofter.Bland dem absoluta beten är det fodermajs och främst Tiger nuts som står ut bland allt och alla beten, fisken kan inte låta bli dessa beten. Dessa beten MÅSTE blötläggas i minst 24 timmar och kokas i minst 30 - 40 minuter innan du använder dem.
Vet du inte hur du ska göra, så rådfråga dem som kan eller låt bli dem! Torra och opreparerade kommer dem att svälla upp i fiskens tarmsystem och det kan bli med döden till följe!
Vid allt bolt - rigg fiske efter Gräskarp är det nödvändigt att använda stora tunga bly som verkligen får kroken att penetrera i fiskens hårda mun. Jag använder oftast en kombi - rigg och 5 oz bly som du ser på bilden, detta bly är ett korda flat swivel pear och det krokar dem utan några problem oavsett om det är mjuk eller hård stenig botten du fiskar över.
Jag poppar upp mina tigers eller som här balanserar dem så dem står som en stapel över kroken med en liten skiva av kork. Skär dina Tigers i mindre skivor och doften sprider sig snabbare genom att mjölken sipprar ut och sprider sitt budskap.

Ha alltid allt klart, håv, matta och säck. Använd en håv på minst 42 tum, Gräskarpen är en långsträckt och spolformad fisk och den är väldig ömtålig. Jag rekommendera dig att inte säcka fisken om det inte är nödvändigt, dem klara inte detta så bra. Dem flipprar ofta ur i en säck eller lägger sig på fel håll med buken uppåt och det får inte hända!


Fighten brukar bli långdragen inne vid håven och dem har en otrolig styrka i sina rusningar. När du väl får fisken i håven ska du dra håven till dig som visad på bilden, Gräskarpen har en förmåga att hoppa ur håven och detta blir lite svårare med håven på detta sätt.
Ta tag kring håvmaskarna och bär din fisk till mattan eller dela din håv och rulla ner håvarmarna till fisken, se till att alla fenor ligger intill fiskens kropp. Nu kan den inte sprattla och den håller sig lugn, väl på mattan rulla du upp håven och lägger en blöt säck över fisken. Var snabb med kameran och ta bara ett par bra bilder och väg fisken snabbt i en weighsling.
Se upp under fotograferingen, Gräskarpen kan vara svår att hålla på ett bra sätt och dem kan sprattla så kraftigt att fjällen lossnar, så ha kameramannen beredd och var snabb dem få sekunder fisken är stilla.



Under återutsättningen är det en fördel om du går ut en bit i vattnet med fisken innan du öppnar din matta, ta försiktigt ut fisken och sänk ner den under ytan och håll den tills den simmar iväg av egen kraft.
Som med all fisk, så är en del lugna och andra fullständigt galna på en krok, min erfarenhet säger mig oftast det sista och ibland undrar man om dem överhuvudtaget är trötta vid landningen. Nappet är oftast ett drop - back och sen börjar tumultet med att hänga med ganska lugnt för att sedan explodera fullständigt inne vid land, ta det bara lugnt, sansad och bestämt så lyckas du. Vill fisken ta lina, så låt den om det går!
Det är inte ovanligt att ha fisken vid håven 5 - 7 gånger innan den ger med sig, därefter börjar kampen på mattan - Jag är glad för att vi har denna fisk i vår fauna, dem är vackra, starka och ger mig allt jag behöver!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.