Pellets, maggots, fröer, nötter, bönor mm ingår också i denna stor beteskategori. Fisket med dem är som med boilies, men dem måste förberedas innan du använder dem!Partikelbeten är billiga och effektiva, men dem tar lite tid att göra. Har du inte tid kan du köpa dem färdiga på burk eller i större flaskor till ett betydligt dyrare pris. Dessa är klara för användning direkt från burken och dem flesta betesmärken har dem.
Dynamite, Bait-tech, Hinders of Swindon är dem märken jag har mest förtroende för när det gäller färdigpreparedade partikelbeten, men jag gör dem oftast själv och då blir det som man vill ha det - Självgjord är välgjord brukar man säga! Jag kommer att börja med dem mest använda och sedan gå över till lite mera ovanliga eller ska vi kalla dem lite mindre använda.
Tiger nuts är en Spansk jordmandel och är nog det mest instanta bete för Karp och Gräskarp, sprödheten och sötman gör dem effektiva. Dessa måste blötläggas i minst 24 timmar och kokas i 30 - 45 minuter.
Jag blötlägger mina i 3 dagar med sirap och salt och kokas dem i 40 minuter, varefter dem får stå i kokvattnet i ytterligare 3 - 4 dagar innan jag använder dem och då bildas ett tjock slem med en otrolig sötma som inte Karpen kan motstå. Du ser på bilden hur segt slemmet blir och detta slem kan du med stor framgång ha i din methodmix eller blanda med pellets. Tiger nuts fungerar året runt överallt och du behöver inte att förmäska - Dem bara älskar dem!
Fodermajs eller Maize som den också kallas, ska ha samma procedur som tigers för att bli som bäst. Dessa guldkorn kan du färga eller smaksätta med flavours under blötläggningen, kryddor som chilli, anis, fänkål ger också bra effekt. Du kan lägga några råa fina utvalda majskorn i ren flavour och ha dessa som krokbeten, men bara krokbeten! Låt dem ligga i flavourn 2 - 3 veckor innan användning, så får du dem lättare på din hair - rigg.
Billigast köper du fodermajs hos Lantmännen var du har dem i 25 kilos säckar. Det finns även större majs att köpa som går under namnet La Plata eller Giga majs, men om dem finns att köpa i Sverige vet jag inte, jag tror inte det.
Hampan är med sin olja och storlek ett effektivt bete som håller fisken på platsen länge, sedock upp med hur mycket du lägger ut på fiskeplatsen. Karpen kan bli präglad på Hampan till den milda graden att den inte tar något annat bete! Du behöver inte koka hampan, den blir bäst om du häller den i en frysbag och häller kokande vatten över den och sedan låter den stå i 12 timmar eller över natten. Den är klar för fiske efter detta, du kan tillsätta salt och chillipeppar och ingen Karp kommer att passera din hampamatta.
Om du kokar Hampan, ska du koka den till den vita sprötet kommer ut, men jag anser att då har man kokt bort mycket av doften. Vattnet från Hampan kan du använda till gamla torra boilies och det ger dem ett nytt liv. Täck över dina boilies med Hampavattnet och låt dem suga till sig så mycket som möjligt och sedan fryser du in dem. Du har nu boilies med Hampadoft och inne i boilien finns fortfarande lite ursprungsdoft kvar.
Kikärtor eller Chic peas som dem kallas i pressen, köper du i livsmedelsaffären. Blötlägg dem i minst 24 timmar och koka dem sedan i 30 minuter. Dessa tar upp mycket flavours och färg, så det är bara att experimentera. Jag kommer senare till andra partikelbeten, dessa var dem som används mest. Det är viktigt att du preparerar dina partikelbeten, dem måste vara kokta och mjukare, torra partikelbeten kommer att svälla upp i Karpens tarmsystem och det kan leda till döden.
Generellt för alla partikelbeten, är att du ska tvätta dem i ljummet vatten innan du blötlägger dem, dem blir rena och du får bort allt skräp, stenar mm. Skaffa din några stora hinkar och sätt igång. Ett tips är att om du ska ha söta partiklar, så är Nash Intense Sweetner ett supermedel, dels blir dina beten söta och dels påskynder denna Sweetner jäsningsprocessen i högre omfattning än salt, socker och sirap. Experimentera gärna med färger och kryddor, men börja i rätt änden och låt karpen bestämma när det är dags att ändra något.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.