måndag 18 januari 2010

"Erehwon" Gräskarp del 2.

Här kommer sista delen av artiklen om Gräskarpen som lovat. Vi ska titta lite på krok, controllers, flötmete, frilina, bottenmetet med bolt - riggs och vart du oftast hittar Gräskarpen. Dessa fiskar kan vara väldigt lätta vissa tider, nästan för naiva och andra gånger (oftas) väldigt svårflörtade, jag har en del fiskar på samvete genom årens lopp och detta är mina erfarenheter!
Dina krok skall vara supervassa och starka, Gräskarpens mun är hård och den är stark och fightas hårt inne vid land/håven. Dina krok bör också vara lite breda i gapet och inte ha för långt skaft, mitt val är JRC Connect MBT 1 i storlekarna 4 och 6.
Jag har numera dessa två storlekar till allt fiske oavsett vilken metod och dem håller! Dem har en mycket vass beaked point och när dem först sitter i munnen släpper dem väldigt sällan, en riktig bra krok för hook and hold tactics!
Jag går inte in på storlek eller vikt av dina surfacecontrollers, men du ska använda den storleken som gör att du kan kasta längre ut än fisken upphåller sig och det finns controllers som inte plaskar så mycket och som har lite camofärg.
Denna från Korum uppfyllar dessa kriterier till fullo. Som du ser så har jag en Korda Sleeve på linan var controllern är fastsatt, dessa sleeves är ursprungligen till in - line bly, men dem eliminerar en hel del trassel och då dem är semi - fixed, så fastnar inte tafsen utan fisken blir fri om den skulle gå fast. Använd ett Korda lekande storlek 8 mellan sleeven och din tafs, tafslängden bestämmer fisken åt dig, var lugn!

Flötmete längs vasskantar brukar fungera bra dem dagarna var fisken inte går uppe i ytan och solar sig. Det händer oftast under molniga dagar med lätt regn eller kalla vindar. Ett par majskorn eller en bit inkråm från en långfranska kan göra underverk dessa dagar. Likaså kan du frilinafiska dem på bottnen med sjunkande bröd eller liknande.
Vid allt fiske nära land är det viktigt att du rör dig sakta och har kläder som smälter in i bakgrunden. En Gräskarp accepterar inte en vit T-shirt mitt i en grön vass, dessa fiskar har ögon i nacken och ibland undrar jag om dem är tankeläsare, nu är du varnad!


Du hittar oftast Gräskarpen på ställen med växtlighet, dem står oftast mitt inne i det värsta och solar sig med bara pannan uppe över ytan. Det kan vara svårt att se dem, men en liten kikare brukar avslöra dem. Ser du något som ser ut som en blank panna, så håll koll på den! Gräskarpen står nära ytan med pannan över ytan och tar till sig värme genom solens strålar, men när den torka sjunkar den ner och kommer upp i ytan på samma ställe, fisken är lokaliserad!
Längs vasskantar, i näckrosbälten gärna lite glesa, hål i växtligheten och har du Kolvass i vattnet, så kommer dem ofta ditt för att äta. Jag vill påstå att just Kolvass är Gräskarpens huvudföda om det finns, en Gräskarp tar alla växter förutom Vattenpilört som den troligen inte klarar av att smälta i tarmsystemet.
En Gräskarp kan under trivselstemperaturen 24 grader äta sin egen vikt per dygn! Nu kanske du förstår hur effektiva gräsklippare dem är, om inte så kan du riva upp 10 kilos växter och lägga framför dig, det är inte så lite för en 10 kilos fisk.



Gräskarpen är utplanterad i Sverige sedan slutet av 70 - talet och hur många vatten dem finns i vet jag inte, men det är många! Dem flesta vatten är privata och det krävs tillstånd för att få fiska efter dem. Denna fisk är från Linnéasjön i centrala Nybro, ett vatten utan fiskekort. Den föll för en flytande brödbit förra året. Du är alltid välkommen till att fiska i våra vatten bara du följer den vanliga reglerna med städning efter sig, vanlig etik, matta o s v.
Jag skrev i början att detta var sista delen, jag inser redan nu att så är inte fallet. Jag har inte berört bottenmetet, fighten, landningen av fisken och hur du ska göra efter håvningen. Jag ska även ta lite om olika beten, tackel mm, så minst en del till lär det bli i en snar framtid.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.